Photoshop - 25 let nejpopulárnějšího grafického programu

Sponzorované odkazy

Photoshop - 25 let nejpopulárnějšího grafického programu

Před patnácti lety spatřila světlo světa první verze jednoho z nejznámějších a také nejpoužívanějších grafických editorů všech dob. Mluvíme pochopitelně o Photoshopu.

Ačkoli první verze Photoshopu vyšla již v roce 1990, kořeny jeho vývoje sahají až do roku 1987. Právě v tomto roce na něm začali pracovat Thomas a John Khnollovi. Podle původního plánu se měl program jmenovat ImagePro, nicméně tento název již byl zabraný. O vydání programu se postarala společnost Adobe, což byl také jeden z hlavních důvodů, proč byl z počátku dostupný pouze pro operační systém Mac. Verze pro Windows vyšla až o šest let později, tedy v roce 1996.

Creative Suite a Creative Cloud

Jednotlivé verze Photoshopu byly do roku 2004 vždy označovány pouze čísly verzí. Při příležitosti vydání verze 8.0, z roku 2004, však došlo k představení balíku Creative Suite. Ten kromě samotného Photoshopu vždy obsahoval také videoeditory Premiere Pro či Adobe After Effects, program Acrobat a další softwary vytvořené společností Adobe. Balíky Creative Suite vždy vycházely ve dvou verzích – ve standartní a rozšířené, přičemž uživatelé měli a stále mají možnost si dokupovat přímo z oficiálních stránek další programy.

Prázdné plátno je výzvou pro každého umělce.Prázdné plátno je výzvou pro každého umělce.

Creative Suite byl nedílnou součástí Photoshopu až do roku 2013, kdy vyšla jeho v pořadí již čtrnáctá verze. Tehdy jej nahradila nová značka, Creative Cloud. Jejím největším rozdílem oproti Creative Suite je nutnost předplatného, které je možné platit buď měsíčně, nebo jednou za půl roku. Creative Cloud nabízí celkem čtyři druhy mutací, z nichž si každý může vybrat tu, která nejvíce vyhovuje jeho pracovním požadavkům. Konkrétně se jedná o tyto: Fotografie, Samostatná Aplikace, Kompletní a Creative Cloud pro týmy. Zajímavostí je, že Adobe umožňuje studentům uplatnit právo na čtyřiceti procentní slevu, pokud si zaplatí Creative Cloud ve verzi „Kompletní“.

Rodina Photoshop

Kromě klasické verze existuje Photoshop v několika dalších variacích, které jsou upraveny tak, aby uspokojily požadavky užší skupiny uživatelů. První z nich je Photoshop Elements.

Elements se poprvé představil světu v roce 2001, při příležitosti vydání šesté verze Photoshop. Již o pět let dříve se však objevil pod názvem Photoshop Limited Edition. Obsahuje výběr těch nejzákladnějších funkcí hlavní verze a je celkově upraven tak, aby byl snadno použitelný pro všechny.

Program Photoshop udělal od první verze výrazný krok vpřed.Program Photoshop udělal od první verze výrazný krok vpřed.

Další verze Photoshopu, která rozhodně stojí za zmínku, nese název Express. Poprvé se objevila v roce 2011 a jednalo se o jeden z prvních solidnějších grafických editorů pro mobilní platformy, konkrétně pro Android a iOS. Po vzoru konkurenčního softwaru Picnik rovněž umožňuje editaci fotografií přímo v prohlížeči a je úzce propojen se stránkami jako Facebook nebo Flickr.

Nyní nám, jako vždy, dovolte shrnout ty nejdůležitější informace z celého článku do jednoho odstavce určeného pro ty, kterým se nechce číst celý. První verze Adobe Photoshop vyšla v roce 1990 pouze pro operační systém Mac. V roce 1996 se program stal dostupným i pro uživatele Windows a ve stejném roce se poprvé objevila osekaná verze Photoshop Limited Edition (dnešní Photoshop Elements). V letech 2004 – 2012 vycházel pravidelně balík programů Creative Suite, který doprovázel každou novou verzi Photoshopu do doby, než byl v roce 2013 nahrazen lehce inovovaným balíkem Creative Cloud. Aktuální verze programu Photoshop nese pořadové číslo 14 a byla vydána letos při příležitosti pětadvacátého výročí prvního představení značky.

Důvodem, proč jsme pro vás tento článek připravili, je kromě oslav pětadvacátých narozenin značky také skutečnost, že Photoshop dávno překročil hranice informačních technologií a probojoval si cestu i do slovníků – v anglicky mluvících zemích je již pár let zcela běžně používáno sloveso „photoshoped“. Není proto důvodu jej žádným způsobem přehlížet, i když se to dnes může zdát jako nemožné.

Článek Photoshop - 25 let nejpopulárnějšího grafického programu byl publikován 18. září 2015 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Jaroslav Choun. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...