Jak můžete zabezpečit svůj počítač nebo notebook?

Jak můžete zabezpečit svůj počítač nebo notebook?

Počítače a notebooky jsou v dnešní době pro drtivou většinu z nás nepostradatelným vybavením. Zatímco někteří tato zařízení používají k práci, jiní je mají pro volnočasové účely. V každém případě je potřeba myslet na to, jak můžete svůj notebook nebo stolní počítač zabezpečit. Máme pro vás několik tipů, které můžete využít.

Chraňte svůj počítačChraňte svůj počítač

Bez antivirového programu ani ránu

Bez ohledu na to, jestli na počítači nebo notebooku pracujete či jej používáte pro volnočasové aktivity, bez aktivního antivirového programu byste tahle zařízení neměli ani zapínat. Mnoho lidí lidově zvané „antiviráky“ podceňuje a následně se diví, když se objeví nějaký nepříjemný problém. I když novější operační systémy již obsahují integrovanou antivirovou ochranu, není na škodu ji vylepšit.

Používejte bezpečná hesla

Divili byste se, kolik lidí absolutně nepřemýšlí nad svými hesly. Jednoduše při výzvě k vytvoření hesla napíší často to úplně první, co jim proběhne hlavou. Je ale chyba používat slabá hesla, která jsou snadno prolomitelná – a věřte, že hackerům mnohdy trvá jen velmi krátkou chvíli, nežli vaše heslo prokouknou. Proto používejte silná hesla obsahující kombinaci malých a velkých písmen, číslic a speciálních znaků. Pravidelně aktualizujte aplikace

Jistou formou zabezpečení pro vaše zařízení je i pravidelná aktualizace všech aplikací, které v počítači nebo notebooku máte. Právě aplikace by mohly být potencionálním nástrojem útoku. Pozornost věnujte zejména internetovým prohlížečům a prohlížečům, které využíváte pro přístup k internetovým službám.

Myslete i na mechanickou ochranu

Používat antivirový program nebo legální software je jedna věc, ale myslet byste měli i na mechanickou ochranu. Tím máme na mysli chránit počítač nebo notebook před krádeží. Nemusíte si hned domů instalovat trezor, ale proti odcizení vás může ochránit i pojištění majetku. Vyhledejte na internetu srovnávač pojištění Yespojisteni.cz, který vám nabídne přehled dostupných nabídek a najděte pro sebe nejlepší variantu.

Zdroj obrázku: L Julia / Shutterstock.com

Článek Jak můžete zabezpečit svůj počítač nebo notebook? byl publikován 5. října 2021 v 11.15 v rubrice Programy. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...