ESET Smart Security 9 – Když nestačí Online Scanner

Sponzorované odkazy

ESET Smart Security 9 – Když nestačí Online Scanner

testu internetové bezpečnosti předního německého IT magazínu Computer Bild zvítězil Eset Smart Security 9. Srovnáváno bylo 13 produktů určených pro zabezpečení domácnosti. Testu se účastnilo 15 interních porotců, kteří použili více než 155 tisíc vzorků malwaru a kteří simulovali téměř 50 tisíc kybernetických útoků. Kromě vysoce oceněné ochrany testery zaujala i funkce ochrany online plateb a pochvalovali si také nízkou zátěž systému. Co tedy skrývá pod pokličkou?

Úvodní obrazovka antiviru Eset Smart Security 9Úvodní obrazovka antiviru Eset Smart Security 9

Novinka: Online ochrana plateb

Ve deváté verzi se nově objevuje funkce Ochrana online plateb. Pokud často nakupujete po Internetu či využíváte internetové bankovnictví, jistě tuto funkci oceníte. Po kliknutí na ikonu se vám otevře okno prohlížeče, které je zabezpečené přímo Esetem. Jakékoli údaje zadané v tomto okně prohlížeče jsou šifrované, díky čemuž jsou vaše peníze ve větším bezpečí.

Okno prohlížeče funkce Ochrana online platebOkno prohlížeče funkce Ochrana online plateb

Ochrana proti botnetu

Mezi další užitečné funkce Smart Security 9 patří ochrana proti botnetu. Botnet je označení pro síť počítačů, které jsou nakaženy malwarem a které následně mohou provádět různé škodlivé operace, například šíření spamu či DDoS útoky. Funkce Ochrana proti botnetu kontroluje odchozí síťovou komunikaci a vytváří si typické vzorce chování. Pokud narazí na nějakou nesrovnalost, porovná ji s černou listinou hrozeb. Narazí-li na shodu, zablokuje škodlinou komunikaci a upozorní uživatele.

Anti-theft

Již v předchozí verzi antiviry Eset Smart Security jsme se setkali s funkcí Anti-theft. Stručně řečeno se jedná o nepřetžitou kontrolu zařízení, takže se nemusíte bát ztráty. Funkce má rozdílné vlastnosti pro osobní počítače a mobilní zažízení. Na notebooku funkce vytvoří další uživatelský účet. Ve chvíli, kdy na webu my.eset.com nastavíte, že je zařízení ztracené, automaticky do něj zařízení přepne a začne sledovat jeho polohu na základě Wi-Fi sítí, které jsou v dosahu. Pomocí webkamery v notebooku pořizuje snímky o tom, kdo počítač využívá. Nálezce také můžete kontaktovat pomocí zprávy na obrazovce.

Pro mobilní zařízení je funkce trochu jiná. V nastavení aplikace zadáte heslo a telefonní číslo blízké osoby. Pokud aplikace zaznamená podezřelou aktivitu (například několikrát špatně zadaný pin), zařízení zablokuje, vyžaduje heslo, jež jste zadali v nastavení, zašle vám e-mail o podeřelé aktivitě a začně volat na číslo blízké osoby. Samozřejmě také zjišťuje polohu a pořizuje fotografie, jako v případě notebooku.

Infografika z webu Esetu zde.

Ukázka webového rozhraní Anti-theft se třemi aktivními zařízenímiUkázka webového rozhraní Anti-theft se třemi aktivními zařízeními

Personální firewall

Důležitou funkcí je Personální firewall, který nabízí několik režimů. Většina uživatelů pravděpodobně využije Automatický režim, kteří se nechtějí o nic starat. Zajímavé jsou ovšem ostatní režimy, které dovolují vytvářet si vlastní soustavu pravidel. Interaktivní režim při zaznamenání síťové komunikace vypíše dialogové okno, zda komunikaci povolit, či nikoli. Podle toho si ukládá pravidla a při jakékoli změně aplikace se vás znovu zeptá, zda chcete aplikaci povolit komunikace. Tento režim je vhodný, pokud chcete mít naprostý přehled nad tím, jaké aplikace vyžadují připojení k internetu a k jakému serveru se připojují.

Oproti tomu Administrátorský režim blokuje veškerou komunikaci, která není povolena pravidly. Určen je především pro pokročilé uživatele a správce sítí.

Učící režim je vhodný pro vytvoření základní sady pravidel pro personální firewall. Lze je následně využít jak v Interaktivním režimu, tak v Administrátor­ském režimu. Nedoporučuje se však využívat ho trvale.

Další funkce

Kromě popsaných funkcí nabízí antivir Eset Smart Security samozřejmě mnoho dalších funkcí, například Herní režim, rezidentní ochranu souborového systému, anti-phisingovou ochranu či rodičovskou ochranu.

Výhody:

  • Ochrana online plateb a internetového bankovnictví
  • Interaktivní režim firewallu
  • Hlídání polohy zařízení
  • Nízké nároky na výkon

Nevýhody:

  • Anti-theft pro mobilní zařízení se může aktivovat samo v Kapse
  • Cena

Hodnocení redakce:  90 %

Výborný program

Článek ESET Smart Security 9 – Když nestačí Online Scanner byl publikován 28. dubna 2016 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Markéta Masopustová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...