Tumblr – sociální síť obrázků a fotek

Tagy:  Sociální síť plná obrázků, sdílení obrázků, vlastní blog ihned, vlastní blog zdarma, sdílení fotek zdarma, sociální síť pro fotografy, malíře

Sponzorované odkazy

Tumblr – sociální síť obrázků a fotek

Sociální sítě doslova zaplavily internet a my si jednu z nich představíme i dnes. Tumblr je totiž sociální sítí obrázků a fotografií. Našli jsme opravdový ráj pro umělce a fotografy? Představme si Tumblr v celé své kráse.

Jednoduchá registraceJednoduchá registrace

První kroky

V první řadě je samozřejmě třeba se zaregistrovat. Pokud však očekáváte složité dotazníky, ve kterých se po nás požadují až nekorektně podrobné informace, budete mile překvapeni. Tumblr si totiž vystačí s pouhým emailem, přezdívkou, heslem a věkem. Věk přitom udáváme přímo, není tedy třeba zadávat datum narození. Po krátké registraci, ve které ani není třeba potvrdit svůj email, nám jsou nabídnuty stránky a skupiny ke sledování. Dále pak můžeme zjistit, zda na této sociální síti nejsou naši přátele z Gmailu nebo Facebooku. Pokud máme například na Facebooku 300 přátel a chtěli bychom si s nimi vyzkoušet Tumblr, nemusíme psát statusy nebo jim přímo psát. Díky tomuto šikovnému importu zkrátka víme, kdo už na této síti je.

Takto vypadá námi sdílený rozhovorTakto vypadá námi sdílený rozhovor

Sdílení vlastního obsahu

Ke sdílení našeho obsahu slouží nejnápadnější panel na stránce, je totiž plný barevných ikonek. Skrze ten vytváříme vlastní posty, vkládáme na síť vlastní obsah. Zde vybíráme z možností, jaký obsah chceme sdílet. Vybrat si tak můžeme z obyčejného textu, fotografií, citací (kde je speciální pole pro zdroj), odkazu, chatu nebo audia či videa. To je určitá změna oproti Facebooku, ve kterém cokoliv vložíme do jednoho pole a odešleme. A co že je onen zmíněný chat? Ten slouží k uvádění rozhovorů, ve kterých jsou jednotlivé výpovědi odděleny a celý rozhovor je tak mnohem přehlednější.

Úprava profilu pomocí HTMLÚprava profilu pomocí HTML

Profil a provázanost

V horní části obrazovky je panel ikonek, přes které se dostaneme na hlavní stranu, do zpráv, můžeme si přečíst nejčastěji kladené otázky, nastavit profil nebo se posledním tlačítkem odhlásit. Tumbrl je svým principem podobný Twitteru. I zde lze uživatele následovat, nikoliv si je přidávat do přátel. Je tak naše rozhodnutí, čí obsah sledujeme a nepotřebujeme potvrzení druhé strany. Podobně to funguje na Facebooku u stránek.

Příspěvky lidí či skupin, které sledujeme, se zobrazují ihned pod našim panelem, skrze který sdílíme. Nemusíte se však bát, že by uživatelé žádný profil vůbec neměli, samozřejmě ho mají. Na první pohled však nemusíme poznat, že to co vidíme, je vlastně něčí profil. Profily totiž vypadají úplně jako webové stránky, jako blogy, na kterých pak je obsah, vytvořený danou osobou. Profily jsou značně rozdílné, neboť je lze do značné míry měnit. Pokud však uživatel nechce profil vůbec vytvářet, stačí si zvolit z předem připravených šablon. Tyto šablony pak lze měnit i skrze HTML kód.

Vzhled profiluVzhled profilu

Zpracování

Grafická stránka je laděna do modrobílé barvy a vypadá skutečně dobře. Celá sociální síť je zpracována do velice jednoduchého a přehledného stylu. Stejně tak tu nenajdeme žádné reklamy a další nevyžádaný obsah. Zřejmý rozdíl je tu zejména proti Facebooku, který je naprosto zamořený reklamami všeho druhu. Tumbrl je také naprosto stabilní a nikdy se nezasekává nebo netrpí různými výpadky.

Úvodní stránka sociální sítě TumblrÚvodní stránka sociální sítě Tumblr

Závěr

Tumbrl je velice povedená sociální síť. Je přehledná, stylová a naprosto bez reklam. Pokud tady chybí reklamní bannery, je samozřejmě patrné, že Tumbrl je tu pro uživatele, nikoliv pro peníze. Velké možnosti pak uživatel získává při vytváření vlastního profilu, který vypadá vyloženě jako blog. Zvláštní oblíbení nalezla mezi fotografy a umělci, kteří chtějí ve větší míře sdílet obrázky či fotografie.

Naše hodnocení:  89 %

Výhody:

  • Design
  • Přehlednost
  • Bez reklam
  • Profil lze měnit

Nevýhody:

  • Není hned zřejmé, že profil vypadá jako blog

Článek Tumblr – sociální síť obrázků a fotek byl publikován 5. února 2013 v 05.00 v rubrice Internet. Autorem článku je Daniel Hlas. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...