Bojíte se odposlechů? Tohle byste měli vědět!

Bojíte se odposlechů? Tohle byste měli vědět!

Věděli jste, že v České republice se v rámci policejního šetření provádí několik tisíc odposlechů ročně a že většina odposlouchávání probíhá i několik měsíců? Kromě těchto zákonných odposlechů však může probíhat i velké množství těch nezákonných.

Chraňte své soukromíChraňte své soukromí

Jak fungují profesionální odposlechy telefonů

Ať už jsou odposlechy na dálku zákonné nebo nezákonné, využívají se moderní technologie, které pracují s hardwarovými a softwarovými systémy. Ty donutí telefon myslet si, že stále funguje v rámci standardní GSM sítě, ale v reálu je přesunut na komunikační zařízení toho, kdo odposlech provádí nebo je přepojen na příposlech.

Odposlech může probíhat v mnoha formách

Možná kdysi platilo, že když se ve vašem mobilním telefonu objevuje ozvěna, divné zvuky nebo je váš telefon „donucen“ přejít z 3G sítě na síť 2G znamená to, že vás někdo odposlouchává. Toto je dnes už minulostí. Ani různé aplikace zabraňující v odposlechu nejsou účinné. Odposlechu mobilu zkrátka nezabráníte a ani ho běžnými způsoby neodhalíte.

Mezi známější systémy pro odposlech telefonů patří např. Agáta. Jedná se o zařízení v hodnotě několika desítek milionů korun, které dokáže lokalizovat mobilní telefony v dosahu a provádět jejich odposlech. Kromě toho, že software dokáže zachytit signál všech mobilních telefonů v dosahu, dokáže také rozpoznat čísla SIM karet, číst textové zprávy nebo rozkódovat hovory. Samotné zařízení je přitom menších rozměrů a lze ho přenášet v cestovním zavazadle.

Pozor na malwarePozor na malware

Velmi škodlivé jsou také tzv. malwary, které pracují s přístupem do vašeho operačního systému. Ten mnohdy umožníte nevědomky a otevřete tak cestu třetím stranám k vašim informacím. Bohužel někdy také úplně stačí nechat mobilní telefon odložený a přístupný osobám, které se k němu mohou dostat a přístup umožnit fyzicky. Myslete vždy na to, že i když veškerá data, fotografie, komunikaci na sociálních sítích, emaily atd. smažete, vždy zůstávají někde v telefonu uložené. Jinou formu nežádoucího zjišťování informací představují „štěnice“ pro odposlech. Jedná se o tzv. skryté prostorové odposlechy ve formě miniaturních zařízení, které se dají umístit do interiérů i exteriérů. V bezpečnostní agentuře TOP security využívají speciální technologie, které dokáží tyto odposlechy zaměřit. Provádějí se tzv. odborně-technické prohlídky, během kterých jsou nežádoucí přijímací zařízení lokalizovány. Více o službě se dozvíte na stránkách agentury zde.

Jak zjistit přítomnost štěnice pro odposlech nebo odposlech mobilního telefonu?

Jak už bylo řečeno, pokud máte podezření, že jste odposloucháváni, je na místě kontaktovat bezpečnostní agenturu, která provede prohlídku v prostorách, kde se pohybujete. Kromě štěnic lze vyhledat i skryté miniaturní kamerové systémy.

Pokud jde o odposlech mobilního telefonu, i v tomto případě dokáží specializované agentury odposlech odhalit. Případně můžete provést několik opatření i vy sami. Jedním z preventivních opatření je vrácení mobilního telefonu do továrního nastavení. Vhodné je využití šifrování obsahu. Doporučuje se také přeinstalovat všechny aplikace, čímž dojde mimo jiné i k promazání tzv. odpadkových košů obsahujících fotografie a dokumenty. Přečtěte si další tipy, jak zjistit a zamezit odposlechu.

Myslete na to, že nejen mobilní telefony jsou cílem útoků. Riziko hrozí i u tabletů, chytrých hodinek nebo dokonce moderních automobilů, zkrátka u všech zařízení, která využívají propojení přes Bluetooth.

Mohlo by vás zajímat: Zjistěte víc o elektronické požární signalizaci

Článek Bojíte se odposlechů? Tohle byste měli vědět! byl publikován 21. ledna 2022 v 00.15 v rubrice Mobilní aplikace. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...