Skandál v USA - úřady zažalovány za bezdůvodné prohledávání notebooků

Tagy:  žaloba, ministerstvo, kontrola, advokát, zákon, soud, hranice, usa

Dvě profesní organizace v USA, konkrétně Asociace advokátů v trestních případech – NACDL a Asociace profesionálních fotografů – NPPA a jeden Američan, Pascal Abidor zažalovali stát kvůli, podle nich neoprávněným prohlídkám notebooků a fotoaparátů.

Žaloba byla doručena Ministerstvu vnitřní bezpečnosti, komisaři celní služby a ochrany hranic a také zástupci ministra pro imigraci. Trochu neobvyklé je, že žalující nepožadují žádnou finanční satisfakci, chtějí jen docílit toho, aby soud uznal, že byla porušena jejich ústavní práva a chtějí se domoci i rozhodnutí o zákazu prohledávání věcí, pokud nemají úřady důvodné podezření, že mohou být nebezpečné, nebo že v nich mohou být ukryty drogy, či jiný závadný materiál.

Žalované úřady podle společné žaloby měly prohledat jen od října 2008 do června tohoto roku bezdůvodně elektronická zařízení téměř 6 500 občanů, z půlky mělo jít o občany USA, zbytek byli cizinci.

Pracovníci celní služby měli nadbytečnou pozornost věnovat hlavně notebookům, fotoaparátům, údajně i zkoumali obsah paměťových karet na svých vlastních počítačích. Žalobce také upozorňuje na to, že prohledáváním věcí patřících advokátům a novinářům mohlo dojít i k porušení dalších zákonů na ochranu utajovaných informací.

Zdroj: NACDL.org

Novinka Skandál v USA - úřady zažalovány za bezdůvodné prohledávání notebooků byla publikován 12. září 2010 v 06.00. Autorem novinky je Pavel Dobeš. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...