GIMPshop – alternativa Photoshopu zdarma?

Sponzorované odkazy

GIMPshop – alternativa Photoshopu zdarma?

Úprava fotografií je již běžnou praxí při tvorbě fotografie. Otázka tedy je, zda k tomuto účelu zvolit poměrně drahý Photoshop nebo jinou alternativu, třeba právě v podobě GIMPshopu, jenž je zcela zdarma. Je GIMPshop dostatečně kvalitní? Nechybí mu některé důležité funkce? Čtěte dále a vše se v pravý čas dozvíte.

Představení

GIMPshop vychází z původní aplikace GIMP s tím rozdílem, že je kompletně open source a vznikl díky vývojáři Scottu Moschellovi. Výrobci se netají napodobováním legendárního Adobe Photoshopu a není se ani čemu divit – postavit aplikaci na již osvědčených prvcích je zřejmě nejméně riskantní cesta k uživatelům. Kromě toho že je GIMPshop absolutně zdarma (není třeba ani registrace), funguje navíc na všech nejznámějších operačních systémech – Mac OS X, Linux, Microsoft Windows i na méně rozšířeném Solaris. Vyhlídka je to tedy skvělá – nastal čas podívat se na GIMPshop pod drobnohledem.

Testujeme

Otevřeli jsme několik fotografií a vyzkoušeli jejich nejrůznější editace. První dojem byl i přes veškeré zkušenosti s Photoshopem pocit chaosu. Inspirace Photoshopem zde totiž nelze prakticky vůbec rozpoznat, téměř vše je zcela jiné. Kromě některých zkratek, které se obecně používají v mnoha aplikacích, jsou klávesové zkratky (např. pro nástroje) úplně odlišné od PS. Odlišnost zmiňujeme zejména proto, že je v negativní rovině. Nástroje, funkce, zkrátka vše je špatně ovladatelné a tak znatelně zpomalující práci uživatele.

Pokud pomineme ovládání a zaměříme se na funkce, zjistíme, že GIMPshop nabízí jak základní funkce (kontrast, sytost, ořez, filtry), tak pokročilejší kousky jako vrstvy, masky, klonovací razítko a podobně. Pokud uživatel nevyžaduje extrémní množství funkcí, bude mu GIMPshop dozajista stačit. Výrazně upravit lze také uživatelské prostředí a znatelně jej tak přiblížit neustále zmiňovanému výdobytku Adobe. Znatelně horší je také rychlost programu, kdy jsou jednotlivé úpravy zpracovávány až několikrát déle. Často se také stanou nepochopitelné akce, jako když třeba otevřeme nový obrázek a přesto zůstane zobrazen ten původní. Zajímavé je i řešení obrázků, které nejsou coby záložky v jednom okně, ale každá fotka má vlastní okno. Při práci se spoustou fotografií je takto zmatek uživatele zaručen.

Hodnocení

Na to, že je GIMPshop zcela zdarma, toho uživateli nabízí vcelku dost. Funkcí má dostatek a je v češtině (včetně vysvětlivek funkcí), horší je to však s ovladatelností, promyšleností automatických akcí a rychlostí. Co naplat, uživatel jen těžko může bezplatně chtít špičkový program. Výrobci ale slibují špičkovou kvalitu výstupních obrázků – to se v praxi ale jen velmi těžko testuje a rozdíl je poznají spíše pouze ti největší profesionálové při maximálním přiblížení. Pro stažení GIMPshopu jděte na oficiální stránky zde. Nás GIMPshop bohužel příliš nezaujal a tak dáváme průměrných 66%.

Naše hodnocení:  66 %

Výhody:

  • Zdarma
  • Funkce
  • Česky
  • Podpora všech OS

Nevýhody:

  • Ovladatelnost
  • Rychlost
  • Propracovanost

Článek GIMPshop – alternativa Photoshopu zdarma? byl publikován 2. září 2013 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Daniel Hlas. Pro diskusi slouží komentáře (2).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...