Bandicam, Fraps nebo OBS - Nahráváme nejenom dlouhá videa

Sponzorované odkazy

Bandicam,  Fraps nebo OBS - Nahráváme nejenom dlouhá videa

Určitě se vám to již stalo, chtěli jste poslat známému nějaký návod jak co upravit, ukázat vývojáři chybu, nebo se jen s něčím pochlubit. Na internetu je spoustu programů, ale který si vybrat? Liší se cenou i možnostmi. V tomto článku si ukážeme 3 nejlepší z nich. Jaký program na záznam obrazovky je nejlepší?

Fraps

Jako první tu máme asi nejoblíbenější z nich.. Fraps je sice velice jednoduchý program , ale dokáže slušné výkony a proto je velice populární. Je to nejspíše pro jeho jednoduchost. Co dokáže nabídnout ? Když shrnu jeho nejdůležitější funkce tak to jsou : Možnost rozdělení videí po 4 Gigabytech, nahrávání videa v libovolném počtu FPS, dále tu je funkce která nahraje zvuk vašeho PC, případně mikrofonu. Jak jsem již zmínil, je toho sice velice málo, ale rozhodně to stačí. Jako nesmírnou výhodu považuji záložku FPS, kde zjistíte že kromě ukazování počtu snímků za sekundu (FPS- Frames peer second) že program má také benchmark . To v praxi znamená, že po zmáčknutí nakonfigurovaného tlačítka se spustí monitorování plynulosti hry, po skončení testu se vám uloží soubor s výpisem FPS v daném čase. Bohužel s tímto programem jdou zaznamenávat jen hry . Za nevýhodu považuji možnost při Free verzi nahrávat video pouze 30 vteřin, pro vyzkoušení stačí, ale pokud potřebujete nahrávat videa pro soukromé účely, sáhl bych raději pro jiném programu, jelikož v demu není použitelný a plná verze stojí kolem 37 dolarů (939, CZK)

Jednoduchý, ale efektivní.Jednoduchý, ale efektivní.

Hodnocení:  78 %

Bandicam

Další na řadě je Bandicam. Oproti programu Fraps, je plný možností výstupu videa. Po rozkliknutí nastavení videa zjistíte v čem je síla tohoto programu, desítky nastavení pro video, počínaje kodeků, se dostanete až na kmitočet u audia. Výhoda tohoto programu je určitě v rozsáhlosti programu a ve velikosti souboru, 30 sekundový záznam hry Need for Speed MW 2005 má 120 MB. K porovnání Fraps má stejný záznam o 400 MB větší. Výhoda Bandicamu je ještě možnost záznam plochy a celkovéinformování při záznamu. Další výhodou je možnost záznamu při Demo verzi, přesněji 10 minut nahrávání s vodoznakem ´´Bandicam.com´´ . Jeho cena je 39 dolarů (990, CZK)

Možnosti jsou obrovské.Možnosti jsou obrovské.

Hodnocení:  92 %

OBS/CamStudio

Jako zástupce z kategorie Zdarma tu máme 2 programy, OBS a CamStudio. OBS se používá spíše na streamování, ale možnost záznamu obrazovky je zde také. Jedná se o open source program, takže si ho každý může upravit podle svého a vydat. Jak jsem již zmínil, tak program je známý spíše pro pořádání Livestreamů. Ukáže vám přímo co vidí diváci, a má stejně jako bandicam spoustu možností. Pokud nejste nároční tak se spokojíte s CamStudio. Jedná se o velice jednoduchý nástroj pro záznam obrazovky (ne Full Screen). Pro základní záznam videa naprosto dostačující. Nenáročnost programu v kombinaci s cenou, tedy zdarma, to je skvělá volba.

CamStudio má sice zastaralý desing, ale pro běžné natáčení postačí.CamStudio má sice zastaralý desing, ale pro běžné natáčení postačí.

Hodnocení:  70 %

Závěr

Nejvíce jsou tyto programy používány pro portál YouTube na videa známá jako tzv. Let´s play nebo různé tutoriály Atd. V kombinaci s různými programy pro úpravu videa, jako je Sony Vegas, Adobe Premiere atd, se vytváří úžasné videa, na kterých se dá i vydělávat, ale o tom někdy jindy.

Co říct závěrem ? Programů pro záznam videí je spoustu, ale za mně vyhrál na plné čáře Bandicam, největší výhodou je možnost úpravy videa a velikost souboru, když k tomu přičtu možnost používání programu v demo verzi (omezuji se jen max délkou videa 10min a vodoznakem) což bohatě stačí pro domácí účely, nebo když chcete někomu něco ukázat.

Článek Bandicam, Fraps nebo OBS - Nahráváme nejenom dlouhá videa byl publikován 3. května 2017 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Vojtěch Živna. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...