Libre Office vs. Microsoft Office - Vyplatí se připlácet?

Sponzorované odkazy

Libre Office vs. Microsoft Office - Vyplatí se připlácet?

Mnoho uživatelů počítače ho využívá pouze pro běžnou kancelářskou práci. Ostatně, pro tu byl také počítač původně stvořen.

Přesto však mnoho lidí neví, jakou sadu využívat, pokud chtějí, aby výsledky jejich práce vypadaly alespoň trochu k světu. Dnes bych vám tedy rád tuto problematiku přiblížil – nebudu vám však samozřejmě říkat, kterou možnost si zvolit. Tento výběr už ponechám pouze na vás.

Office a operační systémy

Kompatibilita Office a LibreOffice s různými operačními systémy bude prvním bodem, který bych rád rozvedl.

S LibreOffice nebudete mít problém, ať už jste fanda nakouslého jablka, tučňáka Tuxe, nebo starých dobrých windowsů. Pokud využíváte Linux, možná budete dokonce mít LibreOffice už předinstalovaný.

Office už je to však o něco horší. Na Mac OS X sice rozjedete Office bez problému (samozřejmě pokud si stáhnete přímo verzi pro Mac OS X …), ale pokud pracujete na Linuxu, máte bohužel smůlu.

Pokud používáte Linux, máte u Office smůluPokud používáte Linux, máte u Office smůlu

Přenosnost sady

Tento kratší bod znovu hraje ve prospěch LibreOffice. Pokud ho používáte, máte možnost si ho nahrát na USB flash disk a následně ho využít kdekoliv jinde. To se vám s Office rozhodně nepovede.

Kompatibilita jednotlivých verzí

LibreOffice se může pyšnit absolutní kompatibilitou jednotlivých verzí. Tím chci říct, že pokud utvoříte soubor v nějakém novějším LibreOffice, otevřete ho bez problémů i v o několik let starší verzi. U Office však můžete (ale nemusíte) mít poměrně velké problémy. Doufejte tedy, že až budete všem chtít ukázat excelovou tabulku, kterou jste doma utvořili, budete mít k dispozici stejnou verzi Office, jako máte doma.

Je tedy trochu paradoxní, že Office nemusí vždy umět správně otevřít vlastní soubory, ale „konkurenční“ LibreOffice to dokáže (přestože úspěšnost také není 100%).

Kompatibilita s jinými programy

Tento bod osobně považuji za největší nevýhodu LibreOffice. Pokud v něm totiž utvoříte nějaký soubor a budete ho chtít otevřít na počítači, kde je pouze Office (což je v dnešní době drtivá většina kancelářských počítačů), můžete být v poměrně velkých problémech. Naopak LibreOffice dokáže otevřít programy, které jsou dělané v Office, ale ne vždy je to úplně bez problémů. Mnohdy se stane, že se vám změní různé formáty atd. (obzvláště u složitějších funkcí Office).

Vkládání souborů

I zde nejspíše vyhraje LibreOffice. Obzvláště ve starších verzích Office se vám může stát, že nebudete do souboru moci vložit video nebo třeba soubor z Photoshopu v takové kvalitě, v jaké byste chtěli. U LibreOffice jsem však nikdy s ničím takovým problém neměl.

Vzhled, jednoduchost používání, složitější funkce

Tady bych osobně volil jako vítěze Office. Nedá se říct, že LibreOffice by byl nějak složitý a vzhledově ošklivý, přesto si myslím, že v této kategorii Office nepřekonal. Prakticky jsou si velmi podobné, ale osobně se mi s Officem pracuje lépe a i se při práci s ním lépe cítím. Hodně však závisí na zvyku a osobní preferenci. Kromě toho Office nabízí některé pokročilejší funkce oproti LibreOffice, ale upřímně … běžný uživatel je stejně v životě nevyužije a pravděpodobně ani nebude vědět o jejich existenci. LibreOffice mívá však občas problémy i s některými jednoduššími funkcemi a to zejména v Calcu (Excel u Office) a Impressu (PowerPoint u Office).

OfficeOffice
LibreOfficeLibreOffice

Jazyky

LibreOffice zde vede, obzvlášť pokud jste uživatel Mac OS X. V takovém případě budete totiž mít možnost stáhnout si Office pouze v 27 jazycích (nebojte, včetně češtiny). Pro Windows se pak toto číslo zvyšuje na 102 jazyků. LibreOffice může nabídnout podporu 112 jazyků (a další stále přibývají). Obě dvě sady nabízí kontrolu pravopisu a gramatiky, avšak LibreOffice pouze pro některé jazyky, zatímco Office pro většinu.

Jazykové možnosti u WorduJazykové možnosti u Wordu

Něco pro výtvarníky

Pokud byste si rádi pohráli s grafikou, ať už tím myslíme kreslení nebo třeba design, jasnou volbou je LibreOffice: Draw. Dal by se přirovnat k takovému hodně chudému photoshopu, přesto je pořád lepší, než malování. A co si budeme povídat, to mnohdy stačí.

LO: DrawLO: Draw

Sada online

Zde vítězí Office. K LibreOffice se sice dá dostat online, ale rozhodně je to o dost složitější, než dostat se k Office online. Kromě toho Office online je zdarma a pro běžného uživatele není o nic horší, než jeho offline verze (pochopitelně až na to, že budete potřebovat přístup k internetu). Navíc můžete soubory sdílet s přáteli a dokonce jim dát právo online upravovat dokument, což může ohromně usnadnit práci při skupinových projektech.

Word OnlineWord Online

Cena

Asi nejdůležitější faktor při porovnávání LibreOffice a Office. LibreOffice je zdarma, což je samozřejmě ze všech argumentů, proč ho používat, asi ten nejsilnější. Office vás vyjde na nějaké tři tisíce, což už je celkem znát. Pokud byste chtěli koupit pouze některé programy, které využijete, a ušetřit tak, musím vás bohužel zklamat. Office se prodává jako sada Word, PowerPoint, Excel a OneNote.

Závěr

Závěrem bych to tedy rád shrnul. Office je určitě skvělým pomocníkem, ať už do kanceláře nebo třeba pro studenty. Pokud vám však stačí občas napsat nějakou zprávu, někdy přidat graf a tabulku a pak z toho třeba udělat prezentaci a vystačíte si se základními funkcemi, LibreOffice vám skvěle poslouží. Přece jenom na co utrácet tři tisíce korun za program, který ani pořádně nevyužiji.

Riskujete však to, že nemusíte mít 100% úspěšnost, pokud budete soubor chtít otevřít v Officu (který je v dnešní době snad v každé škole a kanceláři), ať už tím myslíme to, že se soubor nějak pokazí, nebo že dokonce nepůjde vůbec otevřít.

A kterou sadu využíváte vy? Dejte nám vědět do komentářů a vyberte onu možnost v anketě pod tímto příspěvkem.

Článek Libre Office vs. Microsoft Office - Vyplatí se připlácet? byl publikován 29. března 2017 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Tomáš Děd. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...