Kam s fotkami z dovolené - Výběr nejlepších úložišť

Sponzorované odkazy

Kam s fotkami z dovolené - Výběr nejlepších úložišť

Sice je už za okny chladný podzim, ale všichni rádi vzpomínáme na teplo léta a na dovolené. Chytrý telefon má dnes v kapse téměř každý, takže málokdo odolá pořídit si nějaké snímky z dovolené. Kam ale s nimi, když chceme je chceme ukázat přátelům a známým?

Facebook

Pro většinu uživatelů je tato otázka triviální – jednoduše fotku nahrají na svůj profil na Facebooku (často i okamžitě po pořízení) a přátelé mohou ihned závidět. Fotky, které nahráváte na Facebook, jsou automaticky změněny a zformátovany na vyhovující velikost. Abyste zajistili, že budou fotky v nejlepší možné kvalitě a Facebook je nepřeformátuje, ujistěte se, že mají velikost 720 px, 960 px nebo 2048 px (na šířku). Kompresi úvodní fotky se vyhnete, pokud bude mít daný soubor méně než 100 kB. Nahrávaná fotka musí být soubor s příponou .JPEG s barevným profilem sRGB. V mobilních aplikacích pro Android a iPhone lze při vytváření alba nastavit, aby se fotky nahrávaly v HD, pokud zašrtnete políčko Vysoké rozlišení. Návod zde.

Fotky Google

Pokud vlastníte chytrý telefon s operačním systémem Android, můžete si nastavit, aby se vám veškeré fotky automaticky zálohovaly na Fotky Google. Při ukládání máte na výběr ze dvou možností – zálohování ve vysoké kvalitě a v původní kvalitě. Když si vyberete vysokou kvalitu, nabídne vám Googlu neomezený prostor zdarma, přičemž se fotky ukládají ve vysoké kvalitě při menší velikosti souboru. Využití je vhodné pro běžný tisk a sdílení fotek. Tato varianta je doporučena pro telefony a kompaktní fotoaparáty s rozlišením do 16 megapixelů.

Druhou variantou je nechat fotky na původní velikosti. Takto nahrané fotky se počítají do úložného prostoru vašeho účtu na Googlu bez ohledu na velikost fotky nebo videa a přesně odpovídají tomu, jak jste je pořídili. Vhodné využití je pro velkoformátový tisk a k zálohování původních souborů. Tato varianta je doporučena pro digitální zrcadlovky.

Úvodní obrazovka služby Fotky Google.Úvodní obrazovka služby Fotky Google.

Zonerama

Zajímavou možnost nahrávání a sdílení fotek nabízí služba Zonerama z rodiny firmy Zoner. Nabízí zdarma vedený účet s neomezeným prostorem pro fotografie, neomezeným limitem pro snímky a videa do délky tří minut. U fotografií je vyžadován formát JPG a služba fotky nijak nekomprimuje. Fotky lze nahrávat pomocí programu Zoner Photo Studio verze 14 a vyšší, přes webové rozhraní a prostřednictvím mobilní aplikace pro Android. Přátelům a známým fotky nasdílíte jednoduše pomocí odkazu, přičemž lze alba zabezpečit heslem. Pokud k tomu dáte souhlas, můžou si přátelé fotky stáhnout v původní kvalitě.

Úvodní obrazovka služby Zonerama.Úvodní obrazovka služby Zonerama.

Rajče.net

Rajče je česká služba, která již funguje již od roku 2005 a patří pod společnost MAFRA, a. s. V současné době je v této „sociální síti“ registrováno přes milion uživatelů a nahráno přes 900 milionů fotek. Nabízí neomezený prostor zdarma a snadnou přípravu fotoknih a jiných fotoproduktů. Co se týče rozlišení fotek, fotky běžnéh uživatele jsou upraveny na velikost 1200 px, u VIP uživatelů je to 1400 px. VIP uživatelem se může stát každý, kdo nahrává pěkné fotky a popisuje je, případně lze VIP status získat výhrou v soutěži.

Registrační formulář služby Rajče.net.Registrační formulář služby Rajče.net.

Flickr

Jedná se o komunitní web na sdílení fotografií, která existuje již od roku 2004 a v současné době patří pod Yahoo!. Pro uživatele je k dispozi 1 TB volného místa. Fotky si můžete rozdělit na volně přístupné na vašem profilu, nebo soukromé. K dispozici jsou samozřejmě aplikace pro chytré telefony Android a iPhone. Nahrávat lze fotky ve formátech .JPEG, .PNG a nepohyblivé gify, všechny ostatní formáty budou převedeny na .JPEG. Jednotlivé fotky nesmí být větší než 200 MB a mohou být maximálně 31,25× širší než vyšší.

Úvodní obrazovka služby Flickr.Úvodní obrazovka služby Flickr.

Pro zajímavost, tato infografika ukazuje, jaké velikosti mají obrázky na různých sociálních sítích.

Článek Kam s fotkami z dovolené - Výběr nejlepších úložišť byl publikován 4. listopadu 2016 v 05.00 v rubrice Internet. Autorem článku je Markéta Masopustová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...