Office 2013 - Balík pod drobnohledem

Tagy:  Microsoft Office, Office 2013, kancelářský balík, Word 2013, Excel 2013, PowerPoint 2013, MS, Ofice 2013, kancelář, sada kancelářských programů, prezentace, tabulky, text

Sponzorované odkazy

Office 2013 - Balík pod drobnohledem

Před nedávnem vydala společnost Microsoft novou verzi svého oblíbeného kancelářského balíku. Oproti minulým verzím zvládá Office 2013 ukládat dokumenty na web a je mnohem lépe optimalizovaný pro dotyky. Součástí balíku je textový editor Word, tabulkový editor Excel, Powerpoint a další nástroje, které byly součástí již verze minulé. V krátkosti si představíme hlavní nástroje, tedy Word, Excel a PowerPoint. Ostatní nástroje se novými a zásadními funkcemi neliší od minulých verzí.

Word 2013

Můžete jej začít používat už během instalace! Nejviditelnější změnou je nové grafické téma, které je velmi spartánské. Word běží pouze na operačním systému Windows 7 a nejnovějším Windows 8. Na nižších verzích programy balíku Office 2013 nespustíte!

Úložný prostor na webu

Dokumenty se automaticky ukládají na webové úložiště SkyDrive, nebo SharePoint/Of­fice360. Bude tedy vyžadovat firemní, nebo Windows Live ID účet. Bez něho můžete Word používat pouze v offline režimu bez synchronizace a dalších funkcí. Doporučuji se zaregistrovat a pracovat s tímto programe v online verzi. Vše máte uloženo na serveru. Skvělá záloha.

Synchronizace

Jestliže je dokument uložen na serveru, aplikace bude podporovat živou synchronizaci. Když budete dokument přes SkyDrive/SharePoint s někým sdílet stejným způsobem jako dokument vytvořený přímo v prohlížeči přes Word Web App, a tato osoba v dokumentu provede nějaké změny, do několika sekund se ve stavové liště zobrazí informace o aktualizaci a změněný text se obarví zeleně. Vyzkoušeno a opravdu to funguje bezvadně! Jedná z nejlepších funkcí, kdy tato aplikace nabídla.

PDF editor

Nově zvládne bez problému otevřít PDF dokument. Převod nemusí vždy proběhnout úplně přesně, ale můžete upravovat styly převedených textů a měnit dokonce i parametry objektů.

Word 2013Word 2013

Excel 2013

Synchronizace a práce s tabulkovým editorem probíhá stejně jako s výše uvedeným textovým editorem. Vývojáři se u tohoto programu více zaměřili na inteligenci a také vyvinuli něco jako webový našeptávač.

Chytrý našeptávač

Našeptávač analyzuje pouze lokální data v dokumentu. Vše probíhá stejně jako u webových vyhledávačů. Když jednou uložíte do nějaké buňky slovo, tak si toto slovo program zapamatuje a když zvolené slovo použijete znova, program vše sám rozpozná a slovo automaticky napíše.

Ostatní novinky

K dalším novinkám řadíme nový způsob analýzy, tvorby grafu, kontingenčních tabulek, obyčejných tabulek apod. Spíše se jedná pouze o detailní změny oproti minulé verzi. Nic extrémně nového zde nehledejte.

Excel 2013Excel 2013

PowerPoint 2013

Nová verze nenabízí žádné novinky, které by tomuto programu dávali zase další hvězdičku. Jedná se o standardní aplikace na tvorbu prezentací. K hlavním funkcím bych mohl zařadit pouze nabízení nových šablon, práci s vektory, nové a zjednodušené ovládání programu, export do MP4 a lepší a rychlejší tvorbu grafů a tabulek. Sdílení a synchronizace programu je jasnou záležitostí. Bez tohoto již není možné si balík představit.

PowerPoint 2013PowerPoint 2013

Osobní ohodnocení balíku Office 2013

Bohužel mě nepřekvapil, ani nezaujal ničím novým, co by mě zaujalo natolik, abych jej dále nabízel a propagoval. Osobně využívám alternativní aplikace, které jsou bezplatné a nabízí podobně, a některé i lepší funkce než Office 2013. Pokud s programy nepracujete profesionálně, tak zásadní rozdíly nepoznáte a nikdy v životě nevyužijete!

Moje hodnocení:  80 %

Výhody:

  • Synchronizace
  • Online úložiště

Nevýhody:

  • Vysoké náklady na koupi
  • Špatná uživatelská podpora

Článek Office 2013 - Balík pod drobnohledem byl publikován 1. března 2013 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Zbyněk Maier. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...