Goodreads.com – Sociální síť pro čtenáře

Tagy:  sociální síť knih, databáze knih a autorů, sociální síť pro čtenáře, vytvořte seznam svých knih, všechny knihy autora, kniha, knihy, knížka, sociální síť, číst, čtenář, elektronická kniha, recenze knih

Sponzorované odkazy

Goodreads.com – Sociální síť pro čtenáře

Nedávno jsme vás informovali o sociální síti zaměřené na fotografie či o síti o hudbě. Dnes se však podíváme na jednu z dalších alternativ – Goodreads.com je rájem čtenářů, knih i autorů. Co můžeme od této ne tolik známé služby čekat? Recenze může započít.

První pohled

Proč by jsme o Goodreads.com vůbec měli zajímat? Je to snad jediná sociální síť zaměřena na četbu, a proto je tolik výjimečná. Nejdříve si vytvoříme vlastní účet, čímž získáme osobní profil, jehož hlavní náplní jsou informace o aktuálním čtení. Samozřejmostí je možnost sledování ostatních čtenářů či přidávání do přátel. Pokud na síti nikoho neznáme, jednoduše můžeme skenovat naše kontakty skrze Gmail nebo Facebook, přičemž zjistíme, kdo z nich Goodreads již používá. Do speciálního seznamu lze přidat i oblíbené autory. Ti známější mají své profily obsahující všechny jejich tituly.

VyhledáváníVyhledávání

Třídění knih

Prostřednictvím vyhledávání najdeme téměř jakoukoliv knihu, ať už je elektronická či fyzická. Hledat můžeme skrze autora, názvu knihy nebo ISBN (mezinárodní standardní číslo knihy). Pokud knihu přece jenom nenalezneme, což se klidně může stát zvláště u českých titulů, knihu lze jednoduše přidat. Formulář přidání knihy je dosti podrobný, ale fakticky povinný je pouze autor a název knihy. Jednodušší cestou je pak importovat knihy, které dosud nejsou v databázi pomocí odkazu na webovou stránku, která musí obsahovat ISBN nebo pomocí souboru (podporované formáty: .csv, .xls, or .txt).

Jakmile knihu nalezneme či vytvoříme, můžeme u ní nastavit hned několik stavů. Prvním je read, což znamená, že jsme knihu již četli a můžeme tak knihu rovnou ohodnotit jednou až pěti hvězdičkami, což bohužel není moc velké rozpětí. Další možností je want to read, neboli tuto knihu chceme v budoucnu přečíst. Posledním stavem pak je currently reading – právě čteme, u čehož můžeme postupně aktualizovat, na jaké straně zrovna jsme, díky čemuž každý vidí náš postup.

Hlavní stranaHlavní strana

Další funkce

Zajímavou funkcí je doporučování dalších knih, které vzniká na základě již ohodnocených titulů. Aby se funkce aktivovala, musíme ohodnotit minimálně 20 knih. Čím více jich však zhodnotíme, tím přesnější samozřejmě ono doporučení bude. Motivující možností je také vytvořit si čtenářskou výzvu. Jednoduše napíšeme, kolik by jsme v tomto roce chtěli přečíst knih. Každá ohodnocená kniha se pak do tohoto seznamu započítává, při čemž vidíme průběh. Takový ukazatel nám dává jasnou informaci, zda plníme vytyčené cíle či nikoliv.

ProfilProfil

Vzhled

Poněkud kontroverzním tématem je vzhled stránky. Hnědo-šedé barvy nikterak neurazí, uspořádání prvků také není špatné, ale na druhou stranu je celkový dojem poněkud chaotický a nemoderní. Stav nezlepšují ani objevující se reklamy. V horní části obrazovky pak nalezneme lištu obsahující všechny důležité ovládací prvky a tak je vše na jednom místě. Přesto však design příliš neodpovídá dnešnímu trendu jednoduchosti a originailty.

Profil známého autoraProfil známého autora

Závěrem

Goodreads.com je jedinečnou možností, jak si vytvořit přehled o již přečtených knihách nebo titulech, na které máme teprve zálusk. Zážitek poněkud kazí nemoderní vzhled stránky, ne úplně široká databáze a absence češtiny. Vášnivým čtenářům však jednoznačně doporučujeme stránku alespoň vyzkoušet.

Moje hodnocení:  77 %

Výhody:

  • Jedinečnost
  • Zajímavé funkce

Nevýhody:

  • Není česky
  • Vzhled
  • Reklamy

Článek Goodreads.com – Sociální síť pro čtenáře byl publikován 6. března 2013 v 05.00 v rubrice Internet. Autorem článku je Daniel Hlas. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...