PhotoScape - Multifunkční pomocník zdarma

Sponzorované odkazy

PhotoScape - Multifunkční pomocník zdarma

Dnes se podíváme na poněkud netradiční program pro práci s fotografiemi. PhotoScape se nedá zařadit pouze mezi prohlížeče obrázků, správce fotografií nebo grafické editory, nabízí totiž od každé kategorie něco a k tomu ještě spoustu věcí navíc. U programů pro práci s grafikou se při tvorbě uživatelského rozhraní fantazii meze nekladou a tvůrci tohoto programu se této teze opravdu drželi. Přesvědčte se sami – PhotoScape si můžete stáhnout ihned a zcela zdarma.

První dojmy

Od prvního pohledu na úvodní obrazovku je jasné, že se jedná o program vskutku multifunkční. V horní části obrazovky jsou umístěny jednotlivé záložky, mezi kterými nechybí Prohlížeč obrázků, Úprava fotek nebo GIF editor. Ještě lepší ochutnávku ale nabízí kruh s ikonami v pravé části obrazovky, obsahující i všechny zbývající součásti, které budou představeny v další části článku. Levá část úvodní obrazovky je pak vyhrazena pro zobrazování náhodných obrázků ze serveru flickr.com (které lze v případě potřeby vypnout). V celém programu se dá velmi jednoduše orientovat, čemuž napomáhá i kompletní překlad do češtiny.

Úvodní obrazovka – obrázek z flickr.com a kruh s ikonamiÚvodní obrazovka – obrázek z flickr.com a kruh s ikonami

Základy pro práci s fotografiemi

Prohlížeč obrázků vestavěný v PhotoScape nenadchne ani neurazí. Nabízí sice základní úpravy, jako otočení nebo nastavení jasu a kontrastu, na druhou stranu je ale příliš dalších funkcí nenabízí a přechody mezi jednotlivými fotografiemi nejsou příliš plynulé. Je ale potřeba mít na paměti, že zde funguje pouze jako pomocná součást sloužící hlavně pro snadný výběr obrázků k dalším úpravám, a tuto funkci plní dostatečně. Přes kontextové menu nebo přes klávesovou zkratku Shift+Enter se poté můžeme přepnout do režimu úpravy fotografií. Nečekejte žádné profesionální nástroje, ale zase o to jednodušší a rychlejší práci. Vybírat můžete ze čtyř typů nástrojů – úprava celé fotografie (rámečky, změna barev, podsvětlení a ostrosti, filtry), kreslení (čáry, texty, komixové bubliny), ořezání (ručně nebo v zadaném poměru) a práce s detaily (odstranění červených očí, klonovací razítko, štětce s efekty). Stručně řečeno zde najdete cokoliv, co můžete při rychlých úpravách potřebovat, a to hned u sebe.

Úprava fotografieÚprava fotografie

Když jedna nestačí

PhotoScape se ve větším měřítku zaměřuje i na manipulaci s více obrázky zároveň. Můžete si ušetřit mnoho kliknutí pomocí nástroje Hromadná úprava fotografií a aplikovat efekty (převážně filtry a rámečky) na celou sadu fotografií zároveň nebo si můžete vybrat jedno z mnoha rozložení a vytvořit jednoduchou koláž. Pokud máte naopak více fotografií v jedné, Photoscape je dovede rozdělit podle zadané mřížky. A když máte vše vytvořeno, je vhodné si ve vzniklých souborech udělat pořádek – například přes nástroj Hromadné přejmenování souborů, který dokáže každou fotografii pojmenovat na základě data a času pořízení.

Tvorba kolážíTvorba koláží

Nečekané bonusy

Chcete si hrát s animacemi a nevíte, jak nějakou vytvořit? Přes vestavěný GIF editor to půjde snadno – stačí mít několik souvisejících obrázků, které chcete spojit do smyčky, pak už je stačí jen naskládat za sebe, vybrat vhodnou velikost a časování a můžete si uložit výsledný GIF soubor. Dále PhotoScape umí zachytávat snímky obrazovky, konvertovat RAW soubory, tisknout podle přednastavených vzorů nebo zjistit kód barvy, nad kterou je umístěno kapátko. Je toho opravdu hodně, a pokud se se všemi nástroji sžijete, není důvod používat místo toho spousty jednoúčelových utilit.

Shrnutí

Mnoho nástrojů, zajímavá podoba – proč ne? Malé výhrady bych měl pouze k občasným chybám v grafickém rozhraní (přeskakování kurzoru, občas špatně viditelné popisky), které má na svědomí právě jeho originální podoba a v druhém případě pak i český překlad. Jinak je ale vše přehledné, v rámci možností intuitivní a jednotlivé nástroje spolu dobře spolupracují, není tedy důvod něco dále vytýkat a program mohu pouze doporučit.

Hodnocení:  90 %

Výhody:

  • Kompletní sada nástrojů
  • Originální rozhraní
  • Zdarma
  • V češtině

Nevýhody:

  • Drobné nedodělky

Článek PhotoScape - Multifunkční pomocník zdarma byl publikován 18. října 2013 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Zdeněk Kasner. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...