5000 zaměstnanců IBM v USA zřejmě přijde o práci

Až 5000 zaměstnanců společnosti IBM pravděpodobně přijde o práci. Propouštění by se mělo dotknout jen USA, kde je aktuálně zaměstnaná zhruba čtvrtina všech zaměstnanců společnosti (115 000 pracovníků). Necelých 400 000 zaměstnanců pracuje na různých místech světa. Propuštění 5000 lidí znamená asi 4% všech pracovníků v USA. Uvedla to agentura Reuters.

IBM si od propouštění slibuje především výrazné posílení na trhu, díky globální finanční krizi se zisky mnoha velkých firem o dost zmenšily. Za snižováním počtu zaměstnanců je i snaha ušetřit potřebné peníze, dalším důvodem je pak zlepší produktivity práce. Na propouštění samozřejmě reaguje trh s akciemi, aktuálně byl zaznamenán propad akcií IBM asi o 0,42 % na částku 97,95 za akcii. Ještě nedávno ale byl slibován zisk až 9,20 $ na jednu akcii.

5000 zaměstnanců IBM v USA zřejmě přijde o práci (http://www.swmag.cz)

IBM ještě před krizí silně investovala do rozvojových trhů, v zemích jako je Brazílie nebo Indie byly postaveny nové továrny a rozšířilo se zastoupení firmy. Bohužel je možné, že propouštění v USA nebude konečné a dotkne se i jiných zemí. Oficiální stanovisko ještě z pohledu IBM k situaci nebylo vydáno.

Zdroj: Reuters.com

Novinka 5000 zaměstnanců IBM v USA zřejmě přijde o práci byla publikován 27. března 2009 v 08.00. Autorem novinky je Pavel Dobeš. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...