Adobe Flash Player - Ani dlouhá videa už ho nepotřebují

Sponzorované odkazy

Adobe Flash Player - Ani dlouhá videa už ho nepotřebují

Adobe Flash Player je softwarový program, bez něhož jste se na internetu dříve téměř neobešli. Ať už jste chtěli koukat na videa nebo si zahrát nějakou onlinovku, potřebovali jste mít tento program stažený. Umožňuje vám totiž sledování videí a animací v počítačových programech, nejčastěji teda v internetovém prohlížeči.

Jak funguje?

Adobe Flash Player funguje jako plugin pro webové prohlížeče jako jsou Opera nebo Mozilla Firefox. Pro prohlížeč Chrome dokonce ani samotný program nemusíte stahovat, bývá v něm již integrovaný. Možná si říkáte, že jsem zapomněl na Internet Explorer. Není tomu tak. S Explorerem je to však trochu jinak. V Exploreru totiž Adobe Flash Player funguje na principu ActiveX.

ActiveX

ActiveX mnohým z vás možná nic neříká, aplikací, které využívaly tuto technologii, bylo však v minulosti mnoho. Z těch nejznámějších to bude sada MS Office a Internet Explorer.

Říkáte si, k čemu je tato technologie? Je to prosté – společnost Microsoft si uvědomila, že mnoho aplikací využívá podobné funkce a tak je mohou založit na principu ActiveX, aby si usnadnili spoustu práce.

ActiveX se tak po jejím vývoji stala součástí Internet Explorer. Zpočátku se to zdálo jako skvělý nápad – prohlížeč byl všestrannější a uživatelsky příjemnější. Jenže to byl zároveň jeden z největších omylů té doby z hlediska internetové bezpečnosti. Aby totiž mohly internetové stránky spolupracovat s ActiveX, musel Internet Explorer stáhnout z dané stránky ovladač. Toto stahování se však dělo naprosto bez povšimnutí uživatele. Jak si určitě domyslíte, ActiveX byla úžasná příležitost k virovým útokům, jelikož stažené ovladače měly prakticky neomezené možnosti operování se softwarem a hardwarem počítače.

Po mnoha stížnostech ze strany uživatelů se Microsoft rozhodl, že neomezí možnosti stažených ovladačů, ale vyřeší to po svém. Vyvinuli rozsáhlý systém ověření a různých certifikátů, které kontrolují ovladač ještě před tím, než bude stažen. Zároveň byl pro jejich stažení nutný souhlas uživatele. Málokdo z nás však pozná, zda je daný ovladač důvěryhodný. Proto Microsoft ještě poskytl internetovým stránkám možnost „podepsat“ si jejich ovladač, aby Microsoft uživatelům usnadnil volbu ovladačů. Přesto však nic nemůže být stoprocentní a spousta uživatelů, kteří bezhlavě klikali na „Ano“ měli kvůli ActiveX i po bezpečnostních opatřeních problémy s viry.

Adobe Flash Player rozhodně není bezpečnýAdobe Flash Player rozhodně není bezpečný

Adobe Flash Player a Android

Bývaly časy, kdy byl Adobe Flash Player i v mobilní verzi. Sice jen pro Android, ale byl. Těmto dní je však dnes konec, neboť Adobe Flash Player byl z Obchodu Play odstraněn koncem léta 2012. Bylo to z toho důvodu, že jeho přítomnost v systému měla na novější Androidová zařízení neblahý vliv. Novější systémy Android kvůli němu byly nestabilní a navíc Adobe Flash Player na Androidových zařízení nemohl příliš využít svůj potenciál. Samozřejmě je však stále možné najít na internetu spoustu instalačních balíčků a stáhnout je namísto oficiální verze z Obchodu Play. (Pozor na pochybné zdroje!)

Tato dvě loga už dnes pohromadě neuvidíteTato dvě loga už dnes pohromadě neuvidíte

Adobe Flash Player dnes a v budoucnu

Dnes už mnoho stránek, používajících Adobe Flash Player nenajdete a ubývají další a další. Pro nás, uživatele, je to samozřejmě jenom dobře, neboť se nemusíme tolik strachovat o naši bezpečnost při obyčejném surfování po internetu. Zásluhu na tom má i společnost Microsoft, která se už nesnaží Flash Player nijak zvlášť zdokonalovat a vymýšlet pro něj nějaké inovace, pouze se občas objeví nějaký patch, který má mít za následek zlepšení bezpečnosti při používání Flash Playeru.

Technologii Flash tak pomalu ale jistě nahrazuje HTML5.

YouTube býval kdysi typickým příkladem Flash Player stránkyYouTube býval kdysi typickým příkladem Flash Player stránky

Pokud máte zájem o Adobe Flash Player, můžete si ho stáhnout zde:

Pokud naopak chcete Adobe Flash Player z vašeho počítače odstranit, můžete využít tento Uninstaller:

Článek Adobe Flash Player - Ani dlouhá videa už ho nepotřebují byl publikován 26. dubna 2017 v 05.00 v rubrice Programy a Technologie. Autorem článku je Tomáš Děd. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...