Notebook nebo tablet?

Notebook nebo tablet?

Patříte k milovníkům moderních technologií? Jste zarytí zastánci tabletu? Nebo raději dáváte přednost notebooku s klávesnicí? Milovníci „hraček s displejem“ se zde dělí na dva tábory; armádu zbožňující klasickou klávesnici a dotykové fanoušky. Obvykle je to dáno věkem, teenageři se progresivně dotýkají, starší generace dává přednost klávesnici. Ale výjimky potvrzují pravidlo, bez rozdílu věku.

Nejdůležitější je vědět, k čemu budeme zařízení používat

Při rozhodování, zda si zakoupíte notebook nebo tablet, budete muset zvážit řadu kritérií. Tablety si našly cestu k našim srdcím svojí akčností, jsou operativní, snadno přenosné, mají intuitivní ovládání a formát „prkýnka“ je velice příjemný. Surfování, Facebook, hraní her, komunikace s přáteli, čtení dokumentů či sledování videa a prohlížení obrázků obstará tablet na výbornou. Také při prezentování je k nezaplacení. Navíc cena je oproti notebooku nadmíru příznivá.

V čem je tedy lepší notebook? Je to jednoznačně uživatelský komfort. Při práci není nad klasickou klávesnici a také velký displej není vůbec k zahození. Notebooky zůstanou doménou náročnějších uživatelů.

Jaký je rozdíl v operačním systému, a co aplikace a výkon?

U tabletů máte na výběr ze tří operačních systémů. U levných tabletů to bývá obvykle diskutabilní operační systém Android, který však užíváním služeb Google byl posunut na novou úroveň. Tablety iPad od Apple běžící na systému iOS nabízejí naproti Androidu dokonale odladěné prostředí s velkým výběrem placených aplikací. A pak jsou zde tablety okolo deseti tisíc, které mají operační systémem Windows, jež znáte z klasického počítače. Problém může nastat s programy či aplikacemi. Běžné programy bývají již dnes kompatibilní, u profesionálních programů tomu již tak často nebývá.

Jak jsou na tom tablety s výkonem?

Obecně jsou tablety méně výkonné než notebooky. Rozdíly najdete především v kapacitě disku a také v operační paměti. Proto není tablet vhodný k archivaci nebo ukládání většího množství dat.

Kdy se rozhodnout pro tablet a kdy pro notebook?

Tablet je dobrá volba, když potřebujete mít vždy u sebe jednoduchý nástroj pro komunikaci na sociálních sítích, chcete-li si zkrátit čas během cestování či čekání na autobus tím, že si pustíte film, muziku či si přečtete knihu nebo zahrajete hru. V domácnosti se stane významným pomocníkem pro spouštění ostatních přístrojů či jako ovladač chytré domácnosti. Tablet můžete využít i pracovně např. iPad Pro. Je to skvělý nástroj na prezentování.

notebook? Je vhodný téměř vždy, kdy se jedná o profesionální práci a kdy jsou kladeny vyšší nároky na vyšší uživatelský komfort; displej, výkon, kapacita disku, klávesnice.

Dilema jestli si pořídit notebook nebo tablet vyřešíte snadno, řekněte si, k čemu ho budete primárně používat a pak si jistě vyberete správně.

Článek Notebook nebo tablet? byl publikován 4. prosince 2018 v 11.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...