Windows 10 – Závěrečný Preview – část 2.

Sponzorované odkazy

Články v sérii

  1. Windows 10 – Závěrečné preview – část 1.
  2. Windows 10 – Závěrečný Preview – část 2.
  3. Windows 10 – Závěrečný Preview – část 3.
Windows 10 – Závěrečný Preview – část 2.

Nejnovější a dost možná i poslední Microsoft Windows vyjde již za několik málo dní. Proto jsme vám v předchozím preview představili ty nejnovější informace, zejména novou nabídku start, která je zřejmě nejdiskutovanější novinkou. Nyní ale nastal čas podívat se na zbylé novinky a záležitosti, které rozhodně stojí za zmínku. Pokud jste nečetli předešlý díl Závěrečného preview, důrazně doporučujeme jít na tuto adresu a dohnat to.

Návrat Metra z Windows 8?

Máte přečteno? Pak vás možná napadla otázka, zda celoplošnému metru skutečně zcela odzvonilo a jak to bude s dotykovými zařízeními, pro které bylo metro především vytvořeno. Windows 10 pochopitelně nezapomíná ani na dotykáče a právě pro ně (ačkoliv stejnou funkci mají i klasická PC) nabízí přepnutí OS do speciálního módu, ve kterém najede prostředí metro (kachličky) přes celou obrazovku. Za kachličkami již není zvolený motiv a barva, ale obrázek, který máme na klasické ploše – samozřejmě patřičně upozaděný, s jemně upravenou ostrostí a jasem, aby nepůsobil rušivě. Tento mód slouží vyloženě na konzumaci obsahu, jako jsou webové stránky, sociální sítě či prohlížení videí. Pokud se ale pustíme do složitějších kancelářských prací či delší práce se složkami, velmi brzy zjistíme, že takové činnosti jsou v tomto módu poměrně obtížné a neproduktivní.

Na pravé straně zůstal sloupec coby notifikační centrum. Defaultně je schováno, ale kliknutím na příslušnou ikonu v dolní liště či gestem – přejetím zprava doleva – jej snadno zobrazíme. Nenajdeme zde ale pouze notifikace ze sociálních sítí, emailů, upozornění o bezpečnosti, updatech či tipů, jak využít OS na maximum, ale dokonce i rychlé nastavení wi-fi, jasu a dalších. Notifikace přitom budou synchronizované s nadcházejícím systémem Windows Mobile 10, takže po zpracování notifikace na jednom zařízení hláška zmizí i na zbylých zařízeních. Nová Desítka se ale zaměří na spolupráci s telefonním OS i v dalších rovinách. WM10 ovšem vyjde až na podzim tohoto roku.

Podstatná je samozřejmě opět dolní lišta, která je s námi téměř u každého dění. V té lze opět mít zástupce programů coby zkratku pro jejich zapínání či pro přepínání mezi spuštěnými aplikacemi. Určitě sami tušíte, že nepřijdeme ani o ukazatele času, datumu, nabití baterie či sílu signálu wi-fi. Kromě toho je tu však nově pole pro další důležitou součást systému – Cortanu. Zkrátka zde stačí kliknout a psát, obdobně jako do inteligentních vyhledávačů jako je Google.

Cortana v češtině nebude

Cortana je virtuální asistent, podobný Siri společnosti Apple. Na všemožné informace, počasí, zprávy, sport a další se můžeme ptát diktováním v anglickém jazyce nebo psaním klíčových slov – například weather Prague (v překladu počasí Praha). Dle prvních testů Cortana rozpoznává i nedokonalou angličtinu, takže se nemusíme příliš obávat. Přesto je samozřejmě absence českého jazyka velkou bolístkou pro velkou část Čechů.

Opomineme-li naši novou pomocnici, zbývá vzpomenout poslední tlačítko, jenž slouží pro přehled všech aktivních aplikací. Jeho stisknutím se zobrazí přehled aplikací a nám pak už zbývá pouze vybrat, s čím právě chceme pracovat. Zajímavé ale je přetáhnutí jedné aplikace do levý či pravý okraj. Tím se totiž vybraná aplikace zobrazí na polovin monitoru, zatímco zbývající polovina stále zobrazuje zbývající aktivní aplikace. Přehledu dosáhneme i gestem zleva doprava, které však funguje pouze na dotykových zařízeních.

Ve třetím díle…

Tento článek ukrojil a popsal další část nových prvků nového operačního systému Microsoft Windows 10. Vzhledem k velikosti a četnosti změn však ani tentokrát nevystačilo volné místo pro všechno. Proto si rozhodně počkejte na třetí a závěrečné pokračování, ve kterém se podíváme na spoustu nových aplikací i vzhled celého systému. Do té doby na viděnou!

Článek Windows 10 – Závěrečný Preview – část 2. byl publikován 27. července 2015 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Daniel Hlas. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...