WhatsApp – komunikace s přáteli zadarmo

Sponzorované odkazy

WhatsApp – komunikace s přáteli zadarmo

S nástupem mobilních telefonů se posílání SMS zpráv stalo běžnou záležitostí a vcelku levným komunikačním kanálem pro každého. Spousta uživatelů stále říká, že jim stačí jen volat a posílat zprávy. WhatsApp umožňuje posílat zprávy zcela zdarma.

Kdo je právě onlineKdo je právě online

Něco málo o původu WhatsApp

Samotný název je jakási slovní hříčka, která vznikla z anglické fráze „whats up?“ (co se děje). Tato komunikační technologie byla v raných fázích vyvíjena v Silicon Valley a je dílkem dvou přátel, kteří dlouhou dobu pracovali v oblasti IT u společnosti Yahoo!. Díky svým zkušenostem si byli vědomi masivního rozvoje smartphonů a vytvořili aplikaci pro mobilní komunikaci napříč mnoha platformami. V současnosti WhatsApp podporuje nejrozšířenější systémy iOS, Android, ale je k dispozici také pro telefony Windows Phone, BlackBerry či Nokia.

Emotikony ve WhatsAppEmotikony ve WhatsApp

O aplikaci WhatsApp

Tato aplikace představuje nástroj pro komunikaci mezi uživateli. Mezi její hlavní přednosti patří jednoduché uživatelské rozhraní, ovládání a také to, že je zcela zdarma.

Aplikace umožňuje nejen odesílat zprávy, ale také další média, jako jsou obrázky, odkazy nebo videa, která nahrajete vaším zařízením. Navíc není třeba psát, ale díky vestavěnému mikrofonu v mobilním telefonu lze také nahrávat, posléze tuto hlasovou zprávu odeslat a adresát si ji poslechne přímo v zařízení i s vaším pěkným hláskem.

Mezi nutné předpoklady pro používání WhatsAppu je v první řadě připojení k internetu. Protože však v dnešní době má drtivá většina uživatelů smartphonů připojení k síti v rámci služeb svého operátora, tato podmínka zase není tak závažná. Přesto se může stát, že ne každá zpráva se k vám dostane včas. V rámci šetření energie a baterky mají telefony funkce zamezující připojení k síti, ať už po nějaké stanovené době, nebo při vypnutí displeje telefonu. V praxi se pak může stát, že pokud je telefon delší dobu v nečinnosti, automaticky se odpojí od sítě a zpráva dorazí až ve chvíli, kdy jej vezmete do ruky a zapnete displej.

Druhou významnější podmínkou je to, aby i vaši přátelé měli nainstalovanou tuto aplikaci. Přehled všech dostupných kontaktů je přímo vidět při spuštění v příslušné záložce, takže uživatel hned vidí, zda je daný adresát přítomen ve WhatsApp „síti“.

Co se týče poplatků, tak aplikace je zcela zdarma a neskrývá žádné skryté poplatky za své služby. Jediné, na co člověk přijde, je roční poplatek. Po stažení máte celý rok aplikaci k dispozici zdarma. V podstatě „platíte“ jen za přenesená data za zprávy a další média. Náklady jsou tak po této stránce nulové a i s nejnižším tarifem na mobilní data nepocítíte při každodenním používání jejich rychlé vyčerpání. Po onom roce je třeba zaplatit cenu necelý dolar za další roční využívání – tedy upřímně řečeno zadarmo.

Snadný přístup ke zprávámSnadný přístup ke zprávám

WhatsApp ve spojení s Facebookem?

WhatsApp samozřejmě není jedinou aplikací svého druhu a zdarma jsou k dispozici i další alternativy. Nicméně můžeme říci, že patří mezi nejlepší a nejrozšířenější, což je dáno také její dostupností na různé mobilní platformy.

WhatsApp vzhledem ke své stahovanosti představoval výraznou konkurenci ostatním aplikacím. A jak říká nestárnoucí obchodní pravidlo „když je nemůžeš porazit, vzdej to nebo je kup“, tak se také stalo. Druhou cestou se vydala společnost Facebook. Jejich aplikace Facebook Messenger ani zdaleka nesplňoval objem uživatelů, který si Zuckerberg a spol. představovali. Facebook aplikace nešlapala, jak měla, aktualizace nepomáhaly a spojení Messengeru s Facebook účtem zkrátka uživatele netáhla. Proto neváhali sáhnout hluboko do kapsy a WhatsApp koupit. V podstatě šlo jen o to skoupit aktivní uživatele a navýšit celkový objem aktivních členů Facebooku. Samotné aplikace a jejího užívání se to však (naštěstí) nedotklo.

Přehledné uživatelské rozhraníPřehledné uživatelské rozhraní

Recenze aplikace WhatsApp

Jak již bylo zmíněno, hlavní devizou tohoto nástroje je přehlednost a jednoduchost využívání. Po instalaci budete provedeni krok za krokem nastavením. Před aktivací je třeba zadat telefonní číslo pro ověření, z dalších kosmetických úprav zmiňme také možnost nahrát profilovou fotku, nahodit nějaký status nebo změnit barvu pozadí.

O samotném posílání zpráv už byla trochu řeč. Rozhraní má podobu klasického chatovacího okna, ve kterém vyskakují zprávy jedna za druhou. K dispozici je rovněž široká škála emotikonů (smajlíků) rozdělených do různých tematických oblastí, takže je opravdu z čeho vybírat.

Píšeme zprávu – Přehledné bublinyPíšeme zprávu – Přehledné bubliny

Díky podpoře dalším multimédií (video, zvuková stopa, obrázky) máte v kapse také MMS zdarma. Aplikace navíc dostává další aktualizace, takže lze využít třeba skupinový chat. Oproti jiným chatům se nemusíte přihlašovat nebo odhlašovat, žádné PINy ani hesla se nekonají. Sečteno a podtrženo, WhatsApp je fenomén dnešní doby a zdaleka nejlepší aplikace pro komunikaci po mobilní telefony.

Výhody:

  • Aplikace zdarma
  • Přehledné menu i zpracování
  • Rychlá komunikace s možností sdílet další média

Nevýhody:

  • Připojení k internetu
  • Vaši přátelé musí mít také tuto aplikaci

Hodnocení redakce:  90 %

Pozn. autora Aplikace WhatsApp byla testována na mobilním telefonu s OS Android

Článek WhatsApp – komunikace s přáteli zadarmo byl publikován 9. června 2014 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Dominik Wetter. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...