SpywareBlaster 5 - ochrana před únikem dat

Tagy:  spyware, blaster, spywareblaster, SpywareBlaster, spywareblaster 5, ochrana, download spyware blaster, spyware free

Sponzorované odkazy

SpywareBlaster 5 - ochrana před únikem dat

Dnes se podíváme na program SpywareBlaster v jeho nejnovější páté verzi. Tato aplikace bude dělat vše pro to, aby bránila váš počítač před únikem citlivých informací jako jsou hesla a čísla kreditních karet nebo informacích o vašem surfování.

Co je to spyware

Spyware je povětšinou nevyžádaný program, který prostřednictvím internetu odesílá vaše citlivá data nejrůznějším podvodníkům. Spyware se do vašeho počítače nejčastěji dostane prostřednictvím instalace nějakého jiného programu. To vše se většinou děje na pozadí a uživatel tedy nemá nejmenší tušení, že byl jeho počítač infikován. Nejlepší obranou je samozřejmě používat zdravý selský rozum a neinstalovat každý program, na který na internetu narazíme.

Instalace

Po stažení instalační souboru, který má necelé čtyři megabajty se můžeme pustit do samotné instalace. Nainstalování programu je velmi jednoduché a tento proces zvládne i naprostý začátečník.

První spuštění

Při prvním spuštění programu se nám objeví obrazovka, která vám nabídne formu update. Program můžete nastavit na takzvaný autoupdate, to jest, že o aktualizace programu se nemusíte starat a aplikace bude v budoucnu provádět všechny updaty sama. Nebo můžete převzít velení nad aktualizacemi a jednou za čas je provést ručně. Pokud ovšem chcete využívat služby autoupdate, tak budete musit zaplatit poplatek. Cena poplatku se liší v závislosti na délce trvání licence a na počtu počítačů, na kterých budete službu využívat.

První spuštění programuPrvní spuštění programu

Pokud tedy chcete využívat program zdarma, tak budete muset čas od času aktualizovat databázi ručně. Není to nic složitého a jedná se o pouhé dva kliky navíc. Stačí kliknout na kartu Updates a zde poté na Check for updates. Pokud jste připojení k internetu, tak se stáhne nejnovější dostupná verze databáze, která obsahuje informace o škodlivých souborech a programech. Jelikož počítačové pirátství jde neustále dopředu, tak doporučuji aktualizovat tuto databázi alespoň dvakrát týdně.

Ochrana proti spyware

Na kartě Protection Status je nutné zapnout ochranné štíty u prohlížečů. Je důležité zapnout štít u prohlížeče, který využíváte primárně. Může ovšem nastat, že máte v počítači nainstalováno více než jeden prohlížeč. Tím pádem aktivujte štíty u všech vámi používaných internetových prohlížečů.

Zapněte ochranné štítyZapněte ochranné štíty

System Snapshot

Program disponuje funkcí, kterou vývojáři nazvali System Snapshot. Stručně řečeno se jedná o vytvoření jakéhosi bodu obnovy, který se dá v budoucnu vyvolat, pokud by byl počítač napadnut nebezpečným programem. Tato funkce pracuje na principu uložení informací o systémovém nastavení a nainstalovaných programech.

Vytvoření bodu obnovyVytvoření bodu obnovy

Další nástroje

Karta Tools nám nabízí různé nástroje. První nástroj nám umožňuje nastavit nejrůznější okna v prohlížeči Internet Explorer. Další nástroj Hosts Safe umožňuje vložit vytvořené body obnovy do pomyslného trezoru, kde budou soubory nesoucí informace o stavu systému z určitého data opravdu v bezpečí. Dalším nástrojem je Flash Killer, který jak název napovídá zabrání zobrazování veškerého Flash obsahu na internetových stránkách.

Doplňující nástrojeDoplňující nástroje

Poslední nástroj je Custom Blocking, který nám umožňuje blokovat framework technologii ActiveX, která se používá pro nejrůznější meziprogramovou komunikaci. Pokud jste počítačový začátečník, tak nedoporučuji zde cokoliv měnit. Neodborný zásah by totiž mohl způsobit nekompatibilitu a špatnou stabilitu některých programů.

Karta pro provádění updateKarta pro provádění update

Updates

Poslední karta nám zprostředkovává aktualizace programu a jeho databáze, bez které by byl k ničemu. Pro nás je nejdůležitější tlačítko Check for Updates. Po kliknutí na toto tlačítko se databáze zaktualizuje na nejnovější verzi.

Hodnocení redakce  50 %

Výhody:

  • Jednoduchost
  • Základní ochrana

Nevýhody:

  • Chybí čeština
  • Málo funkcí
  • Placený autoupdate

Článek SpywareBlaster 5 - ochrana před únikem dat byl publikován 8. května 2013 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Jakub Losík. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...