Google Contacts aneb správa kontaktů online

Sponzorované odkazy

Google Contacts aneb správa kontaktů online

Používáte-li Gmail nebo Android, tak by Vám neměla uniknout služba Google Kontakty pro správu Vašich kontaktů online.

Gmail ukládá všechny emaily, se kterými komunikujete, právě do této služby. Totéž platí i pro telefony, pokud máte nastavenu synchronizaci kontaktů s Google účtem. Službu nalezete na adrese contacts.google­.com.

Úvodní obrazovka

Po otevření webové stránky se Vám zobrazí tzv. náhled kontaktů. Uvidíte zde veškeré uložené kontakty, ke kterým máte uložených více informací než jen jednu položku, například telefon a jméno.

Úvodní obrazovkaÚvodní obrazovka

Jednotlivé kontakty mají vždy následující složení. Fotka kontaktu nebo zaškrtávací políčko pro výběr, název kontaktu, jeho email, příslušné telefonní číslo, firma či zaměstnání, ikonu ve tvaru tužky pro úpravu kontaktu, hvězdička oblíbenosti, v jakých Vašich kruzích se kontakt nachází a naposled třítečková ikona pro smazání nebo odebrání kontaktu ze seznamu.

Detail kontaktu

Po rozkliknutí kontaktu se Vám zobrazí jeho detailní výpis s možností úprav, stačí kliknout na ikonu tužky. Nyní můžete informace upravovat podle potřeb. Přidat nebo změnit můžete telefonní čísla, adresu, společnost, zaměstnání, webové stránky, vlastní pole nebo poznámku aj. Provedené změny můžete uložit, nebo zrušit a tím se vrátíte zpět k pouhému zobrazení detailních informací ke kontaktu. Vedle ikonky pro editaci jsou dvě šipky, které Vám umožní zobrazit odděleně externí data, tedy například informace z telefonu a Google+ se ukáží oddělené.

Detail kontaktuDetail kontaktu

V levé části detailního zobrazení kontaktu naleznete jeho přidělenou fotografii, možnost přidat do oblíbených kontaktů reprezentující hvězdičkou, třítečková ikona nabízí možnost třeba zobrazit profil Google+, odebrat, nebo smazat. Pod fotografií se nachází jméno, příslušné kruhy a dole možnost přidat kontakt do skupiny.

Úprava kontaktuÚprava kontaktu

Úvodní obrazovka podruhé

Vrátíme-li se zpět na úvodní obrazovku služby, uvidíme ještě tři další prvky. Nahoře modrý panel, kde vpravo je možnost řazení kontaktů a hned vedle Hangouts. Dole vpravo je jasné červené kolečko pro přidání nového kontaktu. Poslední oblast je postranní panel nacházející se vlevo.

Postranní panel

Tento postranní panel vám umožní další práci s kontakty. První položka zobrazí veškeré Vaše kontakty a ta druhá pouze jen ty nejčastěji používané. Třetí se postará o Vaše skupiny tak, že můžete zobrazit kontakty ve skupině nebo upravovat jednotlivé skupiny. Další položka v pořadí se postará o kruhy, které máte. Dokáže stejné věci jako položka pro skupiny plus něco navíc… Dokáže poslat všem kontaktům v kruhu email. Takže pokud chcete posílat email určité skupině lidí, tak zde rychle určíte cílové osoby. Předposlední položka zjistí duplicitní kontakty, a pak už je jen na Vás, jestli je sloučíte nebo odstraníte.

Poslední položka „Další“ se po rozkliku rozevře pro širší správu služby. První je zde nastavení, ve kterém nastavíte jazyk, zemi a zobrazování kontaktů z kruhů do seznamu všech kontaktů. Importovat z různých jiných konkurenčních služeb, CSV souborů nebo přímo jako vizitky, nabídne položka „Import“. Další položky, které fungují v tomto náhledu kontaktů jsou „Obnovit kontakty“ (Umožnuje vrátit změny a kontakty zpět do původního stavu až 30 dní zpětně.), „Odeslat zpětnou vazbu“ a „Nápověda“.

Záloha a tisk

Ostatní položky „Exportovat“, „Tisknout“ a „Další kontakty“ Vás vyzvou k přechodu na starší verzi, protože ta nová to bohužel ještě neumí. Po přesměrování se Vám zobrazí starší verze a nyní stačí v horním panelu kliknout na položku „Další“. Při výběru exportu lze vybrat cílový typ souboru mezi CSV (Google, Outlook aj.) nebo vCard, a samozřejmě vybrat jaké skupiny si přejete exportovat.

Pokud si vyberete kontakty tisknout, tak stačí jen opět vybrat skupinu kontaktů a poslat do tiskárny. Již zmíněné „Další kontakty“ naleznete ve stejnojmenné položce v levém panelu. Můžou to být různé specifické kontakty, nepřiřazené emailové adresy aj. Doporučuji občas kontrolovat.

Článek Google Contacts aneb správa kontaktů online byl publikován 22. června 2016 v 05.00 v rubrice Internet a Návody. Autorem článku je Marek Frick. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...