Výběr notebooku – Výkon není vše!

Výběr notebooku – Výkon není vše!

Hewlett-Packar, DELL a Lenovo – trojice výrobců, která ve firemní sféře a mezi náročnými uživateli hraje prim. Nehonosí se výhodnou a nízkou cenou a ne vždy nabízejí takový výkon, jako leckdy podstatně levnější kusy. Portfolio takzvaných business notebooků mají ale nejširší. Podívejme se na výběr notebooku trochu jinýma očima.

Ale to je zbytečně drahé!

Výběr notebooku se odvíjí od celé řady prvotních požadavků uživatele, který je postupem času přizpůsobuje současné situaci na trhu a samozřejmě finančním možnostem. Koncový spotřebitel bude mít jiné nároky než firemní zákazník, což nás vede k nutnosti specifikovat, co si pod termínem business notebook představit.

Lenovo Thinkpad řady T – dlouholetý ethalon mezi business notebooky.Lenovo Thinkpad řady T – dlouholetý ethalon mezi business notebooky.

Zatím co multimediální a herní stroje nabízejí štědrou porci výkonu a zajímavých parametrů za příznivou cenu, často se stane, že výrobce nechal konfiguraci sestavit marketingovým oddělením. Vybrané komponenty tak jako celek vypadají papírově hezky, ale dohromady nedávají příliš smysl. Navíc náhradní díly pro notebooky tohoto ražení rychle mizí z trhu po skončení výroby. O absenci precizního zpracování a kvalitě použitých materiálů ani není nutné příliš hovořit. To samé lze říci o možnostech zabezpečení přenosného počítače. Ať už těch hardwarových, nebo softwarových.

Kensington Security Slot – jednoduché řešení, které odradí zloděje proti krádeží samotného notebooku. O krádež dat se ale nepostará. Zdroj: WikipediaKensington Security Slot – jednoduché řešení, které odradí zloděje proti krádeží samotného notebooku. O krádež dat se ale nepostará. Zdroj: Wikipedia

Tradiční business notebook je tak vybaven například tzv. Kensington Security Slotem, který umožňuje tělo notebooku uzamknout například ke stolu pomocí kabelu ze splétaného ocelového drátu. V případě klasických plotnových disků tyto počítače obsahují funkce pro včasné zabrzdění hlaviček do bezpečné polohy, pokud akcelerometr zjistí pád. Ale plotnové disky již ve vyšších cenových relacích tak často nefigurují. Cena velkokapacitního SSD totiž pro firemního zákazníka není problém a ani koncový spotřebitel jiř nemusí sahat příliš hluboko do kapsy.

Servis ve firmě, nebo doma

Při koupi business notebooku je zpravidla možné v rámci konfigurace zaškrtnout možnost takzvaného on-site servisu. Pokud se notebook rozbije a problém nelze řešit na dálku, výrobci vyšlou technika z lokálního zastoupení na opravu notebooku přímo na místo, kde je notebook používán. Rychlost opravy a případná reklamace je tak výrazně rychlejší. Pokud vezmeme v potaz rozložení servisních center, často je hustší, než v případě běžných notebooků a počítačů. HP servis Brno tak například obslouží pouze své širší okolí, neboť v dalších velkých městech bude další servisní místo opět určené pro lokální zákazníky.

Nadstandard a běžný spotřebitel

Již v úvodu položená otázka může navádět k tomu, že popisované notebooky nabízejí nadstandard, který běžný spotřebitel tak úplně nepotřebuje. Je v tom jistá pravda, nicméně vedle zmíněných funkcí hraje svoji roli především precizní zpracování a možnost očekávat, že notebook svoji práci odvede spolehlivě i za více jak pět let. A případná oprava nebude napřiklad pro servis notebooků HP žádný problém. A pokud jsou plnohodnotné business notebooky z řad Lenovo Thinkpad T, L či X1, HP Elitebook, či DELL Precision nebo Latitude příliš nad stanovený rozpočet, posloužit mohou i nižší řady, označované také jako entry-business. Jde o Lenovo Thinkpad E (dříve Edge), HP ProBook a nebo DELL Vostro. A ani zde nebude problém sehnat déle po koupi náhradní díly na notebooky.

Článek Výběr notebooku – Výkon není vše! byl publikován 29. března 2018 v 01.15 v rubrice PR články. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...