Víme proč Google nesmí fotit ulice u nás

Tagy:  google, google street view, focení, města, google auta, vyhledávač, panorama, zákaz, uoou, soukromí

Jistě se k vám už doneslo, že Google má aktuálně zákaz fotit další ulice pro službu Street View. Při dnešní tiskové konferenci vyšlo najevo, v čem byl problém. Úřad pro ochranu osobních údajů totiž uvedl hned dvě věci, kvůli kterým nesmí focení pokračovat.

První, možná trochu méně závažným důvodem jsou chybějící osoby, které podle legislativy musí žadatel zaměstnat, a které dohlíží na správný průběh focení. Googlu chybí zástupce, který by se o správu a ochranu osobních údajů staral a který je pro podobné účely potřebný.

Zdroj: "Google logo

Google logo

Ten druhý důvod je ovšem uváděn jako důležitější. Podle ÚOOÚ jsou kamery, které jsou umístěny na střechách speciálních automobilů příliš vysoké a mohou tak zasahovat do soukromí občanů, kteří například obývají byty v nižších patrech domů. Oficiálně je výška kamer kritizována jako nepřiměřený zásah do soukromí občanů. Česká republika ovšem není jedinou zemí, ve které nadměrná výška kamer dělala problémy, stejný problém, který byl také považován za narušení soukromí občanů měli v Japonsku, tam musel Google všechny ulice fotit nadvakrát.

Kamery používané na automobilech pro snímkování naší země mají výšku 2,7 metru.

Novinka Víme proč Google nesmí fotit ulice u nás byla publikován 23. září 2010 v 01.00. Autorem novinky je Pavel Dobeš. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...