Lukáš Kovač o Aplikaci Seznam.cz: S Krastym máme velké plány

Sponzorované odkazy

Lukáš Kovač o Aplikaci Seznam.cz: S Krastym máme velké plány

O internetovém prohlížeči nesoucím název Aplikace Seznam.cz jsme psali nedávno v recenzi zaměřené na aktuální druhou verzi. Novinek bylo mnoho, a tak jsme v této spojitosti vyzpovídali senior produktového manažera Aplikace Seznam.cz, Lukáše Kovače. Zaměřili jsme krátce na historii Aplikace Seznam.cz, či již nesprávně Seznam.cz Prohlížeče, ale také na již zmíněné novinky a plány do budoucnosti.

Trh internetových prohlížečů je rozsáhlý a ty nejpoužívanější prohlížeče si svoji pozici neúprosně drží. Co vás vedlo k vytvoření vlastního prohlížeče?

Vše začalo mobilní verzí prohlížeče pro Android. Lidé často zadávali do Google Play dotaz Seznam.cz, a tak jsme přemýšleli, jak by taková aplikace měla vlastně vypadat. Logicky jsme došli k tomu, že to bude jednoduchý prohlížeč, který lidem zkrátí cestu na Seznam.cz, bude český a s českou technickou podporou. Protože se aplikaci na Androidech velmi daří, jen za minulý týden máme 450 000 aktivních unikátních uživatelů, rozhodli jsme se jít i na další platformy a nabídnout lidem možnost nainstalovat si „esko“ i na plochu svého počítače.

Věděli jste již od začátku na jakou skupinu uživatelů přesně cílit?

Cílíme na všechny uživatele služeb společnosti Seznam.cz, kteří se chtějí rychle a bezpečně dostat na naši domovskou stránku a naopak nechtějí řešit složitá nastavování. Cílíme také na ty, kteří ocení, když jim nic „samo od sebe“ nemění domovskou stránku pod rukama. To se totiž může stát kvůli různým nechtěným doplňkům, které si uživatel nevědomky nainstaluje spolu s jiným softwarem. Uživatel našeho prohlížeče jednoduše porozumí českým popiskům, dostane se odsud rychle do své e-mailové schránky i na ostatní oblíbené služby Seznam.cz, nechá si poradit od pomocníka Krastyho, který vyhledává užitečné informace, a v neposlední řadě má své oblíbené stránky a hesla synchronizované se svým účtem na Seznam.cz.

Jaké priority jste si při tvorbě tehdy ještě Seznam.cz Prohlížeče kladli?

Při tvorbě prohlížeče máme neustále na mysli, že to má být nejkratší a nejrychlejší cesta na Seznam.cz. To znamená, že prioritami jsou rychlost, jednoduchost, srozumitelnost a bezpečnost. Neustále přidáváme nové vychytávky, ale současně se snažíme, aby to nebylo na úkor jednoduchosti. Nenutíme lidi nic složitě nastavovat. Pro mě osobně bylo fajn, když mi moje máma řekla, že by chtěla, abych ji přidal Seznam.cz na tablet. Nainstaloval jsem jí tam prohlížeč a díky jeho jednoduchosti se s ním naučila okamžitě pracovat.

Lukáš Kovač, senior produktový manažer Aplikace Seznam.czLukáš Kovač, senior produktový manažer Aplikace Seznam.cz

Žádný projekt ve své první verzi není úplně dokonalý. Jak dlouho probíhalo testování před spuštěním ostré verze? Bylo veřejné, nebo uzavřené?

V prosinci 2014 jsme spustili první verzi prohlížeče. Měsíce jsme ji však předtím interně používali, testovali i průběžně vyvíjeli. Záměrně jsme také tuto verzi označili jako „první verze“, protože je to mnohem výmluvnější než název „beta“. Lidé nám pak prostřednictvím zpětné vazby začali posílat a dodnes posílají nápady. Pomáhají nám tak prohlížeč zlepšovat.

Některé chyby se u první verze projevily až v reálném provozu, jiných jsme si byli vědomi od začátku. Přesto jsme se před více než rokem rozhodli první verzi pustit do ostrého provozu v podobě, která za nás nebyla konečná. Nechtěli jsme na ní totiž interně pracovat donekonečna. To si totiž v dnešní době nemůže nikdo dovolit. Na prohlížeči totiž pracujeme neustále, vylepšujeme jej a jeho aktualizace probíhají na pozadí, abychom tím naše uživatele neobtěžovali.

Od vydání první verze uplynul již rok a na světě je druhá verze, která přinesla řadu novinek a také nový název. Co vás vedlo k přejmenování Seznam.cz Prohlížeče na Aplikaci Seznam.cz?

Z našich uživatelských testů víme, že lidé často nevědí, co prohlížeč je. Říkají, že na internet chodí přes to barevné kolečko Chrome a tam mají prohlížeč Seznam.cz. Ale stáhnout si Aplikaci Seznam.cz do mobilu umí a slovu aplikace rozumí, takže proto změna názvu.

