Střih videa zdarma - Které programy jsou nejlepší?

Sponzorované odkazy

Střih videa zdarma - Které programy jsou nejlepší?

Ne každý si může dovolit zakoupení profesionálního střihového programu Sony Vegas. Naštěstí existuje celá řada kvalitních programů, které mu můžou alespoň lehce konkurovat a co je jejich největší předností – jsou zadarmo.

V tomto článku vám představíme trojici nejlepších freeware programů určených pro střih a další formy editování videa. Jelikož se nechceme pouštět do jejich srovnávání s výše zmiňovaným komerčním softwarem od Sony, což by ostatně bylo dosti nespravedlivé, tak veškerá hodnocení necháme pro tentokrát stranou a zaměříme se spíše na porovnávání rozdílů mezi jednotlivými představovanými programy.

Windows Movie Maker

S tímto video editorem od Microsoftu přišel do styku asi každý. Je to dáno především tím, že v minulosti byl šířen jako jedna ze základních součástí instalace systémů Windows. Dnes tomu tak již není, ale i tak je snadno dostupný přímo na stránkách Microsoftu v rámci volně stažitelného balíku Windows Essentials.

Movie Maker je jedním z nejpoužívanějších video editorů.Movie Maker je jedním z nejpoužívanějších video editorů.

Program samotný nabízí základní nástroje pro editaci videa. Kromě střihání a nastavování stopáží také disponuje celou řadou předpřipravených filtrů, díky nimž můžete svá videa přepracovat například do černobílé podoby. Sympatickou funkcí Movie Makeru je také možnost nastavení poměru stran. To samé platí i o rozlišení. Program v základní podobě sice v této oblasti nikterak bohatý výběr neposkytuje, ale existuje několik stahovatelných pluginů, které to mění.

Movie Maker je program vhodný pro základní editování videí. Je trochu škoda, že neumožňuje přesněji určit část video stopy pro účel střihu, ale i tak se jedná o velice slušný program vhodný i pro ty, kteří s editováním videí nemají žádné předchozí zkušenosti.

Avidemux

Avidemux je malý program, který je velmi podobný zjednodušené verzi výše představeného programu Windows Movie Maker distribuované pod názvem Movie Maker Live. Na první pohled sice nenabízí mnoho možností, jakými můžete vaše videa upravovat, ale při bližším poznání v něm najdete velice silný nástroj. Podobně jako klasický Movie Maker nabízí mnoho filtrů, které vám umožní upravit každé video k obrazu svému. Navíc umožňuje vkládat loga do vašich projektů, což je pro freeware video editory dost netypická vlastnost.

Minimalistické uživatelské rozhraní je jedním z hlavních taháků programu Avidemux.Minimalistické uživatelské rozhraní je jedním z hlavních taháků programu Avidemux.

Na rozdíl od Movie Makeru může v případě Avidemuxu trvat nějakou chvíli, než se naučíte naplno používat všechny jeho vlastnosti. Ve výsledku se však jedná o snadno ovladatelný program, jenž se sice na první pohled tváří dosti osekaně, ale pod povrchem je doslova nabitý možnostmi.

Freemake Video Converter

Název tohoto programu může napovídat, že se jedná o konkurenta slavného programu Any Video Converter. To je sice pravda, ale na rozdíl od něj jej lze používat i jako klasický video editor.

I Any Video Converter nabízí několik málo funkcí pro úpravu videí. Jedná se však jen o ty základní jako nastavení začátku a konce. Freemake Video Converter jde v tomhle směru o poznání dál.

Freemake Video Converte umožňuje konvertování do mnoha video formátů.Freemake Video Converte umožňuje konvertování do mnoha video formátů.

Stejně jako předchozí představené programy i tento disponuje časovou osou, na kterou můžete umísťovat své videoklipy v pořadí, v jakém chcete. Samozřejmě je můžete dále upravovat dle libosti. Výsledek vaší práce poté můžete importovat do prakticky kteréhokoli formátu (zde je vidět výhoda toho, že program funguje i jako nástroj pro konverzi videí). Další zajímavou funkcí je možnost přímého nahrávání vašeho dokončeného videa na YouTube, což je něco, co neumožňuje ani celá řada placených video editorů.

Freemake Video Converter je program zajímavý, ale oproti prvním dvěma představovaným nenabízí mnoho možností, jak videa upravovat. Nenabízí prakticky žádné sady filtrů a stejně jako v případě Movie Makeru i u něj je nemožné přesněji určit místo střihu. Hlavní síla tohoto programu tak je široká nabídka formátů, do kterých je možné vaše projekty konvertovat a možnost nahrávání na YouTube.

Článek Střih videa zdarma - Které programy jsou nejlepší? byl publikován 17. srpna 2015 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Jaroslav Choun. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...