Netbooky – Proč tak brzo odešly do důchodu?

Netbooky – Proč tak brzo odešly do důchodu?

Malé a levné počítače pro konzumaci obsahu, především toho webového, si mezi lidmi získaly velikou oblibu. Nejenom díky dobré mobilitě a nadstandardně dlouhé výdrži, ale také kvůli velmi příznivé ceně, která se občas zhoupla i pod 5 tisíc korun. V poslední době však kategorie netbook v katalozích výrobců i prodejců zejí prázdnotou. Proč netbooky zmizely a co je nahradilo?

První EEE se sedmi palci

Pojem netbook se sice objevil již v roce 1999, v nové podobě jej ale začal používat až Asus. První vlaštovkou byl sedmipalcový Asus EEE 701. Servis netbooků Asus řady EEE je k dispozici i do současnosti. I přes velmi malou kapacitu disku a titěrný displej se směšným rozlišením šlo o prodejní trhák. Po úspěchu se k Asusu začali přidávat další a další výrobci a displeje malých netbooků začali růst. Později si velikost netbooků zastavila na 10“, což byl úplně nejčastější rozměr těchto počítačů. Objevily se sice i 11 či 12 palcové vartianty, ale příliš velkou oblibu si mezi uživateli nezískaly. Dnes již většina uživatelů řeší jen servis netbooků či náhradní díly na notebooky.

Asus EEE 701 – Sedm palců v akciAsus EEE 701 – Sedm palců v akci

Pro maximální snížení ceny bylo třeba šetřit na materiálech a také na použitém hardwaru. Vzhledem k velikosti stačilo zhotovit šasi jen z plastu, což nijak zásadně neovlivnilo tuhost počítače. V prvních sériích však nastal problém s použitým hardwarem. Obstarožní procesory a čipové sady nenabídly příliš vysoký výkon a jejich stáří se projevilo také na vysoké spotřebě. Situaci spravil až příchod úsporných procesorů Intel Atom . Specializace na netbooky byla zřejmá ihned z tabulek. Velmi nízká spotřeba, malé rozměry a nulový důraz na vysoký výkon.

A jaká byla standardní hardwarová konfigurace netbooků v roce 2009? Desetipalcový displej, 160 GB pevný disk, 1 GB paměti RAM a celé to poháněl procesor Intel Atom N2×x (60, 70 či 80 – odlišný výkon) doprovázený obstarožní čipovou sadou Intel 945GSE Express. Na počítači byl zpravidla předinstalován Windows XP Home. Na klasické „Xpéčka“ si můžete zavzpomínat v našem retro článku o Windows XP. Pokud se nechcete zbavit svého netbooku stále funguje servis netbooků HP, stejně jako servis netbooků Acer.

Brzký odchod do důchodu

Po velkém rozmachu tabletů byl více než zřejmý brzký odchod netbooků do důchodu. Tablety byly stylovější, levnější a udělaly stejnou práci jako netbooky. Pro surfování na internetu stačí dotykový displej a navíc tablety pokryjí uživatelské nároky i výkonově. Na pilu začaly tlačit také malé notebooky, subnotebooky či ultrabooky, a tak byl konec netbooků rychlý. Jistý odkaz však na trhu zanechaly – zavedly segment cenově přijatelných počítačů pro surfování na internetu a konzumaci multimediálního obsahu.

Článek Netbooky – Proč tak brzo odešly do důchodu? byl publikován 2. prosince 2013 v 20.30 v rubrice PR články. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...