Google zažalován Oraclem, měl zneužít Javu

Tagy:  java, překlad, zneužití, plagiátorství, krádež, špionáž, oracle, google, sun, technologie, soud, pokuta, peníze

Operační systém Android z dílny Googlu a používaný na několika desítkách smartphonů a dalších podobných přístrojů používá technologii Java. Na tom by nebylo nic zvláštního, až v tom, že je Google právě kvůli Androidu zažalován.

Společnost Oracle, které patří všechny práva na vývoj a správu podala žalobu k soudu v Kalifornii. Google měl údajně porušit patenty, které si Oracle pro Javu nárokuje. Problém je v tom, že aplikace, které používá operační systém Android se píšou standardně v Javě, v jazyku JAVA běží i knihovny a rozhraní, které používají některé aplikace pro své fungování.

Zároveň je pro funkčnost všech aplikací nutný tzv. Dalvik, což je nástroj Javy sloužící pro překlad do nativního kódu. Právě Dalvik je jedním z hlavních „důkazů“ na které Oracle upozorňuje. Kromě Dalviku si Oracle stěžuje i na využívání některých kódů, které vznikly přímo v dílnách Oraclu a upravovaly stávající Javu.

V případě, že Oracle uspěje hrozí Googlu pokuta, která může dosahovat i dosti vysokých hodnot. .

Zdroj: Scribd.com

Novinka Google zažalován Oraclem, měl zneužít Javu byla publikován 16. srpna 2010 v 03.15. Autorem novinky je Pavel Dobeš. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...