ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall - chraňte se před útoky

Sponzorované odkazy

ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall - chraňte se před útoky

V dnešní době, kdy se internetem šíří různé viry a jiné škodlivé kódy, je potřeba mít v počítači nejen kvalitní antivirus, ale také firewall, který zabrání tomu, aby se přes síť do počítače dostalo něco škodlivého. Operační systémy Microsoft Windows mají sice firewall zabudovaný už ve své základní distribuci, někomu ale nemusí plně vyhovovat a hledá jiné řešení. Jedním z nich může být i ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall, který si dnes představíme.

Dva v jednom

ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall nabízí, jak už napovídá sám název, firewall a antivirový program v jednom. Při instalaci ale program respektuje, že většina uživatelů už antivirový program má, a proto ho automaticky neinstaluje, aby nenastala kolize dvou antivirů. To je chvályhodné a může to předejít řadě problémů.

Co ale autorům rozhodně na instalaci pochválit nemohu je to, že vám hned při instalaci vnutí, abyste jako výchozí vyhledávač v prohlížeči používali ZoneAlarm Search a rovnou vám povinně vnutí i nastavení jejich stránky jako stránky domovské. Bez zaškrtnutí těchto dvou položek vás instalace ani nepustí dál, viz obrázek. Je to sice drobnost, kterou si můžete kdykoliv ručně přenastavit zpět, ale takové agresivní metody vnucování produktu mi nepřipadají jako nejlepší řešení

Když tyto možnosti nepovolíte, instalace nepokračujeKdyž tyto možnosti nepovolíte, instalace nepokračuje

Ale dobře, pokračujme dál s popisem samotného programu. Antivirus nemá cenu více rozebírat. Má standardní funkce, jako každý jiný antivirus. Tedy především ochranu v reálném čase. A když už zachytí nějaký virus, můžete ho klasicky umístit do karantény a následně smazat. Na rychlost, případně funkčnost antiviru, si nelze stěžovat. V závislosti na velikosti disku umí skenovat soubory rychle a v podstatě bez vašeho vědomí.

Velmi důkladná kontrola

Prakticky ihned po zdárném dokončení instalace a spuštění programu se vám v pravém dolním rohu obrazovky začnou objevovat tabulky s upozorněními, že nějaký program nebo aplikace žádá přístup k síti. Poté máte dvě možnosti. Buď přístup povolíte, a od tohoto dialogového mini okna už budete mít v případě daného programu pokoj, nebo zakážete, a při příštím pokusu o přístup programu k síti se vás ZoneAlarm zeptá znovu.

Úvodní obrazovka ZoneAlarm FreeÚvodní obrazovka ZoneAlarm Free

Na záložce Firewall si můžete sami nastavit úroveň zabezpečení pomocí dvou posuvníků. Jeden určuje, co si počítač smí dovolit v rámci veřejné sítě, druhým poté nastavujete zabezpečení sítě důvěryhodné.

Komu by jednoduchá šoupátka k nastavení nestačila, může si otevřít tabulku pokročilých nastavení a ručně nastavit veškeré detaily. Začátečníci tuto možnost nejspíše neocení, pokročilí uživatelé, kteří znají význam zde nabízených možností si asi s nastavením vyhrají více.

Kromě chování na sítích ale můžete nastavit také chování jednotlivých programů. Pokud nechcete, aby měl nějaký program přístup k internetu, jednoduše mu to v nastavení zakážete a je to.

A co dál?

Jak jste si mohli všimnout z obrázků, máme tu ještě jednu záložku, Identity & Data. Ta nabízí všeho všudy tři možnosti. První z nich je Privacy Toolbar. Podle popisu by měl ochraňovat vaší identitu během doby vašeho pobytu na síti. Nainstalován je automaticky a nejde nijak nastavit, takže jeho reálnou účinnost lze jen těžko odhadovat.

Kdo nechce nastavovat podrobně, má k dispozici dva posuvníkyKdo nechce nastavovat podrobně, má k dispozici dva posuvníky

Další možností je Identity Protection. Má to ale háček. Tuto funkci je nutné aktivovat registrací na stránce výrobce. Takže nadšení z programu, který nabízí vše v jednom, je pryč. A navíc, po registraci můžete službu využívat jen rok, pak si za další využívání budete muset zaplatit.

Poslední možností na této záložce je online uložiště dat, kdy si na serveru výrobce softwaru můžete uložit až 5 GB vašich dat a mít je stále k dispozici pro případ, že by se vám ztratila z pevného disku. I uložiště je nutné aktivovat přes internet a nainstalovat externí program, pozitivní ale je, že do zmíněných 5 GB je vše zdarma, platíte jen za případné místo navíc.

Závěr

Program kombinující antivirový program a firewall v jednom rozhodně není špatný nápad. A po technické stránce to funguje dobře. Vytknout ale musím zejména **absenci češtiny*, která neznalým uživatelům komplikuje pokročilá nastavení. Některé konkurenční produkty nabízející „vše v jednom“ navíc nabízejí více možností. Celkově ale program funguje a kromě problematické instalace popsané na začátku článku není co dál vytknout.

Hodnocení redakce:  65 %

Výhody:

  • Spojení antiviru a firewallu
  • Velké možnosti nastavení

Nevýhody:

  • Není čeština
  • Méně funkcí

Článek ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall - chraňte se před útoky byl publikován 24. února 2014 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Pavel Šašek. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...