Zjistěte víc o elektronické požární signalizaci – typy, funkce, umístění

Zjistěte víc o elektronické požární signalizaci – typy, funkce, umístění

S elektronickou požární signalizací se setkáváme nejen ve firmách, ale i řada domácností je těmito praktickými přístroji vybavena. Rozhodně byste neměli pořízení EPS podcenit, protože často vám může zachránit nejen majetek, ale i život.

Požární signalizace vám může zachránit životPožární signalizace vám může zachránit život

O elektronickou požární signalizaci by se měla zajímat každá společnost, která má podle požadavků požární ochrany a vyhlášky č. 23/2008 Sb povinnost vybavit prostory firmy tímto zařízením. Samozřejmě i všichni ostatní si mohou EPS nechat namontovat. K tomu je nejlepší využít služeb odborné společnosti. Bezpečnostní agentura TOP security se v oblasti instalací EPS pohybuje už více než 20 let a zkušení technici vám dokážou navrhnout i nainstalovat EPS podle potřeb.

Rozdělení EPS

Požární systém EPS existuje v mnoha variantách a je dobré si udělat alespoň základní přehled.

EPS podle typu systému:

  • Konvenční EPS – jedna smyčka obsahuje několik hlásičů. Při poplachu víte, že někde hoří, ale není možné přesně lokalizovat, od kterého hlásiče poplach vzešel.
  • Adresovatelné EPS – ústředna dokáže rozeznat, který hlásič poplach vyvolal.
  • Analogové EPS – o spuštění poplachu rozhoduje ústředna podle dat, které získá z hlásiče.
Na trhu existuje několik druhů požární signalizaceNa trhu existuje několik druhů požární signalizace

Požární hlásiče podle typu spuštění poplachu:

  • Hlásiče požáru manuální – k vyvolání poplachu dochází ve chvíli, kdy někdo manuálně stiskne požární tlačítko. Využívá se v obchodech, kancelářích, veřejných budovách atd.
  • Hlásiče požáru automatické – na požár upozorní samočinně, není potřeba váš zásah. Vznik požáru detekují čidla. Jsou více využívané, a proto se dál budeme věnovat výhradně jim.

Automatické požární hlásiče:

Autonomní – fungují jako samostatná zařízení, k jejich provozu jsou potřeba akumulátory. • Drátové – lze je vzájemně propojit dráty i připojit k zabezpečovacímu systému. • Bezdrátové – k provozu vyžadují baterie, ale lze je propojit se zabezpečovacím systémem.

Dělení automatických požárních hlásičů podle typu podnětu

Požární signalizace může reagovat na rozdílné podněty, které signalizují vznik požáru.

  • Teplotní hlásiče – teplotní čidlo monitoruje okolní teplotu a při zjištění překročení nastavené hodnoty dojde k ohlášení požáru. Hodí se pro instalaci ke zdrojům tepla jako jsou kamna, krby nebo kotle.
  • Opticko-kouřové hlásiče – čidla reagují na přítomnost kouře. Nehodí se do koupelen nebo dílen, protože je zde prašno nebo vlhko, naopak dobrým místem pro instalaci jsou ložnice, obýváky, kanceláře, chodby, hotelové pokoje atd.
  • Ionizační hlásiče – tento typ hlásiče reaguje nejen na kouř, ale také na zápach, který je při spalování typický. Hodí se i do prašného prostředí, takže je ideální pro provozovny nebo různé chodby. Určitě ho ale neinstalujte do kuchyní nebo garáží, kde vznikají různé zápachy, na které by mohl reagovat.
  • Další typy hlásičů – kromě ohně dokáže řada EPS reagovat také na únik CO², hořlavých plynů nebo může detekovat únik vody.

Samotná elektronická požární signalizace je složena z ústředny, tlačítkových (manuálních) nebo samočinných (automatických) hlásičů, poplachového zařízení, adaptérů, příslušných kabelů a dalších prvků. Pokud se rozhodnete si EPS pořídit, je dobré kontaktovat odborníka, který má zkušenosti a může vám doporučit nejvhodnější typ EPS podle toho, kam chcete zařízení instalovat. Skvělou volbou může být například požární systém od české společnosti Lites, který je díky své kompatibilitě ideální v případě rekonstrukce zastaralé požární signalizace. Více o tomto výhodném řešení rekonstrukce EPS si můžete přečíst v tomto článku.

Článek Zjistěte víc o elektronické požární signalizaci – typy, funkce, umístění byl publikován 2. července 2020 v 00.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...