Íránský jaderný program trápí počítačový virus

Tagy:  irán, írán, jaderný výzkum, jaderná elektrárna, vir, infiltrace, červ, stuxnet, usa, indonésie, indie, napadení, hacker

Íránská agentura pro jaderný výzkum má na krku problém, se kterým si zatím příliš neví rady. Jde o počítačový virus, který napadá počítače, jenž mají nějaký význam pro jaderný výzkum v této oblasti a může být nebezpečný tím, že napadá i zbraňové systémy.

Íránští experti se snaží co nejrychleji přijít na to, jak se viru zbavit a popřípadě i přijít na to, odkud se do jaderných zařízení dostal a jaký má konkrétně úkol. Ví se už jméno viru, který byl klasifikován jako červ. Stuxnet navíc zaměstnává nejen Íráčany, ale i Německé techniky, kteří byli přizváni na pomoc.

Těžkou hlavu nedělá Stuxnet jenom v Íránu, problémy s ním byly hlášeny i z Indonésie, Spojených států a Indie. Bohužel kolem celého problému se objevilo obrovské množství otazníků, někteří novináři se dokonce domnívají, že Stuxnet mohl být vyvinut v úmyslu infiltrovat Íránský jaderný výzkum, zjistit z něj informace nebo ho zcela překazit.

Pokud by byl výše uvedený odstavec pravdivý, znamenalo by to, že se Stuxnet obrátil proti tomu, kdo ho vytvořil.

Írán se chystá do konce tohoto roku spustit jadernou elektrárnu ve městě Búšehr, s uvedením do provozu pomáhají i Ruští specialisté.

Zdroj: Metro.co.uk

Novinka Íránský jaderný program trápí počítačový virus byla publikován 26. září 2010 v 23.45. Autorem novinky je Pavel Dobeš. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...