Dell Latitude 14 Rugged Extreme: Váš notebook v kufříku

Dell Latitude 14 Rugged Extreme: Váš notebook v kufříku

Dell představil svůj Latitude 14 Rugged v říjnu 2014 jako nástupce Latitude 6430 ATG. V roce 2016 pak potichu zveřejnil ještě jednu vylepšenou verzi. Tento naprosto unikátní notebook má totiž mezi zákazníky úspěch. Možná zaujme i vás, pokud si potrpíte na něco neobvyklého a nechcete jít s davem.

Společnost Dell je známá především díky své rozsáhlé nabídce spotřebních i podnikových stolních počítačů a notebooků. Už kdysi nabízela také řadu ATG (All Terrain Grade), robustní notebooky, které přežijí o mnoho více než klasické přístroje. Řadu ATG pak nahradil model Rugged Extreme, o němž se mluví jako o SUV postaveném na podvozku kamionu. Je tomu skutečně tak?

Displej a vzhled

Na první pohled může připomínat kufřík. Latitude 14 Rugged Extreme si totiž skutečně můžete zavřít a vzít s sebou prakticky kamkoliv. Je doporučován zejména pro práci na stavbách či složkám integrovaného záchranného systému. Notebook má navíc dva sériové porty, díky nimž je vhodný na použití k diagnostikám a profesionálním zařízením. Tělo je vyrobeno z hořčíkové slitiny, obal je z polymeru.

Latitude 14 Rugged Extreme má čtrnáctipalcový matný dotykový displej s rozlišením 1366 × 768. Možná se vám zdá, že to není žádná dech beroucí hodnota, avšak u displeje o velikosti 14 palců bohatě postačuje. Dell je navíc průkopníkem v technologiích pro lepší viditelnost na sluníčku. Speciální úpravy tedy snižují odrazivost a displej je dobře čitelný i venku.

Spousta portů

Jak je pro notebooky řady Latitude zvykem, i tento model nabízí vynikající konektivitu a rozšiřitelnost. K dispozici jsou dvě USB 3.0, dvě USB 2.0, RJ45, HDMI, VGA i COM. Samozřejmostí je wifi, bluetooth, příjemně vás překvapí čtečka paměťových karet, a především čtečka otisků prstů. Bezpečnější a rychlejší způsob, jak zajistit přístup do zařízení, byste v dnešní době hledali těžko.

Klávesnice

Klávesnice si zaslouží svůj samostatný odstavec, protože si na ní výrobce dal záležet. Do 14palcových notebooků se jen těžko vejde numerická klávesnice, takže tu tady nenajdete. Nicméně jinak je rozložení velmi pohodlné a dobře navržené. Kromě toho mají uživatelé možnost nastavit si vlastní barvu podsvícení.

Výkon a paměť

Uvnitř notebooku se ukrývá dvoujádrový Intel Core i5 1,9 GHz, integrovaná grafická karta Intel HD Graphics 4400 a 8 GB DDR3. Konfigurace je doplněna o 512 GB SSD, což už je pořádná porce prostoru, u dalších provedení se setkáte s 256 GB. Pokud sháníte herní dělo, asi se poohlédněte jinde, nicméně jinak se tento Dell svými parametry řadí k tomu lepšímu, co na trhu objevíte. Nepatří mezi levné notebooky a nesnaží se cílit na ty, co touží po špičkovém hardwaru, nýbrž na zákazníky, kteří hledají odolná zařízení.

Nejvyšší odolnost

Hledáte notebook, co odolá prachu a vodě, který přežije, když vám spadne na zem? Pak jste jej našli. Před estetickým poškozením chrání speciální polymerový kryt, odolnost vůči vodě, prachu zajišťují standardy IP-65 a MIL-STD.

Kvůli tomu všemu má notebook větší rozměry než podobné modely, které nejsou odolné, nicméně i s tímto nedostatkem si nachází své příznivce. Dellu se robustní zpracování povedlo dotvořit skvěle, a když notebook zavřete, vypadá jako malý elegantní kufřík.

Speciální funkce

Už jsme si prozradili, že je vhodný například pro integrované složky. Má totiž dokonce speciální klávesu určenou k maskování. Ta vypne veškeré osvětlení a zvukové výstupy, aby minimalizovala riziko prozrazení. Kromě toho nabízí notebook podporu dokování, je kompatibilní v rámci řady Latitude Rugged.

Cena a závěrečný verdikt

Nový model stál přes 100 tisíc. korun. Vždy si ho však můžete pořídit jako repasovaný. Repasovaný notebook Dell Latitude 14 Rugged Extreme vás s DPH vyjde již od 22 990 Kč. Najdete ho v nabídce e-shopu Terastore, jehož velkou oblast zájmu tvoří právě repasované notebooky.

Článek Dell Latitude 14 Rugged Extreme: Váš notebook v kufříku byl publikován 13. července 2019 v 11.15 v rubrice Technologie. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...