Pohodlná správa Androidu se SnapPea

Tagy:  SnapPea, android, Wandou Labs, správa, spojení, připojení, záloha, aplikace, kontakty, sms, hudba, fotografie

Sponzorované odkazy

Pohodlná správa Androidu se SnapPea

Možnost ovládat svůj mobilní telefon z prostředí počítače patří mezi jednu z mnoha výhod, které s sebou přinášejí smartphony. Na většině platforem je pro tento účel určen výrobcem jeden určitý program – iTunes pro Apple, Zune pro Windows Phone, Nokia Suite pro Symbian, atd. – a vybrat si ke správě telefonu nějaký jiný, pokud vám ten od výrobce nevyhovuje, bývá mnohdy obtížné. V současnosti nejpoužívanější operační systém Android je ale známý svou přizpůsobitelností a tak si můžete i pro tento účel vybrat z nepřeberného množství aplikací svého favorita. Abych vám vybírání trochu usnadnil, představím vám SnapPea – freeware program pro správu vašeho Androidu z prostředí desktopu.

Mobilní aplikace

Jak už tomu u podobných služeb bývá, program pracuje na principu klient-server. Je tedy potřeba nainstalovat jak samotný program pro Windows (případně Mac), tak i klientskou aplikaci do mobilního telefonu. Aplikace v telefonu toho moc nenabízí, poskytuje pouze informace o stavu připojení a v nastavení je jediná položka pro „zapomenutí“ všech v minulosti připojených počítačů. Hlavní je ale samotný program, kterým se budeme zabývat.

Mobilní aplikaceMobilní aplikace

Po prvním spuštění

Uživatelské prostředí je v současnosti dostupné pouze v angličtině. Jelikož jsou každou chvíli dostupné nové aktualizace, možná se brzy dočkáme i rozšíření na více jazyků, zatím budou stačit základní jazykové znalosti. Jsou zde čtyři barevná schémata, se všemi program působí kompaktně a čistě a celý je potom laděn přesně ve stylu programů s podobnou funkcí (nejvíce se podobá Ovi Suite, ale bez zbytečných transparentů a reklam). V zásadě máte na výběr mezi dvěma možnostmi připojení, přes USB a přes Wi-Fi. V obou případech lze ovládat telefon z prostředí programu, při Wi-Fi spojení ještě navíc přímo z internetového prohlížeče. Pro něj je potřeba být ve stejné bezdrátové síti a poté opsat do prohlížeče adresu a kód, který se zobrazuje v telefonu.

Možnosti připojeníMožnosti připojení

Co vše se dá ovládat?

Hned na uvítací obrazovce je k dispozici jedna z hlavních funkcí programu, tou je živý přenos „dění“ na displeji. Můžete si z něj pořizovat screenshoty a také si vše zobrazit na celou obrazovku, což se může hodit například při předvádění více lidem najednou.

Záložka zvaná Apps je podobná většině manažerů aplikací přímo na Androidu. Aplikace můžete přesouvat z vnitřní paměti na kartu, odinstalovávat a případně je exportovat ve formě balíčku APK do počítače. Vše jde s pomocí zatrhávacích polí i hromadně. Milým překvapením je možnost odinstalace i systémových aplikací. Program pak dále nabízí asociaci s APK soubory – to znamená, že pro jejich instalaci stačí dvojklik a aplikace bude nainstalována bez jakýchkoliv dialogů v telefonu.

Správce nainstalovaných aplikacíSprávce nainstalovaných aplikací

Správce kontaktů vám umožňuje mezi jednotlivými kontakty procházet, upravovat jejich detaily, přidávat mezi ně nové a také celý seznam exportovat v několika různých formátech. V následující záložce se SMS zprávami je celá databáze rozdělená do jednotlivých konverzací, které se zobrazují ve stylu chatovacích bublin. Jakmile pak máte telefon připojený a přijde vám nová SMS, můžete na ni pohodlně reagovat přímo z PC.

Dále můžete procházet svůj playlist s hudbou, alba s fotografiemi a nahraná videa. Po druhou skupinou záložek se skrývá několik odkazů na webové stránky, jako je Google Play nebo Youtube, které se otevírají v jednoduchém prohlížeči přímo v prostředí programu. Osobně to nepovažuji za příliš šťastné řešení, protože na rozdíl od výchozího prohlížeče se otevírají bez rozdílu anglické verze webů a přihlašovat se musíte ručně. Nejsou zde pak žádné výhody oproti běžnému stahování aplikací nebo prohlížení videí z prohlížeče. Na závěr je pak třeba zmínit, že program umožňuje automatickou zálohu vašich kontaktů, zpráv a fotografií při každém připojení telefonu.

Základní obrazovkaZákladní obrazovka

Shrnutí

I přesto, že je program zcela zdarma a bez reklam, nabízí dostatečný komfort při základní správě telefonu. Je na něm stále co vylepšovat, ale nad několika drobnými chybami, jako nestabilní spojení s telefonem v režimu spánku nebo pomalá aktualizace obrazu displeje, se dají zatím přimhouřit oči. A pokud vývojáři udrží nasazené tempo, SnapPea se bude i nadále držet na špičce mezi volně dostupnými nástroji pro správu telefonu z desktopového prostředí.

Hodnocení redakce:  85 %

Výhody:

  • Zdarma, bez reklam
  • Povedený vzhled
  • Množství funkcí
  • Automatické zálohy

Nevýhody:

  • Chybí čeština
  • Občas nestabilní spojení

Článek Pohodlná správa Androidu se SnapPea byl publikován 17. června 2013 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Zdeněk Kasner. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...