Android se dá nově ovládat hlasem, má ale prvního trojského koně

Tagy:  google, android, hlas, ovládání hlasem, trojan, trojsky kůň, vir, bezpečnost, telefon, mobilní telefon

Operační systém Android pro mobilní telefony si připsal dva nové milníky. Jednak se dá ovládat lidskou řečí, což je dobrá zpráva, ta horší je ovšem v tom, že byl bezpečnostními odborníky zachycen i první trojský kůň, který dokáže Android „nakazit“.

Trojský kůň se dostává do telefonu přes textovou zprávu, sms, kde najdou výzvu k nainstalování přehrávače filmů a hudby. Pokud si ho uživatel stáhne, místo přehrávače ho čeká kód se jménem Trojan-SMS.AndroidOS­.FakePlayer-A. Samotný trojan, ač není příliš velký dokáže uživatele značně potrápit, dělá totiž to, že okamžitě začne rozesílat SMS s odkazem na „sama sebe“ lidem, kteří jsou v kontaktech telefonu. Trojan zatím nepronikl dál než do Ruska, tam je ovšem čím dál, tím více rozšířen a představuje pro uživatele tohoto operačního systému značný problém. Google vzhledem k této situaci doporučuje neinstalovat nic, co není z oficiálního obchodu Android Market.

Pojďme ale k technologii ovládání hlasem. Dostala jméno Voice Actions a zatím toho příliš nedokáže, je to ovšem veliký krok kupředu. Voice Actions dokáže zareagovat zhruba na 11 příkazů, těch nejzákladnějších, jako je napsání SMS, napsání emailu, zavolání, atd. Hlasem lze ovládat i některé doplňky těchto základních funkcí, například při psaní SMS jde hlasem nastavit komu bude zpráva odeslána.

Zdroj: Youtube.com

Novinka Android se dá nově ovládat hlasem, má ale prvního trojského koně byla publikován 16. srpna 2010 v 03.45. Autorem novinky je Pavel Dobeš. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...