Test rychlosti webových prohlížečů

Sponzorované odkazy

Test rychlosti webových prohlížečů

Rychlost internetu! Opravdu máte takovou, jakou Vám poskytoval garantuje? Pokud ne, obraťte se na něj a zkuste se s ním domluvit na urychlené nápravě! Pravděpodobně se bude jednat o porušení smlouvy, nenechte si to líbit! V tuto chvíli se naskýtá otázka, jak mám vlastně zjistit, zda mám optimální rychlost internetu? Dnes si představíme pár stránek, kde si bezplatně můžete nechat změřit rychlost internetového připojení a s tím samozřejmě souvisí i rychlost webového prohlížeče. Vše se dá krásně zjistit a nakonec si sami zvolíte, jaký internetový prohlížeč je pro Vás ten naprosto nejlepší!

Jak probíhá měření?

Princip měření je v dnešní době stále stejný, ten se měnit nebude. Jen bude vždy jiný server, na kterém se měření provádí. Abychom zjistili rychlost stahování, tedy anglicky Download, je potřeba nejprve stáhnout soubor ze serveru. Následně se vybere soubor, který je více kapacitně objemový a dochází k dalšímu stažení. Následně program vše proměří a vyhodnotí Vám rychlost stažení dat. Ale pro nás je důležitější druhá strana měření. Pro webové prohlížeče je potřeba změřit rychlost odezvy serveru, respektive čas, jak dlouho se stránka bude ze serveru načítat. Většinou se test provádí tak, že se v jeden čas provede několik dotazů na server a následně se provede vyhodnocení, jak rychle se dotaz zpracuje, stránka se načte apod. A výsledek? Čím kvalitnější a rychlejší sever, tím lepší odezva a načtení stránek zpět pro koncového uživatele.

PageSpeed Insights

Aplikace PageSpeed Insights, která byla navržena společnosti Google, patří mezi nejmodernější nástroje tohoto typu na internetu. Dokáže Vám vyhodnotit, jak si internetová stránka stojí na internetu. Po vyhodnocení dostanete seznam věcí, které je potřeba zlepšit, aby příští výsledek o něco lepší. Vše máte seřazeno od nejvyšší priority až po menší prohřešky.

Moje hodnocení:  90 %

PageSpeed InsightsPageSpeed Insights

GTmetrix

Mezi další docela známé nástroje patří GTmetrix, který slouží pro měření rychlosti webových stránek, taktéž i webových prohlížečů. Jako u prvního programu umí i tento kromě vyhodnocení stránek, vyzdvihnout i jeho přednosti a ukázat na chyby, které se na stránce nachází. A pak je pouze na Vás, zda to takhle necháte a nebo se pokusíte o nápravu.

Moje hodnocení:  85 %

GTmetrixGTmetrix

Pingdom Tools

Jako poslední si dnes představíme aplikaci Pingdom Tools, která Vám dokáže zcela zdarma (jako všechny uvedené aplikace!) vyhodnotit kvalitu webových stránek a prohlížečů z pohledu rychlosti načítání a práce na stránce. Na závěr dostanete seznam chyb, které se zde nachází a které je potřeba pro lepší práci do budoucnu vylepšit a zdokonalit.

Moje hodnocení:  80 %

Pingdom ToolsPingdom Tools

Na závěr

Myslím si, že tento článek byl určen spíše pro pokročilejší uživatele internetu, kteří se o tento obor více zajímají a je pro ně celkově zajímavý. Ne každý bere v potaz, že některé internetové stránky a prohlížeče pracují rychleji, načítají se rychleji apod. Pro mě osobně dobrá zkušenost. Aspoň teď vím, jak si vše změřit a následně si vybrat, co vlastně v počítači budu na dále používat.

Článek Test rychlosti webových prohlížečů byl publikován 28. listopadu 2014 v 05.00 v rubrice Internet. Autorem článku je Zbyněk Maier. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...