Start Menu 8 - Klasická nabídka Start pro nejnovější Windows 8 a 8.1

Sponzorované odkazy

Start Menu 8 - Klasická nabídka Start pro nejnovější Windows 8 a 8.1

Mezi čtenáři se určitě najde pár těch, kteří nesnášejí pozměněné pracovní prostředí operačního systému Windows 8. Zde přináším šikovný prográmek, který částečně nahradí metro styl za klasické start menu, na které jsme zvyklý z předchozích Windows. Vše, co program umí, se dočtete dále.

Úvodem

Start Menu 8 je program od společnosti IObit, který v operačních systémech Windows 8 a Windows 8.1 nahrazuje start menu, za klasické. Nabízí také možnosti úpravy k obrazu svému. A kolik tento nástroj stojí? Nic, je úplně zdarma a navíc je dostupný v českém jazyce.

Jak už to tak u IObit chodí, je Start Menu 8 také dostupné prostřednictvím multifunkčního Advanced SystemCare.

Co umíš?

Začnu tím nejhlavnějším, čímž je právě změna funkce tlačítka Start. Program nabízí nejen původní menu z předešlých Windows, ale umožňuje například změnu velikosti integrovaného metro stylu. Příklad vystihuje obrázek níže.

Menší metro start menuMenší metro start menu

S pomocí Start Menu 8 je možné změnit ikonu, a to buď z předem daných obrázků, nebo použitím obrázku vlastního. Popis, jak tohoto dosáhnout je dostupný pod tímto odkazem.

Změna ikony start menuZměna ikony start menu

Nabízena je také možnost volby obsahu start menu. Uživatel může přidat nebo odebrat např. Ovládací Panel, Dokumenty, Obrázky, Moderní aplikace, atd. To vše včetně změny barvy pozadí menu, velikosti písma nebo obrázku účtu.

Volba zobrazovaných odkazů start menuVolba zobrazovaných odkazů start menu

Posledním doplňkem jsou pak volby zobrazení moderního rozhraní. Zde je na výběr přeskočení moderního rozhraní při přihlášení uživatele, přeskočení uvítací obrazovky a další dodatečné úpravy.

Start Menu 2.0

Program se nyní nachází ve verzi 2.0, která ho doplňuje o rychlejší algoritmus prohledávání disku, volbu připnutí souboru/složky do start menu, nové jazyky, nebo o kvalitnější texturu.

Pokud by si někdo nevěděl rady, je pro něj přímo ze start menu přichystán odkaz, pod kterým nalezne otázky a odpovědi (FAQ).

Dále pak přibyla užitečná možnost pro napájení. Funkce restartovat počítač do nouzového režimu.

Závěrem

Start Menu 8 je výborným nástrojem, který se hodí pro ty, kterým nevyhovuje nový metro styl. Pro ty, kterým vyhovuje, je též užitečný, protože umožňuje úpravy, které samotný Windows nedovoluje.

Program je stále ve vývoji a čas od času se mohou objevit nečekané chyby. Nedomnívám se však, že by mohly narušit chod systému.

Moje hodnocení:  85 %

Výhody:

  • Mnoho dodatečných úprav
  • Možnost přeskočit uvítací obrazovku
  • Zdarma
  • Česky

Nevýhody:

  • Nedoladěnost

Článek Start Menu 8 - Klasická nabídka Start pro nejnovější Windows 8 a 8.1 byl publikován 12. ledna 2015 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Michal Havlík. Pro diskusi slouží komentáře (3).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...