Windows 10 – Závěrečný Preview – část 3.

Sponzorované odkazy

Články v sérii

  1. Windows 10 – Závěrečné preview – část 1.
  2. Windows 10 – Závěrečný Preview – část 2.
  3. Windows 10 – Závěrečný Preview – část 3.
Windows 10 – Závěrečný Preview – část 3.

Micosoft Windows 10 je na spadnutí. Média točící se okolo IT teď nemluví o ničem jiném a tak není divu, že i my jsme již novém operačnímu systému věnovali již dva články. Že jste je ještě nečetli? Pak to můžete nyní napravit! První část najdete na tomto odkazu, zatímco druhou zase zde.

Jedna plocha nestačí

Windows 10 přináší mnohé, například pro lepší přehlednost a produktivitu více ploch, jak už to dávno znají majitelé Linuxu. Na jedné ploše tak například můžeme mít otevřený word a internetový prohlížeč, ze kterého čerpáme informace, na druhé ploše pak přehrávač hudby s ještě něčím dalším. Než minimalizovat textový editor a internetový prohlížeč, abychom dále maximalizovali další dvě aplikace, je samozřejmě mnohem pohodlnější přejet na druhou plochu.

Aplikace FotografieAplikace Fotografie

Kromě toho tu najdeme zcela nový obchod, kde je možné zakoupit či stáhnout kromě aplikací i filmy, hry, hudbu či seriály. Zkrátka nyní je vše na jednom místě. A abychom nekupovali nekvalitní výtvory, k rozhodnutí nám pomůže i hodnocení ostatních uživatelů daného produktu. Aplikace nově nebudou rozlišovat mezi verzemi pro počítače a teblety či telefony, ale budou určitým způsobem sjednocené. Možná trochu nezvyklé, ačkoliv velmi vítané je, že koupí aplikace bude k dispozici pro všechny zařízení. Doufejme, že tento fakt nezvedne cenu aplikací, jelikož to, že píšeme ve Wordu na PC, ještě neznamená, že ho chceme mít i na telefonu, kde psaní dlouhých textů využije opravdu málokdo.

OneDrive je nadále integrován

Téměř každá aplikace operačního systému se dočkala nemalých změn. Změny se nevyhnuly aplikaci Kontakty, E-mail či Kalendář. Všechny fotografie budou nově shrnuty v příslušné aplikaci Fotografie, ve které můžeme snímky seřadit dle času anebo vytvoříme vlastní alba. Najdeme zde také všechny fotografie z OneDrive. Stejného charakteru nabyla i aplikace pro hudbu, která znovu slouží coby centrum veškeré hudby a to i té z OneDrive. Cloud je zkrátka budoucností a tak se není čemu divit, že Microsoft sází na synchronizaci. OneDrive bude ve Winodws 10 integrovaný do průzkumníku a u každé složky si vybereme, zda ji chceme mít k dispozici také offline. Pokud ano, veškerá data se stáhnout na náš disk. Pokud ne, data máme pouze na OneDrive a bez stažení celé složky k nim nemáme žádný přístup.

Nová aplikace jednoduše nazvaná „Xbox“ je nově přístupná na Windows 10 coby centrum všeho hraní. Počítá se i s podporou DirectX 12, seznamem přátel a absolutní synchronizací napříč všemi zařízeními. Narazíme i na historii aktivit ze všech zařízení. Půjde také nahrávat, editovat a rovnou sdílet videa z našich herních zážitků. Dokonce Microsoft slibuje lepší výkon.

Internetový prohlížeč EdgeInternetový prohlížeč Edge

Konec značky Internet Explorer

Windows má napříč více či méně úspěšnými verzemi stálou ostudu. Internet Explorer. A právě Windows 10 to má konečně změnit s příchodem nového prohlížeče Edge. Kromě své jednoduchosti a rychlosti mluví nejvíce o možnosti jedním vyfotografování a jednoduché úpravy snímků. Můžeme si tak psát poznámky, podtrhovat i kreslit. Pokud jste při čtení nabyli dojmu, že se v nové Desítce naprosto ztratíte, nevěšte hlavu. K dispozici bude i aplikace Začínáme, která vám v případě potřeby kdykoliv zopakuje všechny důležité informace či vám vysvětlí fungování různých novinek, takže si budete vždy v obraze.

Windows 10 přichází s novým, jednodušším designem. Právě jednoduchost, přehlednost, určitý styl minimalismu je stále více v módě, což se ukazuje napříč vším softwarem. Velké změny tak potkají nejenom všechny zmíněné aplikace nebo zamykací obrazovku, ale třeba i nový Office 2016. Ten se totiž často používá při vysvětlování minimalismu či některých směrů UX designu pro ukázku něčeho extrémně nepřehledného, složitého až nepochopitelného. Microsoft tak následuje trend a udělal v tomto ohledu vstřícný krok k jednoduchosti. Není to sice nic razantního, ale rozdíl vidět je. Soubory se pak kromě klasického disku dají samozřejmě uložit i na všudypřítomný OneDrive.

Office 2016Office 2016

Datum vydání Windows 10

Je dobré připomenout, jak je to vlastně s upgradem na Windows 10. V médiích totiž byla několikrát špatně interpretována oficiální vyjádření. Nový systém si mohou zcela zdarma stáhnout majitelé Windows 7 a novějších verzí od 29.7.2015 a následujícího roku. Pokud to tomto mezním termínu nestihnete, budete si Desítku muset zakoupit, při čemž cena dosud není známá.

Závěrem můžeme říci, že Windows 10 je obrovskou změnou, z čehož drtivá většina vypadá jako výrazná změna k lepšímu. Uvidíme ale, jak si systém povede v reálném testu, až se na něj zaměří náš kritický hledáček. Po vydání se samozřejmě můžete těšit na patřičnou recenzi!

Článek Windows 10 – Závěrečný Preview – část 3. byl publikován 28. července 2015 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Daniel Hlas. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...