Rozečtise.cz - Naučte se číst rychleji

Sponzorované odkazy

Rozečtise.cz - Naučte se číst rychleji

Dnešní uspěchaná doba nás stále více zahlcuje novými informacemi. Mnoho z nich se k nám přitom dostává v psané formě a tak by se jistě každému hodilo, umět všechny takové data mnohem rychle zpracovat. K tomu nám může snadno dopomoci právě rychločtení, jehož český online kurz jsme vlastnoručně vyzkoušeli.

Rychločtení obecně

Nejprve si řekněme něco o rychločtení obecně. Ne každý totiž ví, co si pod takovým pojmem má vlastně představit. Samotné slovo „rychločtení“ je mnohdy zavádějící, neboť lidé si ihned představí rychlé čtení, které má za následek mnohem menší pochopení textu a tak prakticky žádný užitek. Opak je však pravdou a rychločtení učí čtenáře sice několikanásobné rychlosti čtení, avšak za stejného ne-li většího vnímání smyslu. O této problematice si lze pořídit řadu knih, ať už od českých či zahraničních autorů. Čtení knih vás však obeznámí spíše jen s teorií a tak jsme se rozhodli vyzkoušet zřejmě jediný český kurz zaměřený na rychločtení – Rozečtise.cz. Autorům srdečně děkujeme za bezplatný přístup do kurzu za účelem naší recenze.

Přehled postupu v lekcíchPřehled postupu v lekcích

Do akce!

Nyní se konečně podíváme, jak kurz vlastně vypadá uvnitř. Je to jednoduché, celý kurz je rozdělen do 15 základních lekcí, po jejíchž absolvování dostane každý uživatel vlastní certifikát. Pokud se uživatel zasekne v nižší lekci a nebude schopen (nebo chtít) pokračovat, může zažádat i o vydání certifikátu s jeho současným postupem. Takové rychločtení se do životopisu určitě každému hodí. Certifikátem však nic nekončí a po 15.té lekci následuje ještě několik lekcí navíc.

Každá lekce je přitom rozdělena na rozšiřování zrakového rozpětí, teorii, oční fixaci a závěrečný test lekce, ve kterém zjistíme, jak jsme pokročili. Své výsledky pak vidíme i ve statistikách, kde lze okamžitě zjistit, o kolik procent je čtení rychlejší, jaké je čtenářské skóre a jak si vůbec stojíme v globálním měřítku. Motivující může být i pustit se do kurzu s kamarádem a navzájem se hecovat skrze službu „porovnání s přáteli“. K motivaci přispěje i obdržování hvězdiček dle naší úspěšnosti a obdržet tak můžeme zlatou, stříbrnou či bronzové ohodnocení.

Kontrola cvičení na rozšiřování zrakového rozpětíKontrola cvičení na rozšiřování zrakového rozpětí

Zpracování

Celý kurz je laděn do moderního, přehledného a tedy velice líbivého vzhledu. Výhodou je i možnost změnit barvu pozadí (žlutá barva je výrazně příjemnější pro naše oči) nebo měnit velikost písma. Aby kurz nebyl tak stereotypní, výukou nás doprovází hezké videa, ve kterých nám je vysvětleno hodně z teorie. A co když něco přece jenom nepochopíme? Není třeba ztrácet hlavu, k dispozici je přece nápověda, která v našem testu obstála na jedničku. Na každý odeslaný dotaz jsme dostali (během několika málo minut) srozumitelnou odpověď. Ani Rozečtise.cz však není bohužel dokonalé. Někteří uživatelé tak kritizují neúměrně rozdělenou obtížnost mezi lekcemi nebo fakt, že při opisování písmen, které vidíte spíše periferně, je obtížné rozeznat nulu od velkého písmena O. Kurz takovou záměnu okamžitě vyhodnocuje jako chybu.

Cvičení na rozšiřování zrakového rozpětíCvičení na rozšiřování zrakového rozpětí

Ano či ne?

Jistě se najde spousta lidí, kteří budou váhat, zda si službu Rozečtise.cz zakoupit. Takovým můžeme doporučit využít zkušební účast, která obsahuje test vaší aktuální rychlosti čtení a 3 výukové lekce. Vše si tak můžete osahat a rozhodnutí bude mnohem jednodušší. Ke koupi mohou pomoci i výrazné slevy, zvláště pro studenty, kteří kurz mohou získat jen za zlomek původní ceny. Kromě samotné výuky je k dispozici také procvičování, které se hodí jak během kurzu, tak po jeho dokončení. Třešničkou na dortu je elektronická kniha s 30ti stránkami té nejdůležitější teorie.

Rozšiřování zrakového rozpětíRozšiřování zrakového rozpětí

Hodnocení

Rozectise.cz je rozhodně velmi povedeným produktem, která za necelých 900 korun pro studenty či necelých 1800 korun pro ostatní určitě stojí. Zrychlení našeho čtení jsme na vlastní kůži skutečně zaznamenali – připočteme-li k tomu hezké zpracování a minimum chybiček, tento online kurz si od nás zkrátka musí vysloužit vysoké hodnocení.

Naše hodnocení:  90 %

Výhody:

  • Skutečně funguje
  • Vzhled
  • Certifikát
  • Přehlednost
  • Sleva pro studenty

Nevýhody:

  • Kolísající obtížnost

Článek Rozečtise.cz - Naučte se číst rychleji byl publikován 30. září 2013 v 05.00 v rubrice Internet. Autorem článku je Daniel Hlas. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...