Vybíráme nejlepší správce hesel - Mějte hesla pod kontrolou!

Sponzorované odkazy

Vybíráme nejlepší správce hesel - Mějte hesla pod kontrolou!

Určitě to všichni znáte, máte několik desítek hesel a neumíte si jej zapamatovat. S tímto problémem Vám jednoduše pomůžeme. Představujeme Vám nejpoužívanější správce hesel, které na českém trhu naleznete. V tomto článku se podíváme na program Sticky Password, LastPass, Keepass a asi nejméně známý, ale také dosti využívaný program RoboForm. Jednotlivé programy dokážou Vaše data kvalitně zabezpečit a to vše navíc na jednom místě pod jedním heslem. Některé z nich jsou placené, ostatní zase zcela zdarma. A proto bych se Vás rád zeptat, co myslíte, raději program zakoupit, a nebo používat zdarma? Nemáte strach, že se k Vám někdo nabourá? Placené programy jsou většinou více zabezpečené a častěji se aktualizuje jejich databáze.

Krátké představení programu Sticky Password

Sticky Passord je ideální a hlavně kvalitně vytvořený nástroj pro správu hesel a automatické vyplňování webových formulářů, který navíc vygeneruje silná hesla a bezpečně je ukládá, mimo jiné chrání před krádeží identity, phishingem a keyloggery. Veškeré data, která se ve Vámi vytvořené databázi nacházejí se pak automaticky zabezpečují a šifrují nejrůznějšími algoritmy, aby byl přístup pro nežádoucí osoby co nejtěžší. Databáze se navíce sama automaticky zálohuje a vytváří se několik kopií tak, aby v případě ztráty mohlo dojít k obnově uložené verze. Program má k dispozici také přenosnou verzi pro flash disky.

Moje hodnocení:  95 %

Sticky PasswordSticky Password

LastPass a jeho přednosti

Jedná se o elegantního webového správce hesel a přihlašovacích údajů, který veškeré údaje ukládá na zabezpečené servery za použití jediného přístupového hesla. Jako předešlý program i tento nabízí automatické vyplňování přihlašovacích údajů. V případě, že používáte více prohlížečů, můžete jej navzájem synchronizovat. A to vše jen s pár kliknutím a vše máte nastaveno. Kromě jiného zde můžete uchovávat i důležité informace, které si přejete zabezpečit. I tuto funkci v tomto programu naleznete. Nechybí ani opravdu kvalitní generátor hesel, autorizovaný přístup do systému za pomoci USB flash disku, ochrana proti nejrůznějším virům, mallwaru, spywaru a phishingu. Toto vše můžete najít v neplacené verzi, která je zcela zdarma. Chcete-li více funkcí a nástrojů, tak Vám doporučuji vyzkoušet placenou verzi, která navíc nabízí podporu mobilních zařízení, tudíž se k datům dostane opravdu odkudkoliv.

Moje hodnocení:  90 %

LastPassLastPass

Jednoduchý program RoboForm

Jedná se o klasický program, který umí uložit a zapamatovat si jakékoliv webové formuláře a přihlašovací údaje. V případě, že v budoucnu navštívíte internetovou stránku znovu, v okamžiku se data přelijí a jednotlivé pole formuláře se obratem sami vyplní. Můžete jej snadno přenášet, protože je šifrován za pomocí protokolu 3-DES. Navíc disponuje generátorem hesel a podporuje prohlížeče Microsoft Explorer a Firefox. Bohužel ostatní nikoliv.

Moje hodnocení:  60 %

RoboFormRoboForm

Nejpoužívanější správce hesel na trhu KeePass

Dlouho jsem přemýšlel, který program je pro práci s hesly opravdu nejlepší a dospěl jsem k názoru, že KeePass. A co mě k tomu vedlo? V předchozích programech se vždy jedná o databázi, která je uložena někde na internetu, většinou v cloudu od poskytovatele programu. Ale kdo Vám zaručí, že tyto data nemůže také přečíst? KeePass můžete využívat i lokálně, tedy uděláte si vlastní databázi, která bude uložena pouze na Vašem disku a vše pod jedním přihlašovacím heslem. Chcete-li se k datům dostat i přes internet, je potřeba tuto databázi někde sdílet, respektive zálohovat a následně synchronizovat s ostatními zařízení. Doporučuji vyzkoušet program Dropbox, který přesně splní všechny Vaše požadavky.

Práce s programem je velice jednoduchá, stačí nainstalovat, nastavit hlavní heslo a můžete s databázi jakkoliv nakládat. Jednotlivé položky můžete rozdělovat mezi skupiny, upravovat, a dokonce je vše šifrováno za použití Advanced Encryption Standard (AES) a algoritmu Twofish, takže i přístup zvenčí nebude takový snadný.

Moje hodnocení:  95 %

KeePassKeePass

Závěrem

Než začnete hledat vhodný program, tak je potřeba si nejprve říci, co vlastně od takového programu čekáme. Chcete-li mít data opravdu v bezpečí, tak Vám doporučuji program KeePass. Nabízí lokální databázi, žádné cloudy ani nic podobného. Ostatní programy jsou také velmi kvalitní, ale bohužel již placené a je potřeba se s nimi nejdříve více seznámit. Správa a ovládání je intuitivní a vhodné pro všechny věkové kategorie. Pro správu není potřeba žádných velkých zkušenosti, s programem se rychle seznámíte a můžete jej začít rychle a kvalitně používat. Již není potřeba přemýšlet, jaké heslo tam zrovna bylo, ale stačí si pamatovat jedno a následně se dostat do databáze, která Vám poskytne úplně vše.

Článek Vybíráme nejlepší správce hesel - Mějte hesla pod kontrolou! byl publikován 14. března 2014 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Zbyněk Maier. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...