Aktuálně nabízíte vedle vlastního prohlížeče také lištičku a známé webové prohlížeče se zabudovanými službami Seznam. Patří mezi ně Firefox, Opera či třeba Internet Explorer 10. Znamená existence Aplikace Seznam.cz konec lištičce a těmto úpravám prohlížečů?

S lištičkou ještě plány máme a její konec to neznamená. Plánujeme do ní v dohledné době přidat pomocníka Krastyho. Toho samého, který jej nyní v prohlížeči a najde informace v přehledné podobě o tom, co si zrovna prohlížíte – například kontakt na nejbližší pobočku České pošty.

Jak si za tu dobu uživatelé oblíbili Váš prohlížeč pro desktopy s Windows a Mac?

Aplikaci Seznam.cz postupně používá čím dál více uživatelů a trend je rostoucí. Za minulý týden to je přibližně 290 tisíc unikátních aktivních uživatelů na desktopech.

Aplikace Seznam.cz zaznamenala mezi uživateli vřelé přijetí. Druhá verze přináší mnoho praktických novinek.Aplikace Seznam.cz zaznamenala mezi uživateli vřelé přijetí. Druhá verze přináší mnoho praktických novinek.

Je reálné, že by se Aplikace Seznam.cz v budoucnu dostala i na linuxové distribuce, jako třeba Ubuntu či openSUSE?

Reálné to je, nicméně aktuálně to není prioritou.

Od první verze staví Aplikace Seznam.cz na renderovacím jádře Blink, které je dobře známé také z Google Chrome a nové Opery. Proč padla volba právě na Blink? Neuvažovali jste například o jádře Gecko z Firefoxu?

Důvodů bylo více. Jednak je renderovací jádro Blink kvalitní a spousta webových stránek je pro něj dobře optimalizovaných. Druhým důvodem byla rychlost vývoje. K vývoji prohlížeče využíváme Framework NW.js, který je postavený nad open source projektem Chromia, který využívá právě Blink.

Nejnovější verze, stejně jako ta starší, obsahuje v nastavení veliké červené tlačítko „Váš názor na aplikaci Seznam.cz“ pro zpětnou vazbu od uživatelů. Jak jej uživatelé využívají? Dostáváte mnoho podnětů?

Každým den dostáváme desítky podnětů, které jsou pro nás velmi cenné. Pomáhají nám objevit chyby a víme také, co se lidem líbí a co by chtěli jinak.  Díky nim také víme, jak stanovit priority a roadmapu toho, na čem a kdy budeme pracovat a jaké noviny vyvíjet.

Důraz kladete na bezpečnost Aplikace Seznam.cz, a tak vyjma základních integrovaných doplňků, jako je slovník v kontextové nabídce, či upozornění na nové e-maily, nejsou žádné doplňky povolené. Neplánujete nabídnout uživatelům omezenou databázi doplňků, které by například procházely nějakou autorizací?

Zatím neplánujeme. Jde to proti naší prioritě udržet prohlížeč co nejjednodušší a nejrychlejší. Navíc to nejlepší z doplňků, které jsou obecně mezi lidmi oblíbené, přirozeně implementujeme nebo se k tomu chystáme tak, aby se staly jeho součástí. Podle mě jsou obecně doplňky nebezpečné. Mohou lidem změnit domovskou stránku pod rukama nebo jsou nevědomky nainstalovány společně s jiným softwarem, který může získat přístup ke spoustě citlivých údajů.

Jedním z integrovaných doplňků je funkce upozornění na nový e-mail ve službě Seznam.cz E-mail. Řada uživatelů využívá mnoho služeb Seznam.cz včetně domovské stránky, ale e-mailovou schránku mají zřízenou třeba na Outlooku či Gmailu. Neplánujete nějaké integrované řešení pro zobrazení stavu schránek i z těchto služeb?

Do budoucna to nevylučuji. Zatím plánujeme rozšířit funkci upozorňování na nové e-maily pro více schránek na Seznam.cz najedou. To je věc, o kterou si lidé často píší, protože používají několik e-mailových schránek Seznam.cz a my jim chceme vyjít vstříc.

V aktuální verzi musím pochválit synchronizaci hesel a oblíbených stránek napříč počítači i mobily. Těm, kteří používají více počítačů, může scházet synchronizace nastavení. Můžeme se těšit na rozšiřující se možnosti synchronizace dat do budoucna?

Rozhodně. Nabízí se přímo synchronizace historie pro našeptávač a také nová plánovaná funkce „to si přečtu později“, kdy si například na počítači budete moc odložit čtení článku na později a pak pokračovat třeba na telefonu v tramvaji.

Mají mít uživatelé obavy z ukládání a především synchronizace hesel napříč zařízeními prostřednictvím internetu? Jak je přenos citlivých dat zabezpečen?

