CCleaner – Čistící pašák

Tagy:  CClenaer recenze, ke stažení, download, čištění windows, jak zrychlit windows, stabilnější windows, čištění registrů, údržba windows snadná

Sponzorované odkazy

CCleaner – Čistící pašák

Windows je známý tím, že se používáním vcelku snadno zaneřádí. Za následek to má zpomalení rychlosti, horší spolehlivost a v neposlední řadě také menší bezpečnost. Jak tomu všemu snadno zabránit? Je to snadné, CCleaner je tu pro nás! O starší verzi CClenaeru jsme vás informovali již zde. Nyní jsme si však do hledáčku vzali nejaktuálnější verzi 3.01, abychom se podívali, co hezkého si pro nás vývojáři připravili. Podívejme se, jaké funkce vlastně CClenaer poskytuje.

Úvodní oknoÚvodní okno

Funkce

V první řadě tato aplikace poskytuje tzv. čistič. Ten vyčistí všechny dočasné soubory, zbytky v paměti, postará se o dočasné soubory prohlížečů, vysype koš a provede řadu dalších úkonů. Akce probíhá ve dvou krocích. Nejdříve proběhne analýza, po které je uživateli zobrazeno, co a v jaké míře se vyčistí. Až na pokyn uživatele dále začne samotné čistění. Oba kroky obvykle proběhnou během několika málo minut, na čemž je vidět svižnost celé aplikace. Další funkcí řadě jsou registry, která mimo jiné vyhledává všemožné chyby v registrech. I to se děje ve dvou zmíněných krocích. Při mazání registrů lze ještě provést jejich záloha, aby se uživatel nemusel obávat, že smaže něco důležitého. V mém případě CCleaner například nalezl celých 317 chyb registru, což není zrovna málo. Uživateli se pak mohou hodit také přesné informace o používaném operačním systému, procesoru, velikosti RAMek a grafické kartě. To vše je vypsané v záhlaví aplikace ihned po zapnutí.

Záložka nástrojeZáložka nástroje

Nástroje

Kromě výše uvedených klasických funkcí, nabízí uživateli CCleaner několik nástrojů. Jedná se o záležitosti, které nabízí již samotný operační systém Windows. CClenaer se snaží vše chytře zprostředkovat a umístit na jedno místo, aby měl uživatel vše přehledně po ruce. Najdeme zde odinstalaci programů, úlohy prováděné ihned po startu, čištění disku, ale také obnovu systému nebo vyhledávač souborů. V nové verzi se neobjevila žádná výrazná změna, která by uživatele ihned upoutala. Vývojáři zřejmě dávají přednost jistotě a vylepšují již ověřené a oblíbené funkce.

Záložka ČističZáložka Čistič

Ovládání

Jednou z hlavních předností CCleaneru je právě ovládání, které je nanejvýš snadné a intuitivní. Nalevo jsou zkrátka dva sloupce, skrze které se vše ovládá. Ten více vlevo je samozřejmě ten hlavní, druhý zprava se zase mění podle toho, co zvolíme v hlavním sloupci. Na přehlednost programu působí také jednoduše navržené grafické zpracování. To není sice kdovíjak moderní, za to klasické a nevytěžuje zbytečně počítač. Osobně bych ale uvítal alespoň částečnou modernizaci a vylepšení vzhledu, neboť ten hodí spíše do Windows 95. Třešničkou na dortu je čeština, bez které by se šla aplikace asi jen sotva ovládat.

Záložka možnostiZáložka možnosti

Hodnocení

CClenaer si zachovává svůj jednoduchý vzhled i funkce a nová verze nic přelomového nepřináší. K běžnému čištění počítače můžeme CClenaer jen doporučit. Pokud však hledáte pokročilé funkce nebo skutečně moderní design, šáhněte raději po konkurenci. V opačném případě aktuální verzi stahujte níže.

Hodnocení redakce:  90 %

Výhody:

  • Jednoduchost
  • Přehlednost
  • Rychlost

Nevýhody:

  • Nemá pokročilé funkce
  • Design by mohl být lepší

Výborný program

Článek CCleaner – Čistící pašák byl publikován 7. června 2013 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Daniel Hlas. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...