Windows 10 – Závěrečné preview – část 1.

Sponzorované odkazy

Články v sérii

  1. Windows 10 – Závěrečné preview – část 1.
  2. Windows 10 – Závěrečný Preview – část 2.
  3. Windows 10 – Závěrečný Preview – část 3.
Windows 10 – Závěrečné preview – část 1.

Windows 10 je již za nejbližšími dveřmi. S blížícím se datem vydání zároveň přibývá i žhavých informací o tomto revolučním systému. Zjistěte spolu s námi, co nadcházející operační systém skutečně nabídne, a to ještě před jeho oficiálním vydáním.

Datum vydání Windows 10 se blíží

Do vydání zbývá necelý týden a venku je již build 10166, který je podle mnohých prakticky shodný s finální verzí. Napovídá tomu i stabilita a rychlost celého operačního systému.

Windows 10 se na sebe snaží upozornit již svým nezvyklým názvem, jelikož po Windows 8 přichází překvapivě Desítka, aniž by kdy vyšel Windows 9. Svůj vliv zajisté měl konkurenční OS X společnosti Apple, který má u aktuální verze právě číslovku 10. A tak si Microsoft netroufá coby novinku vydat nižší číslo, aby to náhodou nevypadalo, že je pozadu. Za druhé, a to je zřejmě hlavní důvod, má být Windows 10 finálním systémem, po němž by již nemělo pokračovat vydávání dalších operačních systému s navazujícím pořadovým číslem. Všechny změny zkrátka budou spočívat v aktualizacích, které navíc budou nově naprosto povinné. A právě nemožnost odložit aktualizace je zbrusu nová informace, která může přinést nemalé potíže. Občas se totiž stane, že update sebou přinese i vážnější problém. Při vynucených plošných aktualizacích tak problém budou mít téměř všichni. Ano „jen“ téměř, neboť se spekuluje o možnosti odložit aktualizace pro majitelé verze Pro.

Windows 10 – Start menuWindows 10 – Start menu

Návrat nabídky Start

Když se dnes zobrazuje Windows 10, zpravidla bývá vidět nové start menu, které je zřejmě nejviditelnější změnou. Proto při jeho ukázání je ihned zřejmé, že se jedná o systém zcela nový. Právě start menu bylo jedním z největších témat Windows 8, kde uživatelům natolik chybělo, až ho Microsoft v pozměněné podobě v aktualizaci raději dodal – ačkoliv v poněkud jiném formátu. Druhým obrovitým tématem bylo dualistické pojetí celého systému. Na straně jedné jsme tu měli klasickou plochu s ikonami, okénky a vším ostatním, na straně druhé prostředí tvořené barevnými kostičkami, dříve nazývané „Metro“. Přestože tyhle aplikace uzavřené v jednoduchých tvarech fungovaly skvěle pro dotykové zařízení (i telefony), pro klasický počítač je to kapku k nepochopení. Nakonec to vypadalo jako dva odlišné systémy, každý se svými odlišnými zákony, designem a nakonec i aplikacemi. Nejnovější verze Windows 8.1 tento paradox nedávno dovedl k „dokonalosti“, když přestal fungovat program Skype v metru, s vysvětlující hláškou, abychom si stáhli Skype pro klasickou plochu. Situaci nelze vyřešit ani nějakou aktualizací, která by program zprovoznila. Starý Skype je nutné smazat a nový znovu stáhnout a nainstalovat jinou verzi. Na tom je zřetelně vidět, jak jsou tyhle dvě systémy nepovedeně slepeny v jeden.

A právě nový start řeší oba zmíněné problémy. Vrací zpátky plnohodnotné menu, které je přehledné a obsahuje všechny důležité položky. Start menu se skládá z levé lišty, kde máme jméno uživatele, na které lze kliknout v případě, že chceme změnit uživatele. Níže je seznam nejpoužívanějších aplikací a dále dokonce doporučené aplikace, které nás dle měřítek Microsoftu budou bavit. Lišta je zakončena veledůležitými možnostmi, jako je možnost pro spuštění prohlížeče souborů, nastavení, prohlížení všech nainstalovaných aplikací nebo možností vypnutí či restartování.

Prakticky zmenšené Metro

A nyní se podíváme na pravou část start menu, která je složena z dobře známých krychliček, z čehož samozřejmě i tentokrát znázorňuje nějakou tu aplikaci a i bez spuštění píše různé informace. Možnost upravovat velkost jednotlivých kostiček či měnit jejich tvar zůstala zachována. Co je ale novinkou, je směr rolování. Zatímco ve Windows 8 a pozdějších verzích jsme mezi kachličkami rolovali doprava/doleva, Windows 10 přináší rolování nahoru a dolů, což je dle mého skromného názoru mnohem lepší. Další skvělou vymožeností je skutečně jednoduchá úprava výšky i šířky celého start menu pouhým tažením myši, stejně jako u klasických oken, takže jeho velikost nám nakonec bude absolutně vyhovovat.

Windows 10 – Start menu 2Windows 10 – Start menu 2

Windows 10 nám toho samozřejmě přináší mnohem více, ale v tomto článku nám na zbývající bohužel již nezbylo místo. Rozhodně si ale počkejte na brzké pokračování, ve kterém naleznete výčet dalších novinek a překvapení i návod, jak získat upgrade Windows 10 zcela zdarma.

Článek Windows 10 – Závěrečné preview – část 1. byl publikován 25. července 2015 v 10.30 v rubrice Programy. Autorem článku je Daniel Hlas. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...