Internetová komunikace - převálcoval Facebook definitivně ICQ?

Sponzorované odkazy

Internetová komunikace - převálcoval Facebook definitivně ICQ?

Na prahu nového tisíciletí se rychlá komunikace v reálném čase, tzv. Instant Messaging (IM), stala skutečným hitem. Zdaleka nejrozšířenějším programem pro internetovou komunikaci bylo ICQ od izraelské firmy Mirabilis, které mělo v dobách své největší slávy desítky milionů uživatelů. Zkratka ICQ vznikla z anglických slov I Seek You. Jednoduché uživatelské prostředí a relativně časté vydávání novýc a vylepšených verzí udělalo z ICQ hit. Jenže ve druhé polovině prvního desetiletí tohoto století přišla revoluce, modrá lavina v podání sociální sítě Facebook, která se stala novým fenoménem a počet uživatelů této sítě jde do stovek milionů, pokud nepočítáme neaktivní a falešné účty. Vzhledem k tomu, že Facebook umožňuje také chatovat v reálném čase, začal postupně původní komunikační prostředky nahrazovat.

Proč je nyní Facebook populárnější?

Je to jednoduché. Facebook je skutečně oblíbenějším prostředkem k rychlé komunikaci. Mohou za to i některé nedostatky, které ICQ má.

Mezi faktory hrající proti ICQ můžeme zařadit snadnou spamovatelnost. Vzhledem k tomu, že identifikátorem uživatelského účtu je u ICQ číslo, je rozesílání nevyžádaných zpráv na náhodné účty jednoduché. U Facebooku to nejde, protože abyste někomu napsali zprávu, musíte znát jeho jméno a v některých případech ho musíte mít i přidaného mezi přátele. A upřímně řečeno, zabezpečení ICQ působí v porovnání s Facebookem jako amatérský počin.

ICQ bylo ve své době velmi populárníICQ bylo ve své době velmi populární

Dalším faktorem hrajícím ve prospěch Facebooku je větší množství uživatelů a snazší vyhledávání kontaktů a přátel. Zatímco u ICQ musíte znát číslo účtu člověka, kterého chcete kontaktovat, na Facebooku prostě napíšete jeho jméno a zobrazí se jeho profil.

Postupem času prošel chat na Facebooku mnoha vylepšeními, a dnes už jde o komplexní komunikační nástroj, který mimo běžného psaní „mezi čtyřma očima“ nabízí také hromadné chaty více lidí, možnost posílat přes chat soubory, a dokonce umí už i videohovory. Snadno navíc díky aplikaci Messenger funguje i na chytrých telefonech, což je v době cenově výhodnějších datových tarifů neocenitelné.

Jakýmsi bonusem je pak pro hravé lidi to, že si můžete kromě základní sady emotikonů stáhnout ještě různé další a ohromit s nimi svoje přátelé. O praktické využitelnosti nebo vlivu této možnosti na větší popularitu Facebooku lze nejspíš úspěšně pochybovat, ale znám i takové lidi, kteří toho využívají a chválí si to.

Messenger už je dostupný i jako desktopová aplikaceMessenger už je dostupný i jako desktopová aplikace

Když tedy máme tento dobře využitelný chat na Facebooku, proč nadále používat technologicky zastaralejší ICQ? Jistě, někteří lidé se zřízení facebookového účtu stále sveřepě brání a drží se u starého dobrého ICQ, pravdou ovšem je, že většina lidí se přesunula na Facebook.

A co bude dál?

Když přišla první vlna masového rozšíření instant messagingu a ICQ, těžko si někdo dovedl představit, že za pár let bude tento fenomén překonán a dnes si na něj již téměř nikdo nevzpomene. Stejně tak není nikde napsáno, že si svou vlnu popularity nadále udrží i Facebook, který v několika posledních měsících, potažmo letech, začal natolik své služby vylepšovat, až to v mnohých případech možná přehnal a uživatelé se proti novinkám bouřili. Mnohokrát se již spekulovalo o tom, že Facebook chce chat zrušit a přijít s jinou formou komunikace. To ale nikdy nebylo potvrzeno, a ruku na srdce, Mark Zuckerberg a jeho kolegové by tím byli spíše sami proti sobě.

Přesto je možné, že se v příštích měsících nebo letech objeví nový komunikační fenomén, který sesadí Facebook z pozice krále sociálních sítí a internetové komunikace. Jedno je ale jisté – lehké to mít nebude, protože Facebook nedá svou kůži lacino.

Článek Internetová komunikace - převálcoval Facebook definitivně ICQ? byl publikován 26. května 2014 v 00.00 v rubrice Internet. Autorem článku je Pavel Šašek. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...