TuneUp Utilities 2013: Čištění počítače snadno a rychle

Sponzorované odkazy

TuneUp Utilities 2013: Čištění počítače snadno a rychle

Hledáte kvalitní software na vyčištění počítače a vyladění výkonu? Představujeme vám nejnovější verzi programu TuneUp Utilities 2013. Mezi nejdůležitější funkce programu patří vylepšený nástroj na vyčištění pevného disku od zbytečných dat, který zlikviduje pozůstatky po více než 150 běžně používaných programech. Další novou funkcí je i rozšíření nástroje na odstranění historie po brouzdání na internetu. Vylepšení dostala i funkce na optimalizaci výkonu počítače, která dokáže bezpečnější a rychleji řídit běžící aplikace, služby a upravit nastavení důležitých funkcí operačního systému.

Správa počítače

Nástroje zahrnují vyčištění registru Windows od poškozených a nepotřebných záznamů, odstranění nefunkčních zástupců, uvolnění volného místa na pevném disku a jeho defragmentaci a optimalizaci rychlosti startu a vypnutí počítače. Údržba běží automaticky na pozadí systému a spouští se v době nečinnosti počítače, v pravidelných intervalech dle nastavení. V přednastaveném stavu se automatická údržba provádí každé 3 dny. V nastavení si můžete snadno zvolit funkce, které aplikace při optimalizaci provede. Ve výchozím nastavení se automatická údržba deaktivuje, když je zařízení napájeno z baterie, bez připojení k elektrické síti. Údržbu lze spouštět také manuálně, buďto z hlavního okna programu, a nebo pomocí zástupce na ploše Windows. Opět můžete snadno a hlavně rychle nastavit, které úkony se provedou.

Hlavní obrazovkaHlavní obrazovka

Zvýšení výkonu počítače

Opět můžete používat nástroje, nebo využít automatickou optimalizaci výkonu dle uživatelského profilu. Nastavení provedete v programu. V průvodci pak odpovíte na otázky, které se týkají typu připojení k internetu a jeho rychlosti, požadavků na výkon apod. Aplikace následně vygeneruje seznam doporučení, ze kterého můžete zvolit konkrétní cesty k optimalizaci výkonu.

Oprava problémů a automatická optimalizace počítače

V další funkci můžete najít základní analýzy počítače s přehledem nalezených problémů. Může jít o bezpečnostní hrozby, chyby souborového systému nebo třeba vypnuté vyhledávání aktualizací Windows. Program je umí i automaticky opravit. Dále pak nabízí funkce na obnovu smazaných souborů, kontrolu disku na pozůstatky chyb nebo opravu problémů při práci s počítačem. Další markantní funkcí je automatická optimalizace počítače, která běží na pozadí systému a pracuje na zrychlení chodu jednotlivých aplikací. V nastavení funkce naleznete dvě předvolby pro zrychlení spouštění aplikací a zvýšení rychlosti jejich odezvy.

Automatická optimalizaceAutomatická optimalizace

Další funkce, na které nesmíme zapomenout

Dalšími zajímavými funkcemi programu jsou Turbo a Economy. Funkce Turbo umí automaticky vypnout úlohy, které pracují na pozadí systému počítače, když je zrovna nepotřebujete. Režim je potřebný při hraní her nebo dalších činnostech, které jsou extrémně náročné na výkon počítače. Ale nikdy nevypne žádnou funkci, na které je závislé zabezpečení počítače. Při úplně prvním použití nástroje se otevře průvodce jeho konfigurací, který nabízí deaktivaci automatických aktualizací a naplánovaných úloh. Dále můžete vypnout synchronizaci s mobilními zařízeními a podporu skenerů, přepnout Windows do normálního vzhledu bez grafických efektů a lze taktéž aktivovat maximální výkon bez ohledu na spotřebu energie. Podobný princip má i nástroj Economy, který slouží k minimalizaci spotřeby energie a tím především k prodloužení doby práce přenosného počítače při napájejí z baterie, bez připojení k elektrické síti.

Program nabízí i další skupiny užitečných nástrojů. Na kartě Optimize computer lze vypnout nebo odinstalovat nepotřebné programy a také upravit seznam programů a služeb, spouštěných se startem operačního systému. K dispozici jsou například i nástroje na vyčištění registru, a nebo defragmentaci disku počítače. Další záložka Clean up computer zobrazuje aktuální přehled obsahu, který zbytečně zabírá kapacitu disku. Důležitý je i nástroj pro bezpečné smazání dat z počítače. Funkce Fix problems řeší vzniklé potíže, které znepříjemňují práci s počítačem. Poslední funkce na záložce Customize Windows umožňuje individuální úpravy operačního systému. Pomocí programu můžete změnit úvodní obrazovku při spouštění systému, upravit vizuální styl a funkce Windows, přizpůsobit si nabídku Start a hlavní panel nebo vizuální efekty. Upravovat lze i funkce a ovládání prohlížečů a poštovního klienta.

Záloha a obnova dat

Nejdůležitější funkcí je návrat k předchozímu nastavení Windows a aplikací. Program zaznamená veškeré změny a umožňuje vrátit nastavení do výchozího stavu. Zálohy nastavení počítače jsou k dispozici pod volbou Undo changes. V možnostech nastavení naleznete ochranu spouštění programu heslem, předvolby pro integraci funkcí do kontextové nabídky pravého tlačítka myši a i nastavení zálohování změn provedených pomocí jednotlivých modulů programu.

Hodnocení

Všechny perfektní nástroje plné verze programu pracují vytrvale na pozadí operačního systému a stále vás informují o svých aktivitách. Díky automatickým funkcím bude počítač nejen pravidelně čištěn a optimalizován, ale funkce automatická optimalizace, Turbo nebo Economy režim se navíc postarají o vysoký výkon počítače v každém momentu. Doporučuji všem. Osobně jej využívám a jsem s ním naprosto spokojen.

Hodnocení redakce:  95 %

Výborný program

Výhody:

  • Rychlá správa operačního systému
  • Užitečné a kvalitní aplikace
  • Možnost české lokalizace

Nevýhody:

  • Absence češtiny ve výchozí instalaci

Článek TuneUp Utilities 2013: Čištění počítače snadno a rychle byl publikován 16. září 2013 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Zbyněk Maier. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...