Adobe Flash Player – Současnost, budoucnost?

Sponzorované odkazy

Adobe Flash Player – Současnost, budoucnost?

Pojďme se nyní společně podívat na jeden z fenoménů nejen internetového prostředí, který mnozí milují a další nenávidí a který je i přes svou zdánlivou nepostradatelnost často jen synonymem obtěžujících reklam – Adobe Flash Player. Můžeme s ním prohlížet a používat různorodý multimediální obsah, od obrázků a animací až po hry a videa. Často ani nemáme představu o tom, kde všude se s ním můžeme setkat. Na druhou stranu se v posledních letech objevují zprávy, že Flash je na ústupu a že je postupně vytlačován novými technologiemi, jako je HTML5 nebo Microsoft Silverlight. Jak je tomu ve skutečnosti?

Flash Player třikrát jinak

S Adobe Flash Playerem se můžete setkat ve více podobách. I pokud mluvíme pouze o operačním systému Windows, máme na výběr mezi třemi verzemi. První je verze ActiveX, která je poskytuje své funkce především v Internet Exploreru a dále pak pro všechny aplikace podporující tento framework. Za druhé je nabízen ve formě pluginu, který je určen pro ostatní internetové prohlížeče (jak na Windows, tak i na ostatních operačních systémech). Adobe na svých stránkách nabízí buď možnost automatického výběru té správné verze pro prohlížeč, který právě používáte, případně si ji můžete vybrat i ručně.

Dialog pro stažení nejnovější verzeDialog pro stažení nejnovější verze

Poslední je tzv. Projector verze, což je samostatná aplikace umožňující otevírat SWF soubory přímo na vašem PC.

Nepříznivé prostředí mobilních telefonů

Na mobilních zařízeních byla vždy situace o něco komplikovanější. Ze začátku se zde Adobe Flash Player příliš nevyskytoval kvůli tomu, že nedokázala svým výkonem uspokojit jeho vysoké nároky. Ve chvíli, kdy vývoj pokročil natolik, že bylo možné ho naplno využít, zasadil mu v roce 2010 ránu Apple svým vyjádřením, že z důvodu jeho nestability a špatné bezpečnosti na svých zařízeních nebude podporovat. Svým vlivem se mu (i přes mnoho nesouhlasných reakcí) podařilo docílit toho, že Flash Player z mobilních zařízení opět pomalu vycouval. Od srpna 2012 není možné oficiální cestou nainstalovat Flash Player na zařízení s Androidem a i na ostatních platformách je v současnosti vývoj pozastaven.

Další vývoj na mobilních zařízeních není příliš pravděpodobnýDalší vývoj na mobilních zařízeních není příliš pravděpodobný

Konkurence na všech frontách

HTML5

Aby toho nebylo málo, tak ani na desktopech nemá Flash už zdaleka tak pevnou pozici, jako dříve. Jeho hlavním konkurentem je HTML5 – nový standard, který získává čím dál, tím větší podporu. Jedná se o další specifikaci jazyka HTML a společně s Javascriptem a CSS3 přináší kromě možnosti tvorby obyčejného obsahu i vyšší úroveň práce s multimédii a grafickými prvky. Řada příznivců HTML5 poukazuje na jeho nezávislost na nainstalovaném softwaru a pluginech, na srozumitelný zdrojový kód, šetrnější přístup k baterii a celkově o něm mluví jako o moderním nástroji pro webdesign. Na druhou stranu jeho specifikace ještě není kompletní (organizace W3C ji plánuje dokončit v roce 2014) a internetové prohlížeče ho začínají podporovat teprve postupně.

Test podpory HTML5Test podpory HTML5

Flash oproti tomu nabízí vývojářům již ucelenou sadu nástrojů a funkcí a navíc se mnohem více hodí k tvorbě her a dalších věcí, kde je důraz na práci s grafikou. V tuto chvíli je velmi těžké odhadnout, k čemu se nakonec vývojáři přikloní a která technologie zvítězí. Je ale docela možné, že přežijí obě a každá z nich se uchytí v té oblasti, ve které bude nabízet více výhod.

Microsoft Silverlight

Při diskuzi o konkurentech Flash Playeru je potřeba se zmínit i o Microsoft Silverlight. Toto prostředí je má v podstatě k Flashi mnohem blíže, protože je určené pro práci s multimediálními internetovými aplikacemi, jako grafika, animace a videa. Nikdy ale nezískalo příliš velkou popularitu a v poslední době se i samotný Microsoft přiklání zpět k podpoře Flashe na úkor svého vlastního produktu. A ani na poli plnohodnotných offline aplikací, kam Microsoft Silverlight také zčásti mířil, nemá zdaleka zajištěný úspěch. Adobe totiž nabízí prostředí Adobe AIR, které umožňuje vývoj offline aplikací pro Flash nezávisle na používané platformě a zařízení.

Adobe AIR a MS SilverlightAdobe AIR a MS Silverlight

Závěrem

Nám nezbývá než doufat, že z větší množství konkurence na trhu si nakonec nejvíce odneseme my, uživatelé, a že se dočkáme stability, funkčnosti a moderního vzhledu, ať už bude na pozadí použita jakákoliv ze zmíněných technologií. I když je v tuto chvíli opravdu těžké toto klubko nití rozmotat, tak se dá předpokládat, že s ohledem na současnou rychlost vývoje v IT oblasti nějaké rozuzlení přijde již brzy. A i kdyby to Flash náhodou „nepřežil“, můžeme mu být vděčni – bez něj by byl web v posledním desetiletí zdaleka nebyl tak zajímavý a různorodý.

Článek Adobe Flash Player – Současnost, budoucnost? byl publikován 4. září 2013 v 05.00 v rubrice Internet a Technologie. Autorem článku je Zdeněk Kasner. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...