OneNote 2013 – Král poznámek přichází

Tagy:  Nejlepší elektronický systém poznámek, spravujte všechny své informace, všechny data na jednom místě, OneNote, poznámky, zápisník, sešit

Sponzorované odkazy

OneNote 2013 – Král poznámek přichází

Dámy a pánové, po dlouhá léta jsem hledal ten nejlepší možný systém pro správu všech svých poznámek. Když jsem narazil na OneNote, začal jsem věřit, že jsem nalezl vítěze. Představme si nejnovější verzi OneNote 2013 v celé jeho kráse.

Pořízení aplikace

OneNote není dostupný online (jako například EverNote) a tak je nutné ho na každý stroj, kde ho chceme využívat, nainstalovat. Před tím však software musíme nejdříve zakoupit. To lze učinit buďto koupí pouze nástroje OneNote nebo si můžeme pořídit rovnou celý Office, ve kterém je tento program obsažen. Taková koupě se obvykle vztahuje pouze na jeden PC, takže pokud chcete používat jako já program na dvou stojích – např. na stolním PC a notebooku, je nutné zaplatit dvě licence. A tak jsme se dostali k snad jedinému mínusu, vysoké pořizovací ceně – 1700,–Kč za jednu licenci při koupi pouze OneNote. Office vyjde na 3500,–Kč. Celý Office je možné i pronajmout. Balíček Office 365 pro domácnosti obsahuje pět licencí nejnovějšího Office +** 20GB** prostoru na SkyDrive + 60 volných minut na Skype. Cena je 2500,– Kč na rok nebo 250,–Kč za měsíc.

Oficiální obrázekOficiální obrázek

Systém poznámek

Přejděme konečně k tomu pozitivnímu. Jak vlastně celý systém funguje? Základem všeho jsou sešity. Každý sešit je dále rozdělen záložkami, které lze libovolně pojmenovat a dle uvážení měnit jejich barvu. Mezi záložkami se přepíná v horní části obrazovky. Každá záložka pak může mít několik listů, díky kterým jsou informace ještě lépe tříděny. Pro názornost – jak bude vypadat sešit s názvem Škola? Jednotlivé záložky oddělují předměty, máme tu matematiku, český jazyk a fyziku. Listy v pravé části aplikace pak mohou rozdělovat jednotlivé hodiny/lekce. Vše je tedy neuvěřitelně přehledné a ani délce poznámek se meze nekladou.

Ukázka kresleníUkázka kreslení

Obsah

OneNote samozřejmě umí zaznamenat veškeré textové informace, které lze následně i libovolně upravovat. Můžeme přidávat nadpisy, zvýrazňovat text tučně, barevně, podtržením a podobně. Naší volbou je také formátování, typ fontu či velikost. Najdeme zde zhruba to samé, co ve známém Wordu. Kromě písmen však můžeme přidávat obrázky, celé webové stránky. Nepřijdeme ani o všelijaké ikonky, tabulky, audio nahrávky výřez obrazovky, naskenované dokumenty, odkazy, videa, nebo třeba čtvereček, u kterého lze udělat fajfku (hodí se u úkolů). Famózní je především možnost přímo do poznámek malovat. Ano, skutečně lze všechny naše poznámky doplňovat kresbami. Ty lze dělat buďto myší či touchpadem. Doporučujeme vám však přímo tablet s perem. Ovládání celého programu je díky mnoha zkratkám intuitivní. Jakmile známe zkratky, několika jediným kliknutím přidáme ikonu, nadpis, zkrátka co potřebujeme.

Ukázka poznámek 2Ukázka poznámek 2

Všude sebou

Kromě PC lze OneNote dostat i do mobilního telefonu – zatím však jen do Androidu a Windows Phone. Potěšit můžeme i majitele tabletu, neboť i ti naleznou patřičnou podporu. Všechny poznámky se přitom automaticky synchronizují (pokud to tak nastavíme) mezi všemi zařízeními. Upravíme tak například text na PC a v mobilu za chvíli nalezneme všechny změny. Taková synchronizace probíhá přes účet u Microsoftu, konkrétně skrze SkyDrive (recenze služby zde). Synchronizace je dle našich zkušeností spolehlivá a rychlá. Výjimečně se však krátkodobě zadrhne.

Ukázka poznámekUkázka poznámek

Takže

One Note 2013 je intuitivní, maximálně přehledný a spolehlivý. Jediným mínusem je zmíněná pořizovací cena. Záleží, zda uživatel chce a může investovat. Na rozdíl od EverNote je však OneNote přístupný vždy, i bez připojení internetu. Můžete si tak psát poznámky, kdykoliv budete chtít, jakmile internet naskočí, vše se automaticky synchronizuje. Je to jednoduché a funguje to. Proto jsem OneNote začal využívat na plné čáře pro všechny své data a poznámky. Pokud si to můžete dovolit, doporučuji to i vám.

Moje hodnocení:  95 %

Výborný program

Výhody:

  • Přehlednost
  • Ovládání
  • Různorodý obsah
  • Synchronizace

Nevýhody:

  • Pořizovací cena

Článek OneNote 2013 – Král poznámek přichází byl publikován 29. dubna 2013 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Daniel Hlas. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...