Android - ohlédnutí za historií

Sponzorované odkazy

Android - ohlédnutí za historií

Android, slovo, které slýcháváme denně, ale co to vůbec znamená? Víte, kde vznikl a odkud vlastně pochází? Nemějte obavy, v dnešním článku si tyto otázky zkusíme zodpovědět, a třeba Vám sdělím i něco, co jste vůbec o této technologii nevěděli. Připravte si oči a můžeme se na to vrhnout.

Co je Android?

Jedná se open source platformu, která v prvním okamžiku vznikla jako alternativa operačního systému pro mobilní zařízení. Skládá se ze samostatného operačního systému, uživatelského rozhraní, middleware a aplikace, kterou všichni moc dobře znáte. Systém můžete používat na jakémkoliv chipsetu, velikosti a nebo rozlišení obrazovky. Hlavní výhoda této technologie spočívá v tom, že je možné jej využívat jako operačního systém pro mobilní operátory a taktéž výrobce zařízení, kteří si tuto technologii mohou dále podle sebe upravit a budou mít tak vlastní operační systém, který budou spravovat pouze oni sami.

AndroidAndroid

Po stopách vývoje operačního systému Android

Od prvního založení Androidu uběhla spousta let a tudíž se nemůžeme divit, že tato technologie prošla řadou změn od grafiky po přidání různých funkcí a nástrojů. V roce 2007 společnost Google získala několik patentů, které se týkaly mobilních zařízení. Dne 5. listopadu roku 2007 byla vytvořena tzv. „Open Handset Alliance“. Jedná se o seskupení výrobců mobilních telefonů. Cílem této skupiny bylo vyvinout standard pro všechny mobilní zařízení. Dnešními členy jsou světoznámé společnosti Google, Intel, Samsung, HTC, LG, NVIDIA, Sony, Dell, Telefónica, T-Mobile, eBay a dalších cca 70 společností z celého světa. V ten den, kdy byla vytvořena aliance, byla také oznámena první verze operačního systému Android. Hlavní výhoda tohoto systému je flexibilita, kterou oceníte úplně všichni. Jeden operační systém = použití na více mobilních zařízení. Prvním telefonem, který podporoval Android, byl mobil značky HTC, který v roce 2008 byl vydán na trhu v USA. Od roku 2009 se začal prodávat i v České republice a od té doby se s nimi dá se říci „roztrhl pytel“! Na konci roku 2010 se platforma Android stala vedoucím celkem mezi chytrými telefony a v současnosti dominuje na trhu s podílem asi 80%.

Android vs. iOSAndroid vs. iOS

Závěrem

Jakmile přišel na český trh první telefon s Androidem, říkal jsem si, co to bude a zda bude splňovat všechny mé požadavky. Začátek byl určitě složitý, ale postupem času se to zlepšilo a v současnosti mohu říci, že se jedná o jeden z nejlepších operačních systémů, které se nyní na trhu nachází. Nabízí nespočet různých variací, ale základ je vždy stejný. Jednotlivé verze přicházejí s různými novinkami, které navyšují kvalitu základního operačního systému. Domnívám se, že se jedná o nejpoužívanější systém na světě!

Článek Android - ohlédnutí za historií byl publikován 27. června 2014 v 00.00 v rubrice Technologie. Autorem článku je Zbyněk Maier. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...