Sothink Logo Maker: Grafikem snadno a rychle

Tagy:  Sothink, sothink.com, Logo Maker, grafický editor, logo, grafika, vektory, vektorová grafika, plakáty, letáky, reklama

Sponzorované odkazy

Sothink Logo Maker: Grafikem snadno a rychle

V dnešním článku se podíváme na šikovný grafický editor, který i méně zdatným grafikům, či úplným začátečníkům v dané problematice, poskytne možnost vytvořit si vlastní logo firmy, produktu nebo vzhledné oznámení či pozvánku na událost.

Rychlost a přehlednost v první řadě

Oproti profesionálním programům, jakými jsou rozšířený Adobe Illustrator nebo Serif PagePlus, razí Logo Maker od firmy Sothink trochu jinou filosofii. Program stojí na přehledném a velmi intuitivním prostředí a zorientovat se v jednotlivých funkcích zabere jen pár minut. Při tvorbě nového loga můžete využít některé z široké nabídky přednastavených šablon (tematicky rozdělených do kategorií), které se dají dále modifikovat. Tyto šablony působí vcelku efektivně, a protože se dají kompletně „rozebrat“ na jednotlivé kliparty nebo symboly, lehce tak pochytíte onen trik, stojící za rychlou tvorbou dobře vypadajícího loga.

Výběr šablonyVýběr šablony

Tvoříme první logo

Pokud nechcete použít přednastavené šablony, můžete začít čistě od prázdné plochy. V pravé liště se nachází knihovna veškeré vektorové grafiky. Najdete zde stovky klipartů, symbolů, tvarů rozdělených do jednotlivých kategorií. I když to na první pohled může lehce evokovat MS PowerPoint, nenechte se zmýlit. Variabilita a možnost kombinací jednotlivých klipartů je obrovská. Pokud máte v hlavě dobrou inspiraci nebo nápad, určitě ji následně s trochou šikovnosti převedete na grafické plátno.

Paleta barevPaleta barev

Při sestavování loga je vítanou vychytávkou také šikovně řešená paleta barev. Pokud se rozhodnete přenést daný tvar, či symbol na pracovní plochu, paleta vám umožní změnu barvy a zároveň vám nabídne několik barev doplňkových. Vidíte tak vedle sebe různé variace, které k sobě barevně ladí a nemusíte hledat každou barvu zvlášť.

V levém panelu je pak jednoduchý efektový panel, pomocí kterého lze dodat jednotlivým částem loga efekty stínů, obrysů, odrazů nebo 3D efektů. Přehledně působí i funkce v záložce Layout, které umožňují přichytnutí tvarů k předem definované mřížce, vystřeďování objektů či práci s vrstvami.

Export hotového loga můžete provést dvěma způsoby – pro web ve formátech PNG a JPEG nebo pro publikování navíc ve formátech BMP a TIFF. V zobrazení výstupu nechybí rozlišení, či velikost v centimetrech nebo palcích.

Export logaExport loga

Alternativní využití

Nenechte se zmást názvem, Sothink Logo Maker není jen nástroj pro tvorbu firemních značek, pokud máte dostatek fantazie, může vám posloužit také jako pomocník pro tvorbu přání, pozvánek nebo plakátů. Knihovna nepostrádá kategorie oslav, kultury, hudby, filmů, přání apod. Při takovém tvoření rozhoduje velmi smysl pro cit. Narazíte na hodně kvalitních, ale stejně tak na velký počet kýčovitých klipartů, kterým je nejlepší se vyhýbat obloukem. Sothink tak nabízí velmi variabilní program, který lze za pár stokorun využít na stovky způsobů, ale při delším používání vás začne limitovat svými omezenými možnostmi. Vyplatí se pak sáhnout po dražší verzi Professional, která nabízí širší možnosti práce, vylepšenou paletu barev a především nástroje pro tvorbu vlastních tvarů a křivek.

Grafické efektyGrafické efekty
Příklad návrhuPříklad návrhu

Shrnutí

Sothink Logo Maker je programem, jehož největší předností je přehlednost a obrovská variabilita. Úspěšně plní velkou díru na trhu, kdy nabízí snadno dostupnou možnost tvorby kvalitní grafiky i pro obyčejné uživatele. Pokud se s programem dobře sžijete, některé nápady lze realizovat velmi snadno a troufám si tvrdit, že lze vytvořit profesionálně vypadající logo za použití poloviční námahy a času, než kdybyste využívali například Adobe Illustrator. Po delším používání mohou být funkce Logo Makeru limitující, ale v následné kombinaci s Photoshopem nebo Zonerem lze docílit překvapivě dobrých výsledků. Program lze zakoupit na oficiálních stránkách a základní verze přijde na rozumných 35$ s možností upgradu na verzi Professional za dodatečných 25$.

Hodnocení redakce:  80 %

Výhody:

  • Přehlednost
  • Efektivnost
  • Široké možnosti využití

Nevýhody:

  • Chybí česká lokalizace
  • Méně grafických efektů
  • Časem limitující

Článek Sothink Logo Maker: Grafikem snadno a rychle byl publikován 3. dubna 2013 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je David Žid. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...