Fotky z dovolené – Vybíráme nejlepší úložiště fotografií

Sponzorované odkazy

Fotky z dovolené – Vybíráme nejlepší úložiště fotografií

Úprava fotek online je jedním z častých témat, které řada nejenom příležitostných fotografů aktivně řeší. Kam ale fotografie ukládat a jak je nejsnáze sdílet? Další téma, které leckterým fotografům aktuálně po letních dovolených leží na paměti. Vyplatí se české Rajče.net, nebo stačí Facebook? Možností je více, tak směle do nich.

Rajče.net – Populární, zažité, ale…

České Rajče je mezi tuzemskými fotografy velmi populární službou. Spíše než jako úložiště ovšem funguje jako prostor pro prezentaci fotografií na internetu, což je prioritním záměrem provozovatelů. Je součástí služeb mediální skupiny MAFRA, a. s. a nabízí neomezený prostor pro ukládání fotografií. Má to nicméně svá ale. Maximálním rozlišením fotografie je 1200 pixelů na delším rozměru fotografie. Fotky se tak rychleji načítají a zabírají méně místa, ale jako záloha je to bohužel nepoužitelné. Rajče navíc nabízí VIP uživatelům až 1400 pixelů na delším rozměry fotografie. VIP členství si ovšem nemůžeme zaplatit, ale musíme jej získat na základě předešlé publikace fotografií. A jak konkrétně získat VIP? Fotografií si musí všimnout správci fotogalerie a musí být dostatečně populární.

Webová galerie Rajče.net – snadno, přehledně, ale s reklamou.Webová galerie Rajče.net – snadno, přehledně, ale s reklamou.

Uživatelské rozhraní služby je velmi jednoduché a vzdušné, což vůbec není na škodu. Nechybí odkazy pro snadné sdílení alb a fotografií na Facebooku, Twitteru, nebo formou přímého odkazu či HTML kódu na web. Podpora služby v externích aplikacích pro mobilní telefony a počítače ovšem není vysoká. Rajče však poskytuje přímo svoji aplikaci a podporuje i obstarožní Windows Live Fotografie.

Fotografie lze hodnotit a komentovat, ale u každé fotografie je bohužel přítomna reklama, což nevykoupí ani zobrazení základních EXIF informací u každého náhledu fotografie. Pro některé uživatele může být mínusem také absence funkce pro zamezení stahování fotografií.

Zonerama – další tuzemský zárež

Další ze služeb, která stojí jednoznačně za zmínku a na své popularitě rok od roku získává, je Zonerama provozovaná brněnským Zonerem, který mimo jiné vytváří oblíbený správce a editor fotografií Zoner Photo Studio. Na rozdíl od Rajčete může fungovat i jako zálohovací médium. Nabízí totiž kapacitně neomezený prostor bez jakéhokoli omezení rozměrů, či rozlišení fotografie. Jediným omezením je nutnost používání formátu JPEG. Ve výsledku se tedy bez komprese neobejdete v případě, že používáte RAW formáty.

Zonerama – Bez komentářů a bez reklam.Zonerama – Bez komentářů a bez reklam.

Velikou devízou Zonerami je absence jakýchkoli reklam. Rozhraní sdílených alb a fotografií je tak čisté a plně funkční. Provozovatelé neposkytují placené služby, neboť Zonerama vše potřebné obsahuje v základu.

Celosvětová popularita Zonerami není vysoká, a tak přímá podpora úložiště externími aplikacemi je horší. Zoner Photo Studiu verze 14 a vyšší však podpora Zonerami samozřejmě nechybí. Fotografie nejde komentovat, ale pouze sdílet. Autora fotografie lze naštěstí kontaktovat a kontaktovat přímo autora fotografie.

Flickr – snadno hodnotit, rozumná omezením

Zahraničním zástupcem zajímavých fotografických úložišť je Flickr, který disponuje opravdu širokou a velmi živou komunitou, jež má možnost jednotlivé fotografie v komentářích hodnotit. Nabízí 1000 GB úložiště zdarma a podpora programů třetích stran je díky popularitě široká. Bohužel verze dostupná zdarma se neobejde bez všudypřítomné reklamy, podobně jako u českého Rajčete. Za 5,99 dolarů měsíčně je možné se reklamy zbavit a navíc k předplatnému dostaneme desktopovou aplikaci pro správu obsahu úložiště. Předplatné ovšem nezahrnuje rozšíření kapacity úložiště a čeština bohužel úplně chybí.