Přenos synchronizovaných dat probíhá zabezpečeně přes https protokol. Zároveň se posílají data na servery Seznam.cz jen v zašifrované podobě a zpětně je rozšifrovat umí pouze autorizované zařízení. Pokud má uživatel zapnutou synchronizaci dat, pak nejsou data načtena lokálně a vždy se vydávají na vyžádání na autorizované zařízení ze serverů Seznam.cz. Díky tomu je toto řešení bezpečnější. V případě krádeže zařízení stačí, aby si uživatel změnil heslo k Seznam.cz účtu, a okamžitě se dané zařízení stane neautorizované a hesla se na ně okamžitě přestanou vydávat a přestanou být lokálně dostupná.

Novinka, která mě nedávno při recenzování Aplikace Seznam.cz zaujala, je pomocník Krasty. Kde se vzala inspirace k tvorbě této funkce a co je jejím hlavním cílem?

Asistent Krasty má lidem nabízet přehledně strukturované informace, které se jim hodí. Například když si budete prohlížet webové stránky restaurace, najde Krasty informace o otevírací době, kontakt a recenze restaurace. Obzvlášť na mobilech je to užitečná funkce. S Krastym máme velké plány do budoucna a už teď pracujeme na nových vychytávkách, které by se měl v dohledné době naučit. Dnes je příchod virtuálních asistentů patrný a je to trend, který se líbí i nám.

Praktický pomocník Krasty vyčmuchá řadu nadstandardních informací pouhým kliknutím myší.Praktický pomocník Krasty vyčmuchá řadu nadstandardních informací pouhým kliknutím myší.

Zatím Krasty vychází z dat dostupných ve službě Firmy.cz. Plánujete rozšíření o nějaké další zdroje informací?

Ano, jak už jsem zmínil, s Krastym máme velké plány. Toto je teprve začátek. Brzy se naučí zase něco nového, což prozradím až později.

Nová verze Aplikace Seznam.cz přinesla také redesign v jednoduchém stylu, v němž se nesou i aktuální Windows 10, jejichž součástí je Centrum akcí. Google Chrome se již do Centra akcí integroval. Můžeme se těšit na větší integraci Aplikace Seznam.cz do Windows 10?

Ano, lepší podporu notifikací ve Windows 10 plánujeme.

Od nejnovějšího systému k těm starším. Windows XP již dávno nemá oficiální podporu Microsoftu, ale Aplikace Seznam.cz na tomto systému funguje. Google také začíná od starých „Xpéček“ pomalu dávat ruce pryč. Jak na tom v následujících letech bude Aplikace Seznam.cz ve spojitosti s Windows XP?

Chceme dát lidem prohlížeč, který má oficiální podporu i na  Windows XP, kde jsou stále někteří naši uživatelé. Je ale pravděpodobné, že se situace v následujících letech změní.

Aplikace Seznam.cz je dostupná i mobilních telefonech. Jak je na tom s počtem uživatelů a jaké sbíráte ohlasy?

Na mobilních zařízeních se nám daří. Androidí aplikaci použilo minulý týden 450 tisíc aktivních uživatelů, denně je to pak 270 tisíc unikátních uživatelů. Na iOS bylo těch aktivních uživatelů minulý týden 36 500 a trend je pořád rostoucí. Mohu prozradit, že v současnosti pracujeme na vylepšení tabletových verzí a pro iOS chystáme jednu zcela novou vychytávku. Její představení si však zatím nechám pro sebe.

Aplikace Seznam.cz je k dispozici na Androidu a iOS. Plánujete poskytnout mobilní prohlížeč také uživatelům Windows Phone, přestože mnozí kritici připisují této platformě blízký konec?

Aktuálně již na aplikaci pro Windows 10 Mobile pracujeme, na Windows Phone 8.1 a starší aplikaci Seznam.cz neplánujeme.

Aktuální verze přinesla mnoho novinek a s každou verzí se Aplikace Seznam.cz vyvíjí. Jaké novinky mohou uživatelé očekávat v nadcházejících měsících?

Prozradit můžu, že chystáme novinku „To si přečti později“. Je to funkce, kterou podporuje řada prohlížečů, ale jejich problém je obvykle ten, že si lidé články někam přidají a už si na ně někdy nevzpomenou. Proto propojíme tuto funkci přímo s domovskou stránkou Seznam.cz, kam si lidé chodí pravidelně pro čerstvé informace a zábavu a tyto články tam najdou. Další chystanou novinkou je rozšíření funkce slovníku, aby uměl překládat celé texty a stránky. A v neposlední řadě se asistent Krasty brzy naučí novou dovednost. :)

Děkujeme za rozhovor a přejeme mnoho úspěchů při dalším vývoji Aplikace Seznam.cz.

Článek Lukáš Kovač o Aplikaci Seznam.cz: S Krastym máme velké plány byl publikován 10. března 2016 v 05.00 v rubrice Rozhovory. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...