Klávesové zkratky pro Google Chrome

Sponzorované odkazy

Klávesové zkratky pro Google Chrome

Jak jistě sami dobře víte, Google Chrome je nejpoužívanější internetový prohlížeč na světě. Přestože je to rychlík sám o sobě, práci s ním si zbytečně prodlužují sami uživatelé. Jak tedy pracovat rychleji, přehledněji i produktivněji? Čtěte dále a jednejte jako profesionál!

Googe ChromeGooge Chrome

Zkratky

Klíčem k rychlejší práci není nic jiného, než klávesové zkratky. Zatímco jedna ruka pracuje s myší (případně touchpadem), druhá je položena na klávesnici, připravena spustit jakoukoliv akci skrze kombinace tlačítek. Různé kombinace nalezneme jak v operačním systému Windows, tak v nejrůznějších aplikacích, jako je Adobe Photoshop, Microsoft Office nebo Google Chrome. Právě na poslední zmiňované se dnes zaměříme a prozradíme vám, jak dělat ty vůbec nejlepší zkratky, které vám ušetří spoustu času a energie. Následuje tedy tabulka s těmi nejdůležitějšími zkratkami. Není jich přehnaně mnoho, aby vás nezahltily a doporučujeme naučit se alespoň většinu. Může se stát, že neporozumíte funkci některé zkratky. V takovém případě si zkratku jednoduše vyzkoušejte, není přece nad vlastní zkušenosti.

Zkratka Vysvětlivka
Ctrl+T Otevřete novou záložku
Ctrl+Shift+N Nové okno v anonymním režimu
CTRL + klik myši Odkaz se otevře v nové záložce
Ctrl+Shift+T Otevřete poslední zavřenou záložku
Ctrl+1 až Ctrl+8 Přepínání mezi záložkami
Ctrl+9 Zobrazí se poslední záložka
Alt+Home V aktuální kartě se otevře domovská stránka
Ctrl+H Otevřete historii v nové záložce
Ctrl+J Otevřete stahování v nové záložce
F1 Centrum nápovědy
Ctrl+D Aktuální záložku uložíte do oblíbených
Ctrl+F Vyhledávání na stránce
Ctrl+G Ukáže další výskyt nalezeného výrazu
Mezerník Posunutí dolů
Home Posunete stránku úplně nahoru
End Posunete stránku úplně dolů
TAB Také posunete stránku úplně nahoru
Ctrl+U Zobrazíte zdrojový kód stránky
Ctrl+L Označí vše v adresovém řádku
   
ZkratkyZkratky

Gesta

Pokud se vám vůbec nezamlouvají klávesové zkratky a chcete kompletně vše ovládat pouze myší, máme pro vás skvělý tip. Rozšíření Smooth Gestures vám umožní ovládat mnoho funkcí prostřednictvím gest! Smooth Gestures stáhnete tady. Následně pouze stiskněte pravé tlačítko myši a táhněte tak, abyste splnili požadované gesto. To se následně samozřejmě okamžitě provede. Rychlým táhnutím se můžete dostat například o jednu stránku v historii zpět, vpřed, stránku znovu načtete nebo otevřete novou kartu. Gest neboli akcí jsou desítky a funkcí je ještě mnohem více. Pokud tak v natavení objevíte akci, ke které není přiřazeno žádné gesto, můžete jednoduše nové gesto vytvořit a následně ho k dané funkci přiřadit. Vytvářet si ale smíte i své vlastní funkce a tak skrze Smooth Gestures můžete Google Chrome ovládat téměř jakkoliv. Bohužel se občas stává, že při kreslení zkratky nejste úplně přesní a tak se nic nestane. To se však stává spíše výjimečně a Smooth Gestures můžeme vřele doporučit

Ukázky gestUkázky gest

Závěrem

Zkratky, případně gesta vám skutečně ušetří mnoho času. Zpočátku může být jejich používaní nepřirozené a možná budete pracovat i o něco pomaleji než obvykle. Jakmile si však jednotlivé zkratky zapamatujete, nedáte na ně už nikdy dopustit. Pro ještě rychlejší manipulaci s počítačem pak také doporučujeme naučit se psát všemi deseti prsty. Pokud se budete chtít podívat i na další (méně používané) klávesové zkratky pro Google Chrome, najdete je zde.

Článek Klávesové zkratky pro Google Chrome byl publikován 29. července 2013 v 05.00 v rubrice Programy, Internet a Návody. Autorem článku je Daniel Hlas. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...