Flickr má zdaleka nejpokročilejší vyhledávání – i podle barev.Flickr má zdaleka nejpokročilejší vyhledávání – i podle barev.

A jaká jsou omezení při nahrávání nových fotografií? Maximální velikost fotografie je 200 MB a podporovaný formát je JPEG, PNG a GIF bez animace. Ostatní formáty jsou vždy konvertované do JPEGu. Dalším omezením je nutnost dodržet maximální poměr šířky a výšky – konkrétně může být fotografie maximálně 31,25 krát širší, než je vyšší. Pro uživatele mobilních telefonů Flickr nabízí možnost automaticky zobrazovat různé velikosti, což je výhodné pro úsporu mobilních dat a zkrácení doby načítání fotografie. Zachován je ovšem v každém případě původní rozměr.

Jak si stojí Google Drive a Microsoft OneDrive?

Google Drive, v našem případě tedy konkrétně Google Photos, má jako nástupce populární služby Google Picasa od začátku širokou základnu uživatelů zajištěnou. Navíc je přímo navázán na operační systém Android, a tak má díky záloze fotografií o své aktivní uživatele opravdu postaráno. V základu je k dispozici 15 GB, která jsou sdílená napříč všemi službami napojenými na Google účet – tedy například Google Mail, Google Dokumenty atp. Rozšíření stojí 100 GB za baťovských 59,99 Kč měsíčně.

Velmi vzdušné rozhraní je v současnosti pro Google opravdu vlastní.Velmi vzdušné rozhraní je v současnosti pro Google opravdu vlastní.

Není třeba ovšem ukrajovat drahocenné megabajty úložiště, pokud nenastavíme požadavek plného rozlišení v nastavení účtu. Jinak se fotografie automaticky ořezávají na rozlišení 16 megapixelů, což v praxi stačí na tisk papíru formátu A2. Bohužel to platí pouze pro formát JPEG. Majitelé mobilních telefonů Google Pixel mají nahrávání plného rozlišení bez ukrojení kapacity úložiště k dispozici zdarma.

Další možností je využití služby Microsoft OneDrive, která je přímo vázána na operační systémy Windows 10 a Windows 10 Mobile, respektive starší Windows Phone. Zdarma je k dispozici 5 GB, přičemž za 50 Kč měsíčně dostanete navíc 50 GB. Jediným omezením pro všechny tarify je 10 GB velikost nahrávaného souboru, což u fotografií není omezením. OneDrive ani Google Photos neposkytují prostor pro živoucí komunitu, a tak je snadno fotografie možné sdílet, ale jejich komentování a hodnocení je nutné provádět externě – na Google Plus, či třeba Facebooku.

Facebook protkaný omezeními

Silná sociální síť Facebook boduje na celé řadě míst. Pro prezentaci fotografických počinů jde o ideální místo, které díky svému napojení na obrovský sociální svět poskytuje možnost široké podpory a získávání zpětné vazby na publikované fotografie. Bohužel komunita zdaleka není složena jen z nadšených fotografů a navíc služba přináší řadu omezení v případě požadavku zálohovat fotografie. Rozlišení je tak šibeniční, že zálohovat na Facebooku je v podstatě nesmysl. Řečí čísel – titulní fotografie může mít maximálně 960×365 pixelů, respektive doporučovaných 851×315 pixelů. Fotky v příspěvcích jsou omezené na širším rozměru na 720, 960, nebo 2048 pixelů. Jediným podporovaným formátem je JPEG a při nahrávání je automaticky provedena komprese u fotografií nad 100 KB – a v tom vidím problém zdaleka největší.

Závěrem

Sdílení a zálohování fotografií skýtá celou řadu požadavků, která závisí na preferencích uživatelů. Pokud chcete snadno sdílet, Facebook poslouží velmi dobře. Své zastánce najde také Rajče. Pokud chcete vstoupit do světa nadšených fotografů, Zonerama a Flickr jsou dobrou volbou. Rozhodující je především dostupná kapacita, nebo absence češtiny v případě Flickru.

Článek Fotky z dovolené – Vybíráme nejlepší úložiště fotografií byl publikován 23. října 2017 v 05.00 v rubrice Internet. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...