Virtuální server – Žádné problémy s hardwarem ani s DDoS útoky

Virtuální server – Žádné problémy s hardwarem ani s DDoS útoky

Virtuální privátní server, zkráceně VPS, chytře využívá vysokého výkonu současných serverů tím, že umožňuje pracovat více uživatelům s jedním fyzickým serverem. Jak ve skutečnosti virtuální servery fungují a proč jsou tak hojně využívané?

Co je to virtuální server?

Virtuální servery, či správněji VPS, prakticky fungují na stejném principu, jako když na domácím počítači zkoušíme operační systémy v prostředích programů VirtualBox či VirtualPC. Dokud jsou dostupné fyzické prostředky, tedy dostatek paměti a procesorového výkonu, máme volné ruce v množství instalovaných operačních systémů. Na jediném počítači tak zároveň může běžet Ubuntu, Windows 7, Windows 10 a třeba FreeDOS.

Podobná situace panuje i v oblasti serverů, kdy na jediném fyzickém stroji zároveň operuje více uživatelů nezávisle na sobě. Je samozřejmě potřeba obstarat dostatek výkonu, což v současnosti již dávno není překážkou. Každý uživatel tedy má k dispozici vlastní instalaci operačního systému, možnost provozovat vlastní služby a především má k dispozici požadovanou část výkonu fyzického stroje.

Na VPS je možno instalovat širokou škálu operačních systémů a služeb.Na VPS je možno instalovat širokou škálu operačních systémů a služeb.

Když webhosting nestačí

Webhosting zpravidla nabízí omezené kapacity a s většími nároky rychle roste cena pronájmu webhostingu. Pokud ovšem stále požadavky nedosahují na plnohodnotný fyzický server, virtuální privátní servery jsou vynikající cestou.

Žádné starosti s hardwarem serveru, možnost jednoduchého navýšení přiděleného výkonu a plnohodnotný přístup k serveru zabezpečeným přenosem prostřednictvím webového rozhraní. To jsou jedny z nejdůležitějších výhod VPS. Navíc plně softwarová platforma dovoluje rychlejší a snazší restart, bezproblémovou zálohu serveru jako kompletu a zároveň také snadnou reinstalaci serveru jediným kliknutím z webové administrace.

Článek Virtuální server – Žádné problémy s hardwarem ani s DDoS útoky byl publikován 23. února 2016 v 07.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...