Windows 10: Revoluce přichází!

Sponzorované odkazy

Windows 10: Revoluce přichází!

V letošním roce byla představena nejnovější verze operačního systému Windows 10, která nabízí nejmodernější technologie, nástroje a funkce a taktéž oproti minulé verzi přichází s několika novými funkcemi a vlastnostmi, které tuto verzi přivedou dle mého názoru na úplný vrchol. Aby společnost Microsoft dostala, před oficiálním uvedením do oběhu, zpětnou vazbu od uživatelů, tak poskytli světu testovací verzi, kterou si uživatelé mohli zdarma stáhnout a vyzkoušet si tuto novou verzi na vlastní kůži. Opravdu chytrý tah od Microsoftu! Vývojáři nasbírali nespočet zajímavých postřehů a některé z nich nakonec do nejnovější verze také přidali. V dnešním článku si tento operační systém malinko blíže představíme a ukážeme si jeho hlavní přednosti a změny oproti minulé verzi Windows 8.

Hlavní přednosti a novinky Windows 10

Mezi novinky patří funkce Keylogger, která zaznamenává stisk každé klávesy a tudíž budete mít nad uživatelem úplnou kontrolu nad tím, co vlastně na počítači dělá. Dle vývojářů společnosti by se mělo jednat o nejkomplexnější operační systém na světě. Měl by být kompatibilní napříč všemi technologiemi, tedy i na mobilu a tabletu. Ikona Start se probudila ze svého spánku! Ano, v této verzi se tato ikona znovu objeví, protože v minulé verzi operačního systému byla tato ikona, která chyběla, dosti kritizována a tudíž si vývojáři již nemohli dovolat ji opominout. Bude zobrazena klasicky v levém dolní rohu, jak to známe z předešlých verzí. Mezi novinky patří tlačítko na vypnutí a zapnutí počítače, taktéž na restartování, dále pak se zde nachází i nový způsob vyhledávání. Nově zde můžete vyhledávat kromě pevného disku, mezi nainstalovanými program, také na internetu.

Virtuální plocha a Action Center

A máme zde jednu naprostou novinku! Jedná se o multimediální virtuální plochu, která by měla uživatelům usnadnit práci s více programy současně, nebo-li najednou v reálném čase. Je to rychlejší způsob, než přepínání mezi programy, které se zobrazují dole v liště a který je navíc podobný přepínání mezi programy v operačním systému Linux. Maximálně je možné zobrazit čtyři čtverce s programy. V této verzi můžete najít i nové klávesové zkratky, které slouží pro rychlejší přepínání mezi programy a hlavně Vám urychlí práci s celým počítačem. Jako poslední novinku bych zmínil Action Center, což je funkce pro zobrazení nejrůznějších událostí, které si potřebujete připomenout během práce na počítači. Klasicky se bude zobrazovat v pravém dolní rohu, podobně jako to znáte z mobilu a nebo tabletu.

Windows 10Windows 10

Na závěr

V dnešním článku budu muset vypustit tradiční ohodnocení programu, protože se jedná o nový operační systém, který byl zatím zkoušen jen v testovací verzi, tudíž nikdo z nás nemůže vědět, jak bude vypadat plná verze, která by měla být spuštěna v příštím roce. Uvidíme, necháme se překvapit. Doufám, že Windows 10 bude mnohem lepší spolupracovník, než nynější Windows 8, která má dle mého názoru docela dost chyb. Společnost chtěla vymyslet něco nového, což se opravdu stalo, ale světová populace na tak velkou změnu nebyla připravena, proto se domnívám, že odezva byla taková, jaká byla. Můžeme jen doufat, že novější systém přinese menší změny a chyby, které se doposud objevovaly, budou navždy vyřešeny a většina uživatelů bude nakonec spokojená, což je vlastně hlavní důvod, proč se nové operační systémy v dnešní době vyvíjí.

Článek Windows 10: Revoluce přichází! byl publikován 15. prosince 2014 v 05.00 v rubrice Technologie. Autorem článku je Zbyněk Maier. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...