Šedesátka - národní komunikační projekt pro seniory

Tagy:  šedesátka, web pro seniory, komunikační projekt, národní, celostátní, senior, starší lidé, web pro starší lidi, aktivní stáří

Sponzorované odkazy

Šedesátka - národní komunikační projekt pro seniory

Internetových stránek pro skupiny lidí různého pohlaví, zájmů, profesí atd. je skutečně nespočet. Pro jednu takovou však relativně chybí. Která že to je?

Jsou to naši starší spoluobčané, z nichž mnozí již dosáhli důchodového věku a mohou se těšit na zasloužený odpočinek podporovaný starobním důchodem od státu.

Weby pro seniory – obecná charakteristika

V tomto článku bude řeč především o webu s příhodným názvem Šedesátka, který je komunitním projektem, ale ještě dříve, než se o něm rozepíšu, podívám se na onu “problematiku” trochu zeširoka.

Šedesátka – web pro senioryŠedesátka – web pro seniory

Počítače se do domácností v České republice začínaly dostávat dosti individuálně. Snad se ale shodneme, že první začátky byly v 80. letech minulého století. Od této doby uplynulo přibližně 30. let a tehdejší lidé středního věku se mnohdy k počítačům dostávali pouze výjimečně a s velkými obavami. Jejich zvykání si na moderní informační technologie bylo většinou pomalé, mnozí nynější důchodci a starší občané si nezvykli vůbec. Znáte někoho takového ze svého okolí? Jsem si jistý, že ano …

Někteří to však úspěšně dokázali. Umí využívat možnosti, které jim počítače, ale především celosvětová síť internetu, přináší. A tak i u nás, v ČR nalezneme několik webů, které jsou právě seniorům a jejím příznivcům nakloněni.

Svět seniorů – skutečný web pro seniory?

Známý web, který je nakloněn aktivnímu životu seniorů na internetu, má název Svět seniorů. Nalezneme ho na stejnojmenné doméně prvního řádu.

Svět seniorůSvět seniorů

Hned na začátku nás přivítá příjemný grafický vzhled, ale také hned několik bannerových reklam v pravém sloupci, který ne každý návštěvník přivítá jako určitý prvek dynamizace a oživení.

Z použitelných odrážek zde vidíme pouze Diskuzní fórum a Blogy seniorů. Katalog WWW stránek je již něco, co s obsahem pro seniory skutečně nesouvisí, a když se podíváme doleji na titulní stránce, opět vidíme obsah, který seniorům není zrovna nakloněn.

Svět seniorůSvět seniorů

Navíc mi veškeré zdejší písmo přijde dosti malé na to, že většina seniorů mívá problémy se zrakem a nosí brýle. Dle mého názory by web neuspěl.

Aktivní senioři – trochu jiná káva

Webové stránky a projekty s přízviskem “Aktivní senior” už jsou o něčem jiném, než výše uvedený Svět seniorů. Hlavním rozdílem je, že se obvykle nejedná o nějaké celistvé dílo s celostátním záběrem, ale týká se spíše konkrétní oblasti či města. Pro příklad mohu uvést například web “Senior Praha”.

Senior PrahaSenior Praha

To už je web živý, který neobsahuje zbytečné reklamní prvky, mimo sponzorů a dárců samozřejmě. Snadno zde nalezneme fotogalerie, aktuální články se řadí hned na první straně a významné akce jsou navíc graficky podloženy. Škoda, že se týká jen dané lokality.

Šedesátka – konečně celonárodní projekt

Jako celonárodní web odpovídající kvality se asi jeví pouze Šedesátka. Neobsahuje žádné reklamní prvky, kromě sponzorů a partnerských webů, veškeré písmo je většího, tudíž lépe čitelného. fontu. Všechny registrace a funkce jsou zdarma, registrovat se může jednoduše a rychle každý.

V rámci Šedesátky nalezneme kategorie Zájmy či Ostatní, které se dále dělí na několik sekcí. Do každé takovéto sekce má registrovaný uživatel možnost psát, případně přikládat obrázky, komentovat, dále se soukromě bavit s dalšími uživateli atd.

Šedesátka – ZájmyŠedesátka – Zájmy

O obsah nemusí mít člověk snad nikdy nouzi, protože již registrovaní uživatelé přidávají několik nových článků každý den a neustále web obohacují. Rovněž zde panuje velice přátelské jednání a fungující kolektiv, takže snad není co řešit… Co se týká průměrné návštěvnosti, blíží se k hodnotě 300 návštěv za den a neustále roste. Proč se tedy nepřidat?

Šedesátka – všechen obsahŠedesátka – všechen obsah

Závěr patří komunitě

Jelikož se jedná o komunitní projekt, téměř všechen obsah je vytvářen komunitou, která se za dobu několika-leté existence projektu vybudovala. Web však bylo nutné koncem minulého roku přestavět do nové podoby, takže se obsah rozjíždí, ale jak je vidět, všichni zdejší mají zkutečně velký zájem, aby web byl co nejplnější a plnil svůj účel. O toto se ale konec konců stará i správce, který řeší všechny problémy webu technického i netechnického rázu, případně čas od času přidá nový oddíl, o který si zdejší senioři řeknou.

Jen tak dál! Takhle má vypadat skutečný web pro seniory.

Mé hodnocení:  90 %

Projekt Šedesátka naleznete zde: www.sedesatka.cz

Článek Šedesátka - národní komunikační projekt pro seniory byl publikován 26. února 2013 v 05.00 v rubrice Internet. